Celebrem la II Jornada d’Actualització en Infeccions de Transmissió Sexual en el context de la infecció pel VIH

L'objectiu de la jornada és revisar les Infeccions de Transmissió Sexual (ITS) amb major impacte clínic i de salut pública amb un enfocament teòric-pràctic a través de casos clínics interactius que facilitin la discussió i l’aprenentatge.

01/10/2019

Revisar les Infeccions de Transmissió Sexual (ITS) amb major impacte clínic i de salut pública amb un enfocament teòric-pràctic a través de casos clínics interactius que facilitin la discussió i l’aprenentatge. Aquest és l’objectiu de la II Jornada d’Actualització en Infeccions de Transmissió Sexual en el context de la infecció pel VIH, que Vall d’Hebron ha celebrat aquest dimecres. “És un dels principals  problemes de salut pública entre la gent sexualment activa, especialment entre els joves, i tots els professionals sanitaris hem de conèixer a fons les ITS per tal de diagnosticar-les i tractar-les”, exposa el Dr. Adrià Curran, metge de malalties infeccioses i director de la jornada juntament amb el Dr. Martí Vall.

Les ITS són un dels problemes més important i que generen major morbiditat entre les persones que viuen amb el VIH i un dels motius de consulta més freqüents. S’ha observat que en l’última dècada els casos d’ITS estan augmentant de forma sostinguda i que en un percentatge significatiu afecten pacients amb VIH. En el decurs de la jornada s’ha analitzat per exemple l’impacte del Chemsex –pràctiques sexuals de risc combinades amb el consum de drogues– i la profilaxi preexposició (PrEP) en el VIH i altres ITS, i els principals síndromes dins les ITS a través de casos clínics interactius per revisar el maneig de diferents ITS i les estratègies de cribratge. Com a docents han participat membres de la Unitat de Transmissió Sexual (UITS) Vall d’Hebron-Drassanes, incloent-hi una presentació d’infermeria, que juga un paper clau en el maneig d’aquesta patologia, així com professionals d’atenció primària. El Centre de Salut Internacional i Malalties Transmissibles Drassanes-Vall d'Hebron compta amb un total de 51 professionals que treballen en cinc àrees altament especialitzades: malalties de transmissió sexual, salut internacional i medicina del viatger, diagnòstic, tractament i prevenció de la tuberculosi, atenció pediàtrica en aquests àmbits i laboratori de diagnòstic microbiològic.

Drassanes Exprés i administració de terapèutica tipus PrEP

Dins l’àrea de malalties de transmissió sexual, cal destacar dos programes: el programa Drassanes Exprés i l’administració de terapèutica tipus PrEP (profilaxi preexposició de la infecció pel VIH en persones amb alt risc de contagi). El programa Drassanes Exprés possibilita que qualsevol persona sense símptomes i amb conductes sexuals de risc accedeixi a un circuit de diagnòstic ràpid i accés precoç al tractament de les infeccions de transmissió sexual (ITS), respectant en tot moment la confidencialitat dels usuaris. Drassanes Express va iniciar-se el novembre de 2016 i fins al juliol de 2018 ha realitzat 7.289 proves diagnòstiques, amb un total de 1.128 proves positives (un 15,05%). El temps mitjà de resposta dels resultats va ser inferior a les 6 hores en el 86,4% dels casos atesos i van poder obtenir-se per SMS o correu electrònic. El 85,4% dels usuaris amb algun resultat positiu va ser visitat al centre abans de les 72 hores. Pel que fa al programa de la PrEP, va posar-se en marxa el 2017 i en l’actualitat es continuen controlant un total de 84 usuaris.

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.