El Servei d'Urologia reconegut per segona vegada per la Càtedra-UB-HUB per una investigació

El treball dirigit pel Dr. Regis demostra que realitzar una reconstrucció robòtica després de la prostatectomia radical es relaciona amb un millor control de l'orina.

23/05/2024

Un estudi del Servei d’Urologia de l’Hospital Universitari de Vall Hebron ha guanyat el premi que ha atorgat la Càtedra UB-HUB de Cirurgia Robòtica ABEX a la millor investigació sobre cirurgia robòtica en l’àmbit de la urologia. És el segon any consecutiu que un estudi de Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) s’endú el guardó en aquesta categoria.  L’estudi dirigit pel Dr. Lucas Regis, metge adjunt del Servei d'Urologia amb dedicació al Càncer de Pròstata i Trasplantament Renal i investigador del grup de Recerca Biomèdica en Urologia, ha investigat com millorar la recuperació de la continència urinària després d’una extirpació total de la pròstata. La informació de l’article publicat a European Journal of Radiology podrà orientar les intervencions posteriors per millorar la qualitat de vida dels pacients. 

La incontinència urinària és una de les complicacions que més afecta la qualitat de vida dels pacients després d’una extirpació total de pròstata i també una de les més comunes. Estudis apunten que un any després de l'operació només un 10% dels pacients operats amb robot persisteixen amb incontinència; no obstant això, la recuperació primerenca és el gran repte d'aquest procediment. Les variacions tècniques busquen escurçar el temps fins a aconseguir el control de l'orina afavorint que els pacients puguin reprendre les seves activitats normals després del tractament del càncer d'una manera més precoç. 

Es coneixen diversos factors preexistents abans de la intervenció que afecten la recuperació: l’edat, la mida de la pròstata i si hi ha existien problemes urinaris previs, entre altres... Tanmateix, més importància tenen els canvis anatòmics associats amb la intervenció, com la modificació de la musculatura de la pelvis i les alteracions físiques en el sistema de l’esfínter urinari. Actualment, ja hi ha diversos procediments de reconstrucció després de l’operació per intentar recuperar o almenys millorar la continència, però faltaven dades per saber quina era la més indicada per les condicions del pacient. Per primera vegada un estudi ha pogut comprovar que realitzar una reconstrucció robòtica després de la prostatectomia radical reposiciona l'anastomosi uretro-vesical, la qual cosa es relaciona amb una recuperació més precoç del control de l'orina.

Utilitzant tècniques de diagnòstic per imatge com la ressonància magnètica van descobrir que un factor predictiu clau és l’altura en què es reforma l'anastomosi uretrovesical o la connexió entre la uretra i la bufeta urinària. I, per tant, que les tècniques de reconstrucció s’haurien de centrar a posar aquest nexe en la posició idònia per millorar la continència. Tenir imatges precises dels canvis que ha experimentat el pacient després de l’extirpació i una indicació clara de quina és la posició que donarà millors resultats ajudarà l’equip a decidir quin procediment és el més escaient en cada cas. La finalitat és millorar la qualitat de la vida del pacient, eliminant una de les complicacions més molestes per ells. Les dades de l'estudi reforcen la utilitat de la reconstrucció posterior, evidència les bases anatòmiques relacionades a la recuperació precoç del control urinari i confirmen el camí cap a una tecnica estandarditzada.

El Dr. Regis explica que “aquest estudi obre la porta a una millor recuperació dels pacients després de la intervenció, tot i que s’hauria de repetir amb un univers més gran per acabar de concretar algunes de les conclusions”. El Doctor també vol agrair a la càtedra HUB de Cirurgia Robòtica ABEX pel seu reconeixement.  

Guardons de la Càtedra UB-HUB de Cirurgia Robòtica ABEX

La Càtedra UB-HUB de Cirurgia Robòtica ABEX, adscrita al Campus Bellvitge de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona, concedeix, des de fa un any, 5 premis a investigacions sobre cirurgia robòtica. Els guardons s’han atorgat a treballs publicats durant els anys 2021 i 2022 a revistes nacionals i internacionals en els camps de la urologia, la cirurgia general i de l’aparell digestiu, la cirurgia toràcica, la ginecologia i obstetrícia i l’otorrinolaringologia. El seu objectiu ha estat reconèixer l’esforç dels equips quirúrgics en l’aprenentatge i la recerca en aquest àmbit, així com establir i consolidar vincles amb altres centres hospitalaris.
 

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.