Dra. Carmen Espejo Ruiz

Institucions

Soc investigadora sènior del Vall d'Hebron Institut de Recerca des del 2014. Desenvolupo la meva tasca investigadora al grup de Neuroimmunologia Clínica – Centre d'Esclerosi Múltiple de Catalunya i el meu principal interès científic és l'estudi de la patogènia de l'esclerosi múltiple amb l'objectiu de desenvolupar noves estratègies terapèutiques.

Currículum

Vaig obtenir la meva llicenciatura en Biologia per la Universitat de Barcelona el 1998. Vaig realitzar la meva tesi doctoral a la Unitat de Neuroimmunologia Clínica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, en què vaig estudiar la funció de les metal·lotioneïnes en la patogènia de l'esclerosi múltiple, obtenint el meu títol de Doctora en Biologia per la Universitat de Barcelona el 2005. El 2008 vaig aconseguir un contracte Miguel Servet que em va permetre establir-me com a investigadora principal del grup de Neuroimmunologia Clínica – Centre d'Esclerosi Múltiple de Catalunya. Actualment, soc investigadora sènior de la Vall d'Hebron Institut de Recerca i desenvolupo la meva tasca científica al grup de Neuroimmunologia Clínica – Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya.
El meu principal interès científic és l'estudi de la patogènia de l'esclerosi múltiple amb l'objectiu de desenvolupar noves estratègies terapèutiques. Actualment, estic investigant el paper de la immunosenescència en la patogènia de l'esclerosi múltiple i el potencial terapèutic de diferents fàrmacs senilítics. També estic estudiant com la modificació de la microbiota intestinal, mitjançant l’administració de probiòtics, podria constituir una eina terapèutica en l'esclerosi múltiple. Per acabar, estic duent a terme un projecte que té com a objectiu la inducció de tolerància immunològica, mitjançant l'ús de la nanomedicina, per tal de frenar la resposta autoimmune en l'esclerosi múltiple. Tinc més de 25 anys d'experiència en models animals d'esclerosi múltiple i en l'estudi de la resposta immunitària.
Al Vall d'Hebron Institut de Recerca, soc membre (des del 2003) i presidenta (des del 2006) del Comitè Ètic d'Experimentació Animal. També formo part del Comitè de Bioseguretat (des del 2015) i del Comitè per a la Integritat en la Recerca (des del 2020).
He participat, com a autora principal o col·laboradora, en 70 publicacions indexades en revistes de revisió per parells. He dirigit vuit tesis doctorals i vuit treballs de final de màster. A més, participo com a docent en diverses activitats formatives, entre les quals hi ha el Màster d'Immunologia Avançada de la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat de Barcelona.
Carmen Espejo Ruiz

Institucions

Vall Hebron Institut de Recerca

Investigador/a principal

Neuroimmunologia clínica

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.