El Servei de Psiquiatria de Vall d’Hebron ha donat suport emocional durant la pandèmia a gairebé 730 persones, la majoria per ansietat

230 són ciutadans que han demanat suport emocional, 57 són familiars de pacients ingressats, 359 són familiars de pacients en final de vida i 83 són professionals sanitaris. El 10 d’octubre se celebra el Dia Mundial de la Salut Mental.

08/10/2020

El Servei de Psiquiatria de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha donat suport emocional durant la pandèmia de COVID-19 a gairebé 730 persones, majoritàriament dones. Del total, 230 són ciutadans que han sol·licitat aquest servei de suport emocional, que és públic i obert a tota la ciutadania, a través del web coronavirus.vallhebron.com. Un cop s’ha emplenat el formulari de sol·licitud, els professionals de Vall d’Hebron es posen en contacte en menys de 48 hores amb la persona per escrit, per telèfon o per videotrucada.

La majoria de persones patien ansietat causada per la COVID-19 i per les conseqüències personals i familiars derivades. Els següents tipus de consulta que s’han fet han estat sobre problemes en la convivència familiar, el dol per la pèrdua de familiars afectats pel coronavirus, un baix estat anímic i la petició d’orientació sobre problemes laborals o informació general sobre l’atenció sanitària en temps de COVID-19. Una altra dada destacable és que dos terços dels ciutadans que han demanat aquest servei són dones.

“El 20 % de la població, en algun moment de la vida patirà una malaltia mental. Amb la incertesa i el gran estrès emocional que provoca la situació actual, aquests trastorns es poden incrementar”, explica el Dr. Josep Antoni Ramos-Quiroga, cap del Servei de Psiquiatria. Les estadístiques a nivell internacional indiquen que la pandèmia està incrementant les temptatives de suïcidi i els símptomes d’ansietat i depressió entre la ciutadania. “Per aquest motiu, hem d’estar alerta i fer la millor prevenció. L’accés a una salut mental de qualitat està definit com un dels drets humans”, afirma el Dr. Ramos-Quiroga.

Des de l’inici de la pandèmia, el Servei de Psiquiatria ha seguit atenent els pacients que ja estaven vinculats prèviament al programa de salut mental de Vall d’Hebron, als quals se’ls ha seguit fent un seguiment de manera telemàtica o, quan s’ha pogut, presencial.

Els familiars de pacients amb COVID-19, també atesos per l’equip de Psiquiatria

Des de l’inici de la pandèmia, el Servei de Psiquiatria ha atès també per via telefònica i ha donat suport psicològic a 57 familiars de pacients hospitalitzats. Aquestes sessions de teràpia han estat clau sobretot en els moments que s’havia restringit al màxim les visites de familiars a l'Hospital per evitar contagis. 

Per altra banda, durant l’abril i el maig –que hi havia situació d’estat d’alarma- el personal de Psiquiatria i de Treball Social van impulsar el Programa de Final de Vida, amb l’objectiu de minimitzar l'impacte de l'estat d'alarma entre els pacients que es trobaven en situació de final de vida ingressats a l'Hospital i les seves famílies. Es va realitzar un acompanyament psicosocial a 359 familiars per poder afavorir els processos de dol, intentant minimitzar els aspectes que exacerben la possibilitat de desenvolupar un Trastorn de Dol Complex Persistent (TDCP). El 76 % de les accions van ser presencials i la resta telefòniques.

Un servei també per als professionals sanitaris

L’equip de Psiquiatria de l’Hospital també ha atès més de 80 professionals de l’àmbit sanitari. Tots ells han estat atesos per psicòlegs clínics i 9 d’ells han requerit també una valoració posterior per part de psiquiatres. El motiu principal de la consulta ha estat la presència de símptomes ansiosodepressius, dificultats per dormir o estar vivint un procés de dol per la pèrdua d'un ésser estimat. El perfil de persones que ha sol·licitat suport psicològic ha estat majoritàriament dones i de l’àmbit de la Infermeria, tot i que també s’han atès professionals d’altres perfils com ara auxiliars d’Infermeria, zeladors, professionals d'administració, professionals de laboratori, metges i metgesses, personal de cuina o de manteniment. Els principals símptomes que els professionals de Psiquiatria han detectat són insomni, hiperpreocupació, tristesa, somatització i disminució de la gana. En alguns casos s'ha observat també simptomatologia d'estrès agut.

Els professionals que han sentit més suport per part de la família, els amics o els companys de feina han necessitat intervencions psicològiques menys intensives. Als professionals atesos se'ls ha facilitat tècniques de regulació emocional i de maneig de l'ansietat com ara la relaxació o el mindfulness. També s’ha atès amb tècniques de reestructuració cognitiva i d’orientació en valors. Així, s’ha pogut constatar que l’atenció ha facilitat una reducció dels símptomes emocionals.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.