Projecte 3D-LAB: Servei de Cirurgia Personalitzada

El desenvolupament de la cirurgia personalitzada representa un veritable canvi de paradigma respecte a les tècniques de cirurgia convencional, tant en el que fa com en la manera de fer-ho. 

En aquest context s’ha implantat el 3D-LAB, l'innovador Servei de Cirurgia Personalitzada de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. Millora l'eficiència i la seguretat en el diagnòstic, la cirurgia i el tractament de pacients que requereixen pròtesis i implants 3D.

Descripció del projecte

Des del 2012, la cirurgia personalitzada s’aplicava a l’hospital als Serveis de Cirurgia Maxil·lofacial, Neurocirurgia i Traumatologia per al tractament d’algunes patologies complexes, com ara tumors i deformitats. Amb el desenvolupament del projecte 3D-LAB, s’ofereix un servei integral amb una estructura comuna de cirurgia personalitzada que permet obtenir cirurgies més precises, segures i amb resultats més predictibles. Millora la gestió dels recursos i fomenta la recerca i la innovació.

Les tècniques de cirurgia personalitzada permeten unes cirurgies més eficients i segures, mitjançant l’ús de dispositius quirúrgics i pròtesis a mida per a cada pacient. Aconsegueixen reconstruccions estructurals geomètricament complexes amb tècniques de disseny i fabricació per ordinador, tecnologia CAD-CAM, que milloren la precisió quirúrgica i la qualitat de les reconstruccions i redueixen el temps emprat.

Un servei personalitzat, integral i digital

Aquest servei integral de cirurgia personalitzada s’ofereix des de l’Oficina de Planificació Quirúrgica i Disseny 3D (3D-LAB) de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. 

Des d’aquí es dissenyen les pròtesis i els implants 3D, i se n’avalua la precisió i la tècnica quirúrgica per utilitzar. Només se subcontracta la fase d’impressió i producció en 3D.

Amb l’objectiu de garantir una implantació eficient, segura i de qualitat, el servei fusiona les noves tecnologies digitals i d’impressió 3D.

Està previst que al llarg de quatre anys aquest servei tracti uns 660 pacients, principalment afectats per tumors, traumatismes, infeccions o defectes congènits de les especialitats de Cirurgia Maxil·lofacial, Neurocirurgia i també de Traumatologia i Ortopèdia, Cirurgia de Raquis i Rehabilitació per a pacients que la necessiten per amputació d’extremitats inferiors amb implants de càrrega distal.

El projecte es va iniciar el 2018 i s'acabarà d'implementar el 2022. 

El servei fusiona les noves tecnologies digitals i d’impressió 3D.

Col·laboradors del projecte

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.