Curs d'Estadística Bàsica per a la Recerca Biomèdica

 Cursos
  Aula d'Informàtica Mòdul Sud Pavelló Docent —
14/11/2022
14/11/2022 -- De 09:00h a 13:30h
Organitza :
Unitat d'Estadística i Bioinformàtica (UEB) del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR)
Modalitat: Presencial
Comparteix-lo:

Presentació
La recerca biomèdica té una component quantitativa important i els investigadors necessiten sovint poder processar i analitzar les dades que recullen o generen en els seus estudis. Si bé algunes d'aquestes anàlisis poden ser complexes i requerir de personal especialitzat n'hi ha d'altres que, amb els coneixements i els recursos adequats, són relativament senzilles de dur a terme.
L'objectiu principal d'aquests curs és proporcionar una perspectiva general dels principals mètodes estadístics que poden resultar d'utilitat en el dia a dia de la recerca biomèdica o la pràctica clínica. El seu enfocament és aplicat i el que es persegueix és dotar els investigadors i professionals de la biomedicina, de conceptes i eines per saber quan cal aplicar cada tècnica, i com fer-ho utilitzant l'eina estadística apropiada.
L'aplicació dels conceptes i tècniques presentats al llarg del curs es durà a terme fent servir el programari estadístic lliure R (http://r-project.org) i la interfície d'usuari “R Studio” que permet el seu ús mitjançant un sistema de finestres . Convé assenyalar que no es tracta d'un curs d'R sinó d'un curs d'estadística, amb R y Rstudio
A qui s'adreça el curs
Els curs s'adreça a investigadors -pre o post docs- i professionals de la biomedicina i àmbit de la salut que desitgin aplicar l’estadística en els seus estudis o que, simplement, vulguin entendre millor els estudis realitzats pels bioestadístcs o les demandes efectuades pels revisors dels seus treballs..
Professorat
El curs està organitzat per la Unitat d'Estadística i Bioinformàtica (UEB) del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR). 
El curs serà impartit pel coordinador de la UEB, i Dr. Santi Pèrez-Hoyos, Llicenciat en Matemàtiques , Esp. Estadística i Dr. en Salut Comunitària , el Dr. Alex Sánchez, professor titular del departament d'Estadística de la Universitat de Barcelona, i per membres de la UEB : Dra. Dr. Augusto Sao, Dr. en Salut pública i metodologia de la investigació biomèdica, i la Srta. Miriam Mota graduada en Estadística Aplicada y Master en Bioinformática y Bioestadística.
Organització
El curs es farà en un aula de informàtica, de forma que no cal que els alumnes portin ordinadors. Tot el programari estarà instal·lat als ordinadors que es facin servir i es facilitarà la forma d’accedir per a que l’alumnat s’ho pugui instal·lar una vegada finalitzat el curs. 
La metodologia serà de caire teòrico-pràctic. Cada sessió es dividirà en una part d'exposició teòrica seguida o intercalada amb parts pràctiques. En cada sessió participaran dos professors, un que estarà donant la classe i l’altre que estarà atenent els dubtes individuals que puguin tenir els alumnes.
Es potenciarà el treball amb dades reals i la discussió d'alguns casos presentats pels alumnes del curs.
Dates, horaris i lloc de realització
El curs consisteix en 5 sessions de 4 hores
Les sessions es faran els 14, 16, 21, 23 i 28 de novembre de 9 a 13:30, amb un descans de 30 minuts, a l'aula d’informàtica del Mòdul Sud de la Facultat de Medicina (Pavelló Docent) de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron.
Continguts
Els continguts del curs són els següents:
Dia 1. Introducció a R i R-Studio i Tidyverse 
Estadística descriptiva I: Resums numèrics, taules i gràfics. Reproduïbilitat amb R 
Dia 2. Estadística descriptiva II: Gràfics i taules bivariants. Visualització de dades amb ggplot2. Més manegament de dades amb R. Automatització de tasques amb scripts.
Dia 3.- Introducció a la inferència. Intervals de Confiança. 
Proves d'hipòtesis I: Conceptes bàsics
Dia 4. Proves d'hipòtesis II: Variables quantitatives (Santi) 
Proves d'hipòtesis III: Taules de contingència, Khi² 
Dia 5. Tests diagnòstics: Sensibilitat, especificitat i corbes ROC
Exercici resum d’anàlisis de dades reals (Santi) 1 de julio
Més informació: Per qualsevol dubte, podeu contactar per mail amb Santi Pérez Hoyos (santi.perezhoyos@vhir.org) 

https://is.gd/VHIR_EBB

cid:image007.png@01D8D270.E508F810

Activitats relacionades

IV Curs de Trasplantament Hepàtic Split: Aspectes Teoricopràctics

06.03.2024 - 09:00
Més informació

Defensa de Tesi 'Estudi pilot sobre el registre neurofisiològic per a la identificació d'arrels trigeminals durant la rizotomia per radiofreqüència en la neuràlgia del trigèmin'

06.03.2024 - 11:30
Més informació

Vall d'Hebron Talks by VHIR 'Unveiling new targets for melanoma treatment involved in the prevention of BRAFV600E-induced cell arrest'

06.03.2024 - 12:00
Més informació

Curs 'Actualització en el diagnòstic i tractament de les malalties digestives'

07.03.2024 - 09:00
Més informació

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.