Mural
ARTS EN SALUT

Pioneres

Amb l’objectiu d’humanitzar l’entorn del Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus a través de l’art i donar visibilitat a les dones que han marcat un abans i un després en l’àmbit de les ciències de la salut, del 31 de gener a l'11 de febrer de 2022, coincidint amb el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència, es pot veure una intervenció artística en un dels murs exteriors més grans del centre hospitalari que romandrà amb caràcter permanent.

EL PROJECTE

Arts en salut

El propòsit és retre homenatge a les contribucions del col·lectiu femení i trencar molts dels estereotips que avui dia encara existeixen.

L'acció, alineada amb les polítiques d’Arts en Salut de Vall d’Hebron i l'ICS i que compta amb el suport de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i la biotecnològica Amgen, té com a objectiu humanitzar l’entorn del Campus Vall d'Hebron a través de l’art, i donar visibilitat a les dones que han marcat un abans i un després en l’àmbit de les ciències.

Consulta l'evolució
Metrodora

Metrodora

(200 - 400 dC – data de mort desconeguda). Autora del text mèdic més antic conegut escrit per una dona, que avança aspectes ginecològics en una època en què l’estudi de la salut femenina s’enfocava només al part.

Trotula de Salerno

Tròtula de Salern

(1100 – 1160). Capaç de tractar el càncer, malalties oculars o problemes de la pell, tot i que especialitzada en ginecologia i obstetrícia.

Anna Morandi

Anna Morandi Manzolini

(1716 – 1774). Va ser experta en el sistema esquelètic, l'aparell reproductor masculí i femení i els òrgans dels sentits.

Rita Levi

Rita Levi-Montalcini

(1909 – 2012). Va descobrir el factor de creixement nerviós (NGF), proteïna que regula el creixement del nervi i manté sanes les neurones. Va rebre el Premi Nobel de Medicina el 1986 per la seva troballa.

Gertrude Belle

Gertrude Belle Elion

(1918 – 1999). Reconeguda pel descobriment del Purinethol, medicament per la leucèmia. A més, va desenvolupar 45 tractaments que ajuden el sistema immunològic a combatre el càncer. Va ser Premi Nobel de Medicina el 1988.

Rosalind Franklin

Rosalind Franklin

(1920 – 1958). La seva recerca, va ser clau per a la determinació del model de Watson i Crick de la doble hèlix de l’ADN el 1953. També va estudiar l’estructura molecular de virus com ara el de la poliomielitis.

Margarita Salas

Margarita Salas

(1930 – 2019). La seva recerca sobre el virus bacterià Phi29 va permetre conèixer com funciona l’ADN, com les seves instruccions es transformen en proteïnes i com aquestes es relacionen entre elles. Té aplicacions en oncologia, medicina forense i arqueologies, entre altres disciplines.

Linda Aiken

Linda H. Aiken

(1943). La seva recerca se centra en els determinants de la variació als serveis de salut en els resultats dels/les pacients; l'impacte de la cultura i els entorns de treball; i la investigació comparativa de resultats de salut internacionals i avaluacions de resultats de polítiques i programes de salut.

Tu pots ser una d'elles

Tu pots ser una d'elles

Reivindiquem el talent científic jove femení del present i, alhora, del futur en la recerca en ciències de la salut al nostre país.

Futura pionera

"Vull ser com vosaltres"

Volem encoratjar les vocacions femenines en ciències alhora que empoderar les dones científiques en un àmbit professional en què la falta de referents és evident. Ens unim a la campanya #ThisLittleGirlsIsMe.

L'ARTISTA

Mateo Lara, “Ma’La”, artista urbà

És un creatiu, artista i muralista independent multidisciplinari amb una àmplia formació i una experiència de més de 25 anys en disseny industrial i gràfic, animació digital, disseny multimèdia i arts plàstiques.

Des del 2004, complementa el treball d’estudi i disseny amb la producció de pintures murals per encàrrec mitjançant Pintura Mural Barcelona, amb accions artístiques en diferents països com ara Espanya, França, Bèlgica, Holanda, Alemanya i diverses exposicions als Estats Units. Les seves pintures murals, que combina amb l’afició pels grafits, es caracteritzen per una extraordinària qualitat expressiva i realisme.

Més informació

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.