Dra. Zamira Vanessa Diaz Riascos

Institucions

Soc investigadora del grup Drug Delivery and Targeting (DDT), i la nostra investigació va focalitzada en la millora del tractament de malalties minoritàries com del càncer utilitzant la nanomedicina en models animals. A més a més, soc la responsable de la secció in vivo de la plataforma Functional Validation & Preclinical Research (FVPR) de la U20 de Nanbiosis.

Currículum

Vaig obtenir el títol de Biòloga de la Universitat Autònoma de Barcelona (Espanya) el 2007. A més a més, el mateix any vaig obtenir el títol de Màster Oficial en Genètica avançada de la Universitat Autònoma de Barcelona. Durant el meu PhD al laboratori del Dr Gabriel Capellà (ICO-IDIBELL, Barcelona, Spain), vaig implantar un model de ratolí ortotòpic, perpetuant teixits humans d'adenocarcinoma ductal de pàncrees (PDAC). Vaig obtenir un fort coneixement en cirurgia de ratolí amb experiència considerable incloent: maneig de mostres humanes clíniques, processament de mostres derivades de models de ratolí i anàlisi de dades. El meu projecte es va focalitzar en un estudi de biologia molecular caracteritzant els gens més freqüents envoltats d'aquest tipus de tumor. A més, durant el meu doctorat vaig investigar sobre el paper dels microRNAs, de la família miR-200 i ZEBs en tumors primaris de PDAC, xenograts derivats de pacients i en cèl·lules que sobreexpressen miR-200 per transducció amb lentivirus. Vaig fer una estada d'11 mesos al “Centre de recherches en cancérologie” de Toulouse, Inserm-Université Tolouse, France, sota la supervisió del Dr. Pierre Cordelier. On vaig ser entrenada per produir lentivirus, desenvolupament d'experiments amb cultius cel·lulars i anàlisi de Western Blot. Des del 2016, em trobo a l'àrea de Functional Validation & Preclinical Research (FVPR) i actualment soc responsable de la secció in vivo, a més a més tinc una posició postdoctoral al grup Drug Delivery and Taregeting dirigit per la Dra Abasolo. He participat en múltiples projectes internacionals i nacionals utilitzant models animals per a la validació de noves dianes terapèutiques i nous components de la nanomedicina per a la teràpia contra el càncer. Recentment vaig participar en el desenvolupament de la part preclínica del projecte Nocanther, on es va estudiar la hipertèrmia magnètica en combinació amb quimioteràpia, en un model de ratolí per al tractament de càncer de pàncrees avançat. Actualment, Nocanther es troba a la fase clínica. A més a més, en aquests darrers 5 anys, he adquirit una gran experiència en el camp de les malalties lisosomals, com és el cas de la malaltia de Fabry. En aquest cas, m'he basat en l'estudi de liposomes i vesícules extracel·lulars com a agents transportadors de l'enzim absent en aquesta malaltia (GLA). Ha realitzat estudis de toxicitat, biodistribució i eficàcia d'aquestes nanopartícules en un model de ratolí deficient a GLA, aconseguint resultats publicats. Actualment estic gestionant i mantenint una colònia de ratolins transgènics. A més, participo en un projecte europeu (Mimickey) que estudia la malaltia de la picnodisosotosi (deficiència de la catpesina).
Presento una gran experiència en models experimentals d'imatge i aplicacions funcionals d'imatge òptica no invasiva bioluminiscent o fluorescent. Treball sota condicions de la ISO9001
Zamira Vanessa Diaz Riascos

Institucions

Vall Hebron Institut de Recerca

Investigador/a principal

Bioquímica Clínica, Vehiculització de Fàrmacs i Teràpia

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.