El programa ECMO de l'Àrea General registra avui una alta activitat amb l'assistència de tres pacients crítics

Avui l'Hospital Vall d'Hebron ha registrat una alta activitat en el programa d'ECMO (Oxigenació per Membrana Extracorpòria) de l'Àrea General amb tres pacients ingressats a la Unitat de Cures Intensives (UCI) que reben aquest suport. Es tracta d'un dels dies amb més activitat del Programa des de la seva creació.

11/04/2018

El sistema ECMO realitza assistència respiratòria (veno-venosa) o cardiorespiratòria (veno-arterial) gràcies a una bomba centrífuga que genera un flux de sang que passa a través d'un oxigenador abans de distribuir-se per tot el cos del pacient. Aquesta tècnica permet substituir la funció cardíaca i/o respiratòria Es tracta d'una tècnica complexa utilitzada en pacients crítics en situació clínica refractària a les mesures de suport convencional.

Un dels casos era un pacient amb un infart agut de miocardi amb doble assistència amb dispositiu Impella i ECMO veno-arterial que ha estat traslladat a l'Hospital de Bellvitge com a pont per a la col·locació d'un dispositiu d'assistència prolongada. Es tracta del quart trasllat que es realitza des de Vall d'Hebron a un altre centre hospitalari en estreta col·laboració amb el SEM. L'altre cas ha estat una pacient trasplantada bipulmonar en ECMO veno-venosa que ha estat traslladada a quiròfan per una revisió quirúrgica. Els pacients trasplantats pulmonars es poden beneficiar de la tècnica tant com a pont al trasplantament com en el postoperatori. Per últim, ha ingressat a l'UCI des de quiròfan una pacient en postoperatori d'una cirurgia cardíaca complexa en situació de xoc cardiogènic.

L'assistència de tots els pacients adults de l'HUVH es realitza seguint les recomanacions de la ELSO (Extracorporeal Life Support Organization). Això implica la concentració de casos en una mateixa localització (UCI de l'Àrea General), assistits per un equip multidisciplinari (ECMO team) específicament entrenat en la tècnica i amb múltiples protocols i checklist. Tot això per optimitzar la seguretat d'aquests pacients crítics assistits per aquesta complexa tècnica als quals l'HUVH pretén donar una assistència amb ECMO d'excel·lència.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.