El Dr. Manel Mendoza guanya el premi 'Investigador Emergent 2023' concedit per la Fundació Internacional de l’Aspirina

La seva investigació ha permès aturar la medicalització innecessària amb aspirina durant l’embaràs

28/11/2023

El Dr. Manel Mendoza, responsable de la Unitat d'Insuficiència Placentària dins la Unitat Obstetrícia Especialitzada de l’Hospital Universitari Vall d'Hebron, i investigador del grup de recerca de Medicina Materna i Fetal del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), ha guanyat el premi investigador emergent que dona anualment la Fundació Internacional de l’Aspirina.

La Fundació va destacar la participació del Dr. Mendoza com a investigador principal en l’assaig clínic que va demostrar l'eficàcia de l’indicador sFIt-1/PIGF per detectar la majoria dels falsos positius del cribratge de preeclàmpsia i, per tant, aturar el seu tractament.

La preeclàmpsia és un trastorn multisistèmic greu que complica entre el 2 i el 4% dels embarassos. Des de fa anys, a Catalunya es realitza un cribratge el primer trimestre amb la qual un 10-15% de totes les gestants són considerades d’alt risc de preeclàmpsia i se’ls recomana prendre aspirina cada dia fins al final de l’embaràs. A causa de la gravetat de la patologia, a què l’aspirina és relativament segura i que cal iniciar la prevenció abans de la setmana 16, tot i ser conscients del gran nombre de falsos positius es considera millor oferir el tractament a totes les pacients d’alt risc, que no pas córrer el risc de no medicar gestacions que podrien desenvolupar el trastorn.

Gràcies a la investigació del Dr. Mendoza, amb una simple analítica de sang entre la setmana 24 i 28 es poden identificar els falsos positius del cribratge, el 90% de les pacients en tractament preventiu, i aquestes gestants poden parar la presa diària d’aspirines. Aquesta analítica no ofereix resultats fiables fins al segon trimestre, i entre un test i l'altre, es recomana a les embarassades que facin el tractament, ja que els beneficis superen els riscos.

El Dr. Andrew Chan, cap del consell assessor científic de la Fundació va destacar la importància de la investigació que permet "prevenir la preeclàmpsia tot reduint el risc d’hemorràgies". Afegeix que l’ús de l’aspirina en aquests casos és un exemple perfecte “D'una intervenció de baix cost, però que té un enorme impacte positiu en la salut pública.”

El Dr. Mendoza va agrair el premi i espera que sigui el primer pas per aconseguir “un abordatge més fisiològic i menys medicalitzat de la gestació”.

El Dr. Mendoza espera que sigui el primer pas per aconseguir “un abordatge més fisiològic i menys medicalitzat de la gestació”.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.