El Dr. Jordi Gómez, coordinador d’un grup tècnic que assessora l’OMS en matèria de Chagas

Recentment s’ha celebrat, a la seu de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) a Ginebra, la primera reunió del Grup Tècnic en Informació, Educació i Comunicació en Chagas (TG6IEC Chagas Disease) de l’OMS. El coordinador del grup és el Dr. Jordi Gómez i Prat, de la Unitat de Salut Internacional Drassanes-Vall d’Hebron-PROSICS. En el grup també hi intervé la infermera Isabel Claveria, de l’equip de Salut Pública i Comunitària de l’esmentada unitat.

10/11/2017

La malaltia de Chagas és causada pel paràsit Trypanosoma cruzi. Les persones que presenten aquesta patologia poden patir alteracions cardíaques, digestives o neurològiques. Es tracta d’una malaltia potencialment mortal, però que es pot curar si el tractament s’administra quan la infecció s’acaba de produir. Malgrat que la major part dels casos estan localitzats a la part continental d'Amèrica Llatina, cada vegada hi ha més casos als països occidentals deguts a la mobilitat de la població. 

Dos dels grans problemes per combatre aquesta malaltia són l’estigma social i la desinformació. Com explica el Dr. Jordi Gómez i Prat, el Grup Tècnic en Informació, Educació i Comunicació en Chagas que ell coordina té com a objectiu “definir les pautes a nivell mundial per fer arribar a tothom informació sobre el Chagas i sensibilitzar mitjançant l’educació a les persones que pateixen la malaltia o que estan en risc de patir-la, així com treballar amb institucions i governs. En aquest sentit, cal trencar prejudicis, com per exemple que es tracta d’una malaltia incurable, ja que existeix un tractament biomèdic i psicosocial, o la por i la resignació que genera a les persones. Aquests prejudicis desinformen i fan que molta gent no es faci la prova per detectar la malaltia”. El Grup assessorà l‘OMS en aquests aspectes i té un caràcter marcadament multidisciplinari, ja que està format per metges, antropòlegs, sociòlegs, infermeres, treballadors socials i art terapeutes. També compta amb la participació de l’art terapeuta Arturo Solari, que col·labora amb la Unitat de Salut Internacional Drassanes-Vall d’Hebron-PROSICS.

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.