Campus Vall d'Hebron rep més de 2,1 milions d'euros del PERIS per projectes de recerca

El Vall d’Hebron Barcelona Campus Hospitalari ha obtingut ajuts per un import total de 2.140.906 € del Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut (PERIS) 2016-2020 que concedeix el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

26/04/2017

El Vall d’Hebron Barcelona Campus Hospitalari ha obtingut ajuts per un import total de 2.140.906 € del Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut (PERIS) 2016-2020 que concedeix el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

 

Àmbits de distribució dels ajuts

Els 21 ajuts per recerca i innovació es distribueixen en tres àmbits: Programes de recerca orientats (2), Incorporació de científics i tecnòlegs (14) i Intensificació d’infermeria (5).

A més, Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i Vall d’Hebron Institut Oncològic (VHIO) participen com a partners en 10 projectes més, gestionats per altres hospitals, i que també han rebut subvencions. 

Els dos projectes que coordina el VHIR dins del bloc de Programes de recerca orientats, són:

  • Tractament combinat contra el dany per reperfusió en l’infart de miocardi COMBAT-MI, del Grup de Recerca en Malalties Cardiovasculars que lidera el Dr. David García-Dorado. A aquest projecte se li han concedit 247.227 €. Fins ara es coneix que el condicionament isquèmic remot (RIC) i l’administració dels anàlegs de GLP-1, exenatida, redueixen lleugerament la mida de l’infart en pacients amb infart de miocardi amb elevació del segment ST (STEMI), segons diversos assajos clínics aleatoritzats. Així doncs, l’objectiu d’aquest projecte és determinar si la co-administració del RIC i l’exenatida augmenta l’eficàcia protectora d’ambdues intervencions.
  • PICAT, (Plataforma Integral per al control de l’Arbovirosi a Catalunya) liderat pel Dr. Israel Molina Romero, investigador del Grup de Recerca en Malaties Infeccioses i que ha obtingut 178.289 € del PERIS. La plataforma PICAT pretén integrar tota la informació rellevant que pot determinar l’aparició de casos autòctons al nostre territori i crear una xarxa amb els principals agents involucrats. Mitjançant el desenvolupament d’un sistema innovador de gestió de dades i de software avançat, es generaran eines d’anàlisi i visualització de dades geolocalitzades (incloent-hi simulacions) en mode interactiu que ajudaran a predir el risc potencial d’epidèmies i dinàmica de les infeccions, ajudant a optimitzar les intervencions de control epidemiològic.

Pel que respecta a Incorporació de científics i tecnòlegs, la dotació d’ajuts s’eleva a 1.396.670 € que possibilitaran la incorporació de 10 investigadors a 9 Grups de Recerca del VHIR i 4 investigadors a 1 Grup de Recerca del VHIO.

En l’àmbit de la Intensificació d’Infermeria s’han aconseguit 101.250 € que es destinaran a la incorporació, durant 9 mesos, de 5 infermeres pels Grups de Recerca en Cures de salut i Cirurgia reconstructiva de l’aparell locomotor del VHIR.

El VHIR participa també com a partner en 5 programes de recerca orientats i 3 projectes de recerca orientats a atenció primària. I el VHIO participa com a partner en un programa de recerca orientat (el millor puntuat) i en un projecte de recerca orientat a atenció primària.

En aquest sentit, un projecte co-liderat pel Dr. Sergi Bellmunt, cap del Servei d’Angiologia, Cirurgia Vascular i Endovascular de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i investigador del VHIR, i coordinat per l’Hospital de Sant Pau ha obtingut un ajut per valor de 125.000 euros que es destinaran a dur a terme la prova pilot del Programa de Detecció precoç de l’Aneurisma d’Aorta Abdominal (PDAAA) a l’AIS-Dreta. Aquest estudi és pioner a tot l’Estat i els seus resultats seran molt importants per a determinar les característiques d’aquesta patologia en la població general i poder  analitzar la viabilitat d’un programa poblacional de cribratge de l’aneurisma d’aorta abdominal amb l’objectiu de reduir la mortalitat i complicacions associades a aquesta malaltia.

 

Acte de lliurament dels ajuts

En un acte a l’Auditori de Barcelona, el Departament de Salut va reunir ahir al vespre, investigadors i diversos professionals de 19 institucions i centres de recerca que han obtingut ajuts del PERIS per un import superior als 18 M €. En total, el Departament ha lliurat 183 ajuts amb l’objectiu d’estimular la investigació en l’àmbit dels hospitals i dels centres d’atenció primària de Catalunya.

L'acte va estar presidit pel conseller de Salut, Antoni Comín, qui va assegurar que el PERIS "és una petita gran revolució, perquè és la primera vegada que es fa una convocatòria d’ajuts per concurrència competitiva", i va afegir que "és un salt històric per la recerca que es fa al costat dels nostres hospitals i la nostra atenció primària".

El Dr. Javier Torres, investigador del Grup de Recerca en Patologia Neuromuscular i Mitocondrial de Vall d'Hebron Institut de Recerca va pronunciar el discurs d'agraïment en representació de tots els guanyadors del VHIR.

 

PERIS 2016-2020 

El Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut (PERIS) 2016-2020 és una eina de planificació i coordinació que estableix les línies generals de recerca i innovació en matèria de salut impulsada pel Govern de la Generalitat a través del Departament de Salut. Així doncs, enguany s’ha fet una convocatòria pública d’ajuts a la recerca per valor de 20 milions d’euros en la que s’han prioritzat els projectes que incloguin programes d'impuls del talent i l'ocupabilitat així com programes de coneixement de l’excel·lència.

D’altra banda, el PERIS es planteja el repte de consolidar i augmentar  el lideratge internacional dels centres de recerca en salut de Catalunya. 

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.