Dra. Meritxell Genescà Ferrer

Institucions

Sóc investigadora principal del grup de malalties infeccioses on lidero projectes centrats en definir la resposta immunitària contra patògens per tal de desenvolupar noves teràpies. Principalment, he treballat en la immunitat de la mucosa cervicovaginal i en la interacció de les cèl·lules residents en aquest teixit amb el VIH. Els coneixements adquirits durant la meva trajectòria científica han servit per ampliar la meva recerca de cara a entendre la immunitat contra patògens en altres teixits, com per exemple contra el SARS-CoV-2 al pulmó.

Currículum

Sóc llicenciada en Veterinària per la UAB (premi extraordinari, 2000). Durant els últims anys vaig ser beneficiària d’una beca del Ministeri d’Educació i Ciència i d’una beca Erasmus. Del 2001 al 2004, vaig realitzar la tesi doctoral en els mediadors d'apoptosi durant el trasplantament d'òrgans a l’IIBB-CSIC mitjançant una beca. El 2005, i durant 6 anys, vaig treballar per la Universitat de Califòrnia sota la direcció del Prof. Miller, primer contractada com a investigadora postdoctoral i després com a Investigadora Associada en Immunologia. Aquí em vaig especialitzar en l’estudi de la immunologia de les mucoses i el desenvolupament de vacunes, tot treballant en el model de macaco de transmissió sexual del VIH. El 2011, em vaig incorporar mitjançant un contracte Ramón i Cajal a l'IGTP de Can Ruti, Badalona, on vaig obtenir finançament nacional i europeu, com una Marie Curie Career Integration grant. L’abril del 2017 em vaig incorporar al grup d’Investigació translacional en el VIH, del departament de malalties infeccioses del VHIR, com a investigadora principal. Les línies de recerca que dirigeixo es centren en: 1) la caracterització dels reservoris virals del VIH en el coll uterí i noves estratègies per eliminar-los; 2) adjuvants i biomarcadors de la immunitat de les mucoses; 3) les infeccions de transmissió sexual i l’augment de risc de coinfecció; 4) els models d'explants de teixits per estudiar la interacció hoste-patogen i la immunitat en teixits (inclòs SARS-CoV-2). A través d’aquestes propostes, he establert una important xarxa de col·laboradors que inclou diversos especialistes mèdics i circuits de mostres que són la base per una recerca aplicada i translacional. Sóc membre de la International Society for Mucosal Immunology, del grup espanyol per a l'estudi de la sida (GESIDA) i de la xarxa espanyola de VIH/SIDA (RIS). He rebut diverses beques i premis durant la meva trajectòria, tinc més de 35 articles en revistes científiques internacionals importants (índex h=20), nombroses presentacions en congressos i a participació activa en la formació d’estudiants.
Meritxell Genescà Ferrer

Institucions

Vall Hebron Institut de Recerca

Investigador/a principal

Malalties infeccioses

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.