Codi
9
Codi Hipàtia
417

Carmela Iglesias Felip

Anatomia Patològica, Serveis transversals

Oncologia Mèdica

El Servei d’Oncologia es va establir el 1995 per complir els nous requisits de l’atenció oncològica, com són proporcionar coordinació dels diferents serveis i crear equips d’atenció multidisciplinaris totalment interrelacionats. És un centre model a Europa.
El servei de Oncologia Mèdica compta amb l'acreditació
Autoria: Vall d'Hebron
Data de creació: 17.12.2021, 10:03
Data de modificació: 30.12.2021, 13:41
Comparteix-lo
T'ha resultat útil?

Anatomia Patològica

El Servei d’Anatomia estudia les malalties a partir de l’observació directa al microscopi dels teixits (biòpsies, peces quirúrgiques, autòpsies clíniques) o de fluids corporals (citologies, PAAF), per obtenir els diagnòstics mes precisos que possibiliten el tractament adequat de la malaltia . La nostra missió és ser líders en el diagnòstic integrat més avançat en benefici del pacient.

El servei de Anatomia Patològica  compta amb l'acreditació
Autoria: Vall d'Hebron
Data de creació: 17.12.2021, 10:03
Data de modificació: 30.12.2021, 13:41
Comparteix-lo
T'ha resultat útil?

Oncologia mèdica

La complexitat dels diagnòstics i els tractaments que s'aborden al Servei d’Oncologia Mèdica requereixen el treball en equips multidisciplinaris formats per diferents especialistes, amb l’objectiu d’oferir un enfocament integral de la malaltia, des del diagnòstic fins a la fi del tractament. Per aquest mateix motiu funcionem a través de comitès experts en diferents tipus de càncer i avaluem conjuntament cada cas, per determinar el tractament indicat de manera personalitzada. Si et formes amb nosaltres, podràs treballar amb professionals altament qualificats i tecnologia d'última generació. La formació està garantida per programes de formació propis i per la col·laboració amb centres de qualitat i prestigi reconeguts.

Places acreditades

2

Especialitats relacionades
Grups de recerca

Itinerari formatiu Oncologia Mèdica

El nucli d'aquesta unitat docent està format pel Servei d'Oncologia Mèdica, amb la participació dels Serveis d'Hematologia, Medicina Interna, Oncologia Radioteràpica, Radiologia, Anatomia Patològica, Malalties Infeccioses, Cures Pal·liatives, Unitat de Cures Intensives i la Unitat d'Urgències. La nostra unitat està capacitada per a la formació de tres residents per any. El procés formatiu del resident d'Oncologia Mèdica consta d'un total de cinc anys. Els dos primers anys es cursa un període de formació nuclear (troncal) i durant els tres anys següents es realitza el període específic de l'especialitat.

S'espera del resident d'oncologia mèdica que conegui en profunditat les opcions preventives, diagnòstiques i terapèutiques del càncer. És per això que ha d'actualitzar permanentment els seus coneixements sobre biologia del càncer. Per això, cal que participi en projectes d'investigació i promovent la cultura de la investigació d'excel·lència. A més, tindrà l’oportunitat de conèixer les principals línies d'investigació del departament i a participar-hi en algunes. Durant la formació aprendrà a tenir una actitud crítica i oberta enfront de la gran quantitat d'estudis clínics i avenços en el coneixement de l'especialitat, i a posar-hi per davant, sempre, les consideracions ètiques.

Per què fer la residència a Vall d’Hebron?

 • Perquè treballaràs en un entorn amable i professional on aprendràs a relacionar-te adequadament amb malalts, famílies i companys, i a aplicar els principis ètics que han de regir tota pràctica clínica, docent i investigadora.
 • Perquè en la nostra unitat es fomenta el treball en equip i s'estimula la docència.
 • Perquè fomentem el perfeccionament de l'anglès, llengua oficial de les ciències mèdiques.
 • Perquè fomentem que participis en cadascuna de les àrees de rotació, en totes les activitats habituals dels especialistes, tant en els aspectes assistencials de qualsevol tipus, com en els de formació, investigació i gestió clínica.
 • Perquè et formaràs en l'ambient adequat i durant tota la teva formació comptaràs amb l'ajuda i la supervisió dels residents sènior i dels metges adjunts.
 • Perquè promovem la participació activa en congressos nacionals i internacionals de l'especialitat i la presentació de comunicacions i pòsters. 

Anatomia patològica

La Unitat Docent d’Anatomia Patològica la formen els professionals d’anatomia patològica del Servei d'Anatomia Patològica. L’activitat assistencial de la unitat es divideix per especialitats amb un total de més de 20 patòlegs que treballen en consonància amb l’equip clínic. Un servei jove i renovat, compromès amb la formació especialitzada, amb la recerca translacional per especialitats i, també, amb la docència gràcies als graus de medicina i biomedicina. 

Places acreditades

3

Especialitats relacionades
Grups de recerca

Itinerari formatiu en Anatomia Patològica

A l’activitat assistencial de la unitat es processen teixits amb tècniques de fotografia macro i microscòpica, es practiquen autòpsies i biòpsies més comunes i en concret l’autòpsia pediàtrica fetal i infantil. A la unitat ginecològica també es fan citologies.  A més, s’atenen rotativament les biòpsies intraoperatòries.    

A la Unitat de Patologia del Trasplantament es realitzen biòpsies de protocol i seguiment orientades cap a un procediment de diagnòstic ràpid i de tractament de casos de rebuig.

A l’hospital es fan guàrdies a patologia quirúrgica, a més del processament de peces quirúrgiques i de mostres per al Banc de Teixits Fetals i la pràctica d’autòpsies durant les guàrdies.

Per què s’ha de fer l’especialitat a Vall d’Hebron? 

 • Perquè som el servei amb més activitat assistencial de Catalunya.
 • Perquè entre altres especialitats, tractem la patologia pediàtrica de manera separada, pel pes específic de l’Hospital MaternoInfantil, i amb possibilitats d’adquirir gran experiència en patologia de malformacions, com també en patologia placentària, en prematurs, durant la gestació i postnatal.
 • Perquè vivim tot el ventall de complexitats del diagnòstic anatomopatològic, des de la patologia més bàsica fins a la més complexa: és l’únic hospital on, amb l’excepció del pàncrees, es fan tota mena de trasplantaments d’òrgans sòlids, incloent-hi el de pulmó i trasplantaments pediàtrics, que només es fan en aquest centre.
 • Perquè tenim un laboratori de patologia molecular potent, completament integrat al servei, que fa realitat avui el que per a molts és la medicina del futur en què es preveu la formació en tècniques especials com en la interpretació en tècniques de biologia molecular.
 • Perquè existeix una unitat de microscòpia electrònica integrada al diagnòstic de rutina on tractem la complexitat de cada autòpsia, biòpsia o citologia.
 • Perquè els nostres residents s’encarreguen habitualment del diagnòstic de biòpsies intraoperatòries i de la realització de puncions amb agulla fina (PAAF) tanta la consulta de citopatologia com en la tècnica d’autòpsia fetal i infantil a la Unitat Pediàtrica.
 • Perquè participem en gran quantitat de comitès clínics i sessions interdepartamentals de les diferents especialitats.
 • Perquè donem facilitat als residents per assistir a cursos i congressos, tant internacionals com nacionals en patologia quirúrgica i citologia, com per la Societat Espanyola d’Anatomia Patològica i l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears, entre altres.                                                                                            
 • Per la possibilitat d’implicar-se en la recerca que es porta a terme a les diferents especialitats del servei.
 • Perquè els residents fan guàrdies els caps de setmana i festius de forma remunerada tant a la Unitat de Patologia Quirúrgica, com en relació amb  l’especialitat o a l’Anatomia Patològica general, especial, i molecular.

Patologia molecular translacional

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vhebron.net, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.