Nou edifici del Vall d'Hebron Institut de Recerca

Una clara aposta estratègica per establir les bases del creixement continuat

El nou edifici per al Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) és una clara aposta estratègica, que comporta molts beneficis per als investigadors que hi ha actualment a l’Institut, però també és una oportunitat per establir les bases del creixement continuat.

Una aposta per poder captar i retenir el talent, potenciar les aliances públiques i privades, i consolidar el VHIR com un centre de referència de recerca amb tècniques punteres. No és simplement una qüestió econòmica o d’infraestructures, sinó que reverteix directament en l’assistència que oferim als pacients.

Descripció del projecte

El conjunt d'arquitectes catalans format per BAAS Arquitectura i Espinet/Ubach és el guanyador del Concurs per a la construcció del nou edifici del VHIR i la reordenació del Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus. El seu disseny ha estat seleccionat entre cinc propostes finalistes per un jurat internacional, format per reconegudes figures de l’arquitectura.

La proposta de l'equip dirigit per Jordi Badia, Antoni Ubach i Miquel Espinet resol la mobilitat interna del Campus amb un eix vertical d’escales mecàniques, elimina el trànsit intern de vehicles i permet obrir el Campus als barris veïns. Pel que fa al nou edifici de recerca, estructurat mitjançant un sistema de patis i places, tindrà una superfície de 5.000 m2 ampliables i un pressupost de 15 milions d’euros.

La zona destinada a construir el nou Edifici VHIR es troba dins del mateix recinte del Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus, on abans s’ubicava la bugaderia de l’hospital, actualment en desús. Per a la construcció del nou edifici, el VHIR ha aconseguit part del finançament de fons públics de la Unió Europea, mitjançant el fons FEDER. Aquesta aportació finançarà el 50 % del capital necessari; per a la resta, es comptarà amb el cofinançament de fundacions, empreses i ciutadans.

El Vall d’Hebron Institut de Recerca ha crescut de manera constant des que es va fundar, un creixement que fins ara no ha estat acompanyat de manera proporcional en infraestructura. Com a conseqüència, les més de 1.400 persones que treballen avui al VHIR estan disgregades en diferents edificis del Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus. Amb el nou edifici, s’agrupa el talent i se’l dota d’una infraestructura que en permetrà potenciar la competitivitat i l’excel·lència.

El nou Edifici VHIR és un projecte que resol una situació present, però que sobretot ho fa pensant en el futur i en la transferència de coneixement. Per potenciar aquest vessant, el nou Edifici VHIR acollirà un centre d’empreses, clau en el procés d’internacionalització del Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus, com a seu d’aterratge d’empreses, inversors i indústries del sector. Alhora que permetrà acompanyar els nostres investigadors perquè donin el pas a transferir el seu coneixement amb la creació d’empreses i a atraure aquelles companyies biotecnològiques o farmacèutiques que vulguin impulsar una part de la seva activitat de manera conjunta amb els nostres grups de recerca.

El VHIR aprofita l’oportunitat per planificar el nou repte: la creació d’un Centre de Teràpies Avançades i Biomedicina, per liderar la recerca innovadora sobre la transferència de gens, el trasplantament de cèl·lules i l’enginyeria de teixits, alhora que en garanteixi el seu desenvolupament preclínic i clínic, amb l’objectiu de proporcionar als pacients l’accés a aquestes formes de tractament.

El talent atrau talent. Per això, el nou Edifici VHIR dedica un espai especial a la divulgació i molt més per a la docència. Perquè és vital explicar tant a la comunitat científica com a la societat el que fan els investigadors. Espais nous per explicar històries humanes de progrés científic. Una incubadora de coneixement al servei de la societat.

Pla de transformació del Campus

El Pla de transformació del Campus pretén regir el futur creixement i desenvolupament de l’hospital i del conjunt del recinte del Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus. Planteja les línies mestres per tal d’evolucionar cap a un model de parc de salut ecosostenible on s’integra assistència, formació, recerca i innovació.

El futur recinte del complex sanitari més gran de Catalunya tindrà més espais verds i serà un campus obert a la ciutat. Així ho planteja el projecte dels estudis BAAS i Espinet-Ubach, guanyadors del concurs arquitectònic per a la transformació urbanística del Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus.

Els principals objectius d’aquest pla urbanístic des del punt de vista assistencial són:

  • Millorar la separació dels circuits del pacient i el professional
  • Separar el malalt ambulatori de l’hospitalitzat
  • Millorar l’acollida i la recepció dels pacients
  • Crear més punts de trobada per als professionals
  • Adequar els espais d’urgències al circuit del pacient

El pla de transformació del Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus preveu una reordenació de l’entorn que inclou, entre d’altres: la recuperació d’espais d’acollida i repòs per a pacients, professionals i visitants; l’obertura del recinte a la ciutat; la millora de l’accessibilitat i la mobilitat dins del recinte; i la descongestió dels voltants del Campus.

El nou edifici tindrà una superfície de 5.000 m2 ampliables i un pressupost de 15 milions d’euros.

Col·laboradors del projecte

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.