El carretó de la Fundació Ronald McDonald arriba a l’Hospital Infantil Vall d’Hebron per oferir nous productes cada setmana als infants i adolescents hospitalitzats

El gerent de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, Dr. Albert Salazar, i el director de la Fundació Infantil Ronald McDonald, José Antonio García, signen el conveni per fer realitat la nova iniciativa

13/04/2023

A les plantes d’hospitalització d’infants i adolescents de l’Hospital Infantil Vall d’Hebron, totes les visites que surten de la rutina són un esdeveniment. Com la visita dels voluntaris amb el carretó d’acompanyament de la Fundació Infantil Ronald McDonald. Des d’aquest mes d’abril, un cop a la setmana, el carretó, batejat com “Hospitality a la Carta”, surt de la sala familiar Ronald McDonald, carregat amb contes, jocs, llapis de colors, llibretes per dibuixar, productes d’higiene i altres materials de donacions diverses que han pogut arribar els darrers dies, per oferir-los als infants i adolescents hospitalitzats i als seus acompanyants. Funciona com la camioneta-biblioteca mòbil que Roald Dalh descriu a “Matilda”, amb la diferència que a més de llibres, apropa als i les pacients altres productes. La iniciativa és un pas més per oferir una atenció més amable i personalitzada i és possible gràcies al conveni que han signat oficialment avui el gerent de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, Dr. Albert Salazar, i el director de la Fundació Infantil Ronald McDonald, José Antonio García.

“Amb aquesta acció, la Fundació Ronald McDonald ens ajuda a millorar el benestar emocional dels nostres pacients i els seus familiars i a construir un hospital més amable”, destaca el Dr. Albert Salazar. El carretó té un caràcter mòbil i flexible. Circula entre les plantes d’hospitalització pediàtrica i l’UCI pediàtrica amb la intenció de donar suport als i les pacient i les seves famílies. El porten voluntaris de manera gratuïta. “Això és un estímul perquè permet els i les pacients i els seus acompanyants tractar amb els voluntaris que es relacionen amb una sensibilitat diferent, explica Marina Martínez, cap d’Atenció Ciutadana de l’Hospital Infantil i de la Dona. El carretó surt els dimecres de la Sala Familiar Ronald McDonald, on els i les voluntàries preparen el seu contingut amb molta cura. “Cada dimecres circula per una de les plantes d’hospitalització o per l’UCI pediàtriques. Vam decidir incloure l’UCI pediàtrica dins el circuit, perquè tenim pacients actius que poden escollir llibres i altres productes a través de les parets de vidre de les seves habitacions”, comenta Marina Martínez.

Per la seva part, José Antonio García, director de la Fundació Ronald McDonald, assenyala que “aquest projecte s'afegeix als altres 10 projectes que ja gestionem a Espanya, 4 Casas Ronald McDonald, 4 Salas Familiares, un Servei a domicili de recollida de llet materna i un altre ‘Hospitality a la Carta’ a l'Hospital Verge de la Arrixaca de Múrcia. Estem molt orgullosos de tota la tasca que fem per millorar l'experiència hospitalària de tants pacients pediàtrics i les seves famílies”, comenta.

El carretó té un disseny original, funcional i amb colors alegres, pensant  en la idea de transportar petites dosis d’alegria. Ha estat creat per a la Fundació Ronald McDonald per l’empresa Sistemas TM i els productes amb els quals comença a circular són joguines de particulars i productes de franquiciats de McDonald. “El fem circular pel passadís i no entra a les habitacions, per motius d’higiene hospitalària. Els nostres pacients escullen des de la porta o als espais comuns i amb l’ajuda dels voluntaris els productes que volen”, detalla Marina Martínez.

Un oasi dins l’Hospital Infantil per a les famílies i els acompanyants dels pacients

La Sala Familiar Ronald McDonald, des d’on s’organitza i surt el carretó, està pensada principalment per als familiars i acompanyants de pacients ingressats a l’Hospital Infantil.

Se situa a la planta baixa de l’Hospital Infantil Vall d’Hebron, ocupa 350 metres quadrats i destaca pel seu disseny alegre i funcional. Disposa de cuina i menjador, dutxes, taquilles, accés a Internet, sales de descans, zona d'estar amb televisió, zona de lectura, sala de lactància i una àrea d'activitats i joc per als germans dels nens ingressats.

Molts pares i mares han d'estar durant molt de temps i moltes hores al dia amb els seus fills ingressats per facilitar el seu desenvolupament i benestar i la Sala Familiar Ronald McDonald els ofereix un entorn tranquil, un refugi que els allunya temporalment de l'ambient hospitalari, sense separar-se dels seus fills.

25 Aniversari Fundació Infantil Ronald McDonald

La Fundació Infantil Ronald McDonald España va ser creada l’any  1997 i en aquests 25 anys s'ha convertit en un referent en la creació de programes que ofereixen de manera directa benestar i suport a famílies amb fills greument malalts, que s'han de desplaçar per a rebre tractament mèdic especialitzat. A través de les Cases i Sales Ronald McDonald, la Fundació ofereix una “llar fora de la llar” a famílies amb infants que pateixen malalties de llarga durada a Espanya. Des de l'obertura de la primera Casa l’any 2002, ja s'han allotjat prop de 13.000 famílies.

Actualment, hi ha quatre Casas Ronald McDonald a Espanya. A Barcelona, es troba prop de l'Hospital Vall d’Hebron, a Màlaga està situada en els voltants de l'Hospital Matern Infantil, a València a pocs metres del Nou Hospital La Fe i a Madrid en el mateix recinte de l'Hospital Infantil Universitari Nen Jesús.

Un altre programa que la Fundació està desenvolupant a Espanya és el de Sala Familiar Ronald McDonald, un espai dins dels hospitals perquè les famílies d’infants malalts puguin descansar sense allunyar-se dels seus fills i filles. La primera Sala Familiar va obrir a Espanya en 2018 a l'Hospital Universitari La Paz de Madrid i posteriorment s'han obert a l'Hospital Universitari Vall d’Hebron a Barcelona i a l'Hospital Verge de Arrixaca a Múrcia.

 

Un cop a la setmana, el carretó, batejat com “Hospitality a la Carta”, surt de la sala familiar Ronald McDonald, carregat amb contes, jocs, llapis de colors, llibretes per dibuixar, productes d’higiene i altres materials de donacions diverses que han pogut arribar els darrers dies, per oferir-los als infants i adolescents hospitalitzats i als seus acompanyants

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.