Dr. Jose Miguel Lizcano de Vega

Institucions

Soc professor de la UAB, i des del 2021 lidero el Laboratori de Proteïnes Kinases i Càncer en el VHIR. El nostre grup investiga les noves vies de senyalització cel·lular que controlen la proliferació i la supervivència de les cèl·lules canceroses. Col·laborem amb empreses biofarmacèutiques per al desenvolupament preclínic de nous fàrmacs anticàncer. Estem interessats en el paper de la nova MAP kinasa ERK5 a la proliferació del càncer, i en la modulació de l'autofàgia i l'estrès del reticle endoplàsmic com a noves estratègies per a millorar els tractaments de quimioteràpia i immunoteràpia.

Currículum

Em vaig graduar en Bioquímica a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Després d'obtenir el doctorat en Bioquímica i Biologia Molecular (Neuroquímica) a la UAB, vaig realitzar una primera estada postdoctoral al Departament de Bioquímica el Trinity College Dublin (1995-96) en l'àrea de la farmacologia molecular. El 1998 vaig unir-me a la MRC Protein Phosphorylation Unit (Dundee, UK), on vaig especialitzar-me en l’estudi de les proteïnes quinases i senyalització cel·lular, i en la seva alteració en malalties com la diabetis i el càncer.

L'any 2004 em vaig incorporar a l'Institut de Neurociències UAB amb un contracte Ramón y Cajal, i des de 2005 soc professor del Departament de Bioquímica de la Facultat de Medicina de la UAB. Vaig fundar el grup de Senyalització Cel·lular, que estudia el paper de les proteïnes kinases en processos degeneratius com ara les malalties neurodegeneratives i el càncer. Des del 2010, el meu interès s'ha centrat en l’estudi de les alteracions de la senyalització cel·lular en el càncer, i en el desenvolupament preclínic de nous fàrmacs antitumorals. He sigut vici-director del Departament de Bioquímica i director de la Unitat de Bioquímica de la Facultat de Medicina de la UAB.

Al 2021 vaig incorporar-me al VHIR, per dirigir el Laboratori de Proteïnes Kinases i Càncer, que compatibilitzo amb la meva activitat docent al campus de la UAB. L'objectiu final de la meva investigació és comprendre les bases bioquímiques de la cèl·lula tumoral, per tal de generar noves teràpies moleculars que millorin la supervivència i la qualitat de vida del pacient oncològic.
Jose Miguel Lizcano de Vega

Institucions

Vall Hebron Institut de Recerca

Cap de grup

Proteïnes kinases i càncer

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.