Dra. Maria José Buzón Gómez

Institucions

Sóc investigadora amb una àmplia formació en virologia i immunologia i un gran interès en la investigació traslacional. Em dedico a l'estudi de noves teràpies dirigides a la cura d'VIH, amb especial èmfasi en la caracterització, tant en sang com en diferents teixits, de nous reservoris cel·lulars de VIH i el desenvolupament d'estratègies que potenciïn el sistema immunitari. Recentment part de les meves investigacions s'ha dirigit a l'estudi del SARS-CoV-2.

Currículum

Des del 2015, sóc la responsable del Laboratori d'Investigació Translacional de VIH, ubicat a l'Institut de Recerca Vall d'Hebron (VHIR), i que pertany al servei de Malalties Infeccioses. La meva etapa predoctoral la vaig realitzar a l'Institut de Recerca IrsiCaixa, on vaig obtenir el meu doctorat el 2010 en Biologia Molecular, Bioquímica i Biomedicina per la UAB. Vaig completar la meva formació postdoctoral al Ragon Institute of MGH, MIT and Harvard, on vaig ser Instructora de Medicina en la Harvard Medical School el 2014. Les meves investigacions van proporcionar una de les primeres evidències que demostraven l'existència de noves rondes de replicació viral críptica en pacients en presència de TAR (Nat Med 2010), i van identificar cèl·lules reservori amb propietats similars a les de les cèl·lules mare que contribueixen a la persistència de VIH a llarg termini (Nat Med 2014). Des del 2015, lidero el meu grup de recerca al VHIR, on recentment el meu laboratori ha identificat el receptor CD20 com un nou marcador que identifica el reservori transcripcionalment actiu del VIH (Nat Com 2019), hem caracteritzat la fracció de virus que es poden reactivar amb agents de reversió de latència en diferents poblacions CD4 (Plos Path 2019), i hem desenvolupat noves estratègies nanotecnològiques per a l'eliminació del reservori viral (NanoToday 2021). A més, sóc membre de diversos panells d'avaluació (convocatòries MINECO i AES), de grups internacionals de treball (BEAT-HIV Delaney Collaboratory Group) i participo en diferents comitès científics. També he contribuït a la innovació amb 3 patents d'investigació. És important destacar que he rebut diversos premis, inclòs el CFAR Young Investigator Award (Harvard University Center for AIDS Research), el MGH ECOR Tosteson Award i el "International Raising Talents 2016" de la Fundació L'Oreal-Unesco For Women in Science.
Podeu trobar una llista completa de publicacions aquí https://www.ncbi.nlm.nih.gov/myncbi/1TwfYvrCsLtkW/bibliography/public/
Maria José Buzón Gómez

Institucions

Vall Hebron Institut de Recerca

Cap de grup

Malalties infeccioses

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.