Canviem el focus de l'abordatge de l'obesitat: de comptar kilos a buscar les causes del sobrepès a través de la medicina personalitzada

La Unitat de Tractament Integral de l’Obesitat Pediàtrica ha rebut l’acreditació de centre d’excel·lència de l’Associació Europea per a l’Estudi de l’Obesitat, consolidant un model que ofereix tractament en totes les etapes de la vida

04/03/2024

L’obesitat ha guanyat pes en els darrers 30 anys a l’Estat, assolint proporcions epidèmiques i convertint-se en un problema de salut pública. Un de cada quatre infants té sobrepès i un 17% té obesitat. En adults, la prevalença arriba al 37% i al 19%, respectivament, segons alerta l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN). Però, què hi ha darrere d'una persona amb una gana insaciable? “Més enllà d’hàbits no saludables, com una mala alimentació, falta de son i poca activitat física, els professionals hem de fer-nos aquesta pregunta quan ens arriba un pacient amb sobrepès, perquè darrere pot haver-hi un trastorn biològic, genètic o de salut mental. L’obesitat ha de tractar-se de manera personalitzada”, adverteix la Dra. Andreaa Ciudin, cap de la Unitat de Tractament Integral de l’Obesitat de Vall d’Hebron i investigadora principal del Grup de Diabetis i Metabolisme del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR). El seu equip compta amb l’acreditació de centre d’excel·lència en el maneig de l’obesitat per part de l’European Association for the Study of Obesity (EASO) des de 2013, un reconeixement que acaba de rebre el seu homònim en pediatria i que consolida un model assistencial que ofereix un tractament integral en totes les etapes de la vida. Només la unitat d’adults atén prop de mil noves visites cada any.

La Unitat de Tractament Integral de l’Obesitat infantil, coordinada pel Dr. Eduard Mogas, depèn del Servei d’Endocrinologia Pediàtrica de Vall d’Hebron. Fa poc més d’un any, les dues unitats col·laboren per atendre de manera coordinada els adolescents amb obesitat a partir dels 12 anys, a través del programa de Vall d’Hebron ‘Som-hi!’, que acompanya els pacients adolescents en la transició cap a l’edat adulta. Coincidint amb el Dia Mundial de l’Obesitat, Vall d’Hebron vol conscienciar que l’obesitat és una malaltia metabòlica greu que pot causar problemes respiratoris, cardiovasculars, digestius, endocrins, inclús, alguns tipus de càncer com el d’ovari, mama, pròstata o colon. Un excés de greix durant la infància i l’adolescència pot començar causant complicacions ortopèdiques, per sobrepès a les articulacions. A més, els adolescents amb obesitat poden expressar problemes d’autoestima i rebuig. “I és una malaltia que fàcilment es hereta a l’edat adulta”, alerta el Dr. Josep Villena, investigador principal del Grup de Recerca de Diabetis i Metabolisme del VHIR.

A les unitats de tractament integral de l’obesitat per a adults i infants treballen equips multidisciplinaris amb experts en endocrinologia, nutrició, psicologia, psiquiatria, cirurgia bariàtrica (cirurgia i pèrdua de pes), pediatria i infermeria. També disposen d’un model pioner a l’Estat que analitza l’abordatge dels pacients i del qual són membres professionals de totes les especialitats, així com metges i metgesses d’Atenció Primària de la zona de referència de Vall d’Hebron.

Medicina personalitzada

Els equips assistencials col·laboren en recerca per canviar el paradigma de l’obesitat i oferir tractaments personalitzats. “Durant els darrers anys, hem adquirit coneixements sobre el funcionament dels mecanismes reguladors del pes i la fisiologia del cos. Hem descobert, per exemple, noves hormones i vies reguladores”, explica la Dra. Andreaa Ciudin. Aprendre hàbits saludables, estimular l’exercici i un acompanyament emocional són tres grans pilars del tractament de l’obesitat, però quan no funcionen, abans de jutjar, s’ha d’anar més enllà. “Potser estem davant un metabolisme lent, potser hi ha un dèficit d’hormones que regulen la gana o un altre trastorn biològic que s’escapa al control voluntari i no se soluciona amb dieta i exercici”, reflexiona. En aquests casos, el tractament farmacològic pot ser una opció. Vall d’Hebron canvia el focus de l'abordatge basat en el nombre de quilos i la pèrdua de pes per oferir un enfocament holístic, centrat en l'adipositat, la composició corporal i la gestió focalitzada en la salut metabòlica. “Cada cop tenim més evidència que l’abordatge ha de ser personalitzat”, conclou.

Nous fàrmacs per l’obesitat

“A través del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), ambdues unitats treballen de manera coordinada per investigar les causes de l’obesitat i oferir al pacient tractaments innovadors que millorin la seva qualitat de vida”, assenyala el Dr. Josep Villena.

Fa un any, es va iniciar la unitat d’assajos clínics, a través de la qual hem entrat a participar, de la mà de la Unió Europea, en estudis que valoren la nova família de fàrmacs contra l’obesitat. Un és la tirzepatida. Formem part del primer assaig amb aquesta nova opció terapèutica en adults de la UE. I en breu començarem un assaig amb adolescents.

“Cal destacar que el tractament farmacològic ha de ser complementari a canvis en l’estil de vida, com una dieta equilibrada i exercici regular, i sempre ha de ser supervisat per professionals de la salut especialitzats en el maneig de l’obesitat”, adverteix la Dra. Andreaa Ciudin.

El BIO-STREAMS és un altre projecte europeu, finançat per la Unió Europea, en el qual Vall d’Hebron és investigador principal per fomentar hàbits saludables entre els infants i les seves famílies. “En una primera fase, estem identificant fenotips i biomarcadors d’obesitat en infants, adolescents i les seves famílies, i creem una aplicació per fomentar hàbits saludables de manera personalitzada”, detalla la Dra. Andreaa Ciudin. “Si obtenim bons resultats, plantegem avaluar aquesta aplicació en la població”, afegeix.

La cirurgia bariàtrica, font d’aprenentatge

La cirurgia bariàtrica ha ajudat a comprendre els mecanismes d’augment i pèrdua de pes. Vall d’Hebron és centre de referència en cirurgia bariàtrica d’alta complexitat a Catalunya i pioner en cirurgia robòtica; de fet, és el centre que ha realitzat més cirurgies bariàtriques robòtiques fins al moment. El Dr. Ramon Vilallonga, cap de la Unitat de Cirurgia Endocrina, Metabòlica i Bariàtrica, que pertany al Servei de Cirurgia General, explica que en alguns casos la millor estratègia per perdre pes és la cirurgia. El seu equip treballa de la mà del VHIR i està implicat en projectes de recerca per a la resolució de malalties com l’obesitat o el fetge gras. “També fem recerca a través de la cirurgia robòtica”, explica.

Vall d’Hebron participarà en noves línies de recerca per tractar l’obesitat adolescent amb la nova generació de fàrmacs

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.