El vicepresident Puigneró i el conseller Argimon visiten el projecte DigiPATICS de transformació digital dels serveis d'anatomia patològica de l’Institut Català de la Salut

Els objectius principals d’aquest projecte són digitalitzar les mostres per optimitzar el procés de diagnòstic, fomentar la cooperació i col·laboració entre els diferents professionals de l’ICS i disposar d’eines d’alta tecnologia que permetin donar uns resultats altament acurats. L’Hospital Universitari Vall d’Hebron és el primer hospital que disposarà d’aquesta solució.

25/07/2021

El vicepresident Puigneró i el conseller Argimon han visitat avui l’Hospital Universitari Vall d’Hebron per conèixer de la mà dels caps de Servei d’Anatomia Patològica dels hospitals de l’ICS el projecte DigiPATICS, un ambiciós projecte de transformació digital i aplicació d'eines d'intel·ligència artificial per digitalitzar les mostres d’anatomia patològica i optimitzar el procés diagnòstic, permetent el treball en xarxa dels hospitals de l'ICS des de la gestió de la sol·licitud de la mostra fins al lliurament del diagnòstic anatomopatològic. A més, implica també una millora en la cooperació entre la xarxa de professionals per millorar l'equitat en el diagnòstic.

La digitalització de l'anatomia patològica és un repte tecnològic i funcional. Implica canvis severs en l'organització, amb integració total, traçabilitat i informatització completa dels processos i l’obtenció d’imatges digitals.

El fet de disposar de totes les imatges diagnòstiques digitalitzades, a part dels seus avantatges intrínsecs per al flux de treball, seguretat i qualitat, permetrà a més tenir un repositori d'imatges prou gran com a corpus d'entrenament per desenvolupar algorismes d’intel·ligència artificial basats en l’aprenentatge profund (deep learning).

Tot això ha estat possible gràcies als equipaments dels quals es disposa i que són un dels punts forts del projecte. Durant la visita, el vicepresident Puigneró ha mencionat que amb projectes com DigiPATICS es demostra com Catalunya està fent els deures en l'àmbit de la digitalització, també en un sector tan sensible i tan important com la Salut. "Volem que el sector Salut esdevingui a Catalunya un motor d'innovació tecnològica capdavanter". El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, també ha volgut destacar que es tracta "d'un projecte pioner, liderat per l'Institut Català de la Salut, que no trobem a cap lloc d'Europa i que ens ha de permetre digitalitzar tota l'anatomia patològica del país”.

Per la seva part, el Dr. Santiago Ramón y Cajal, cap d'Anatomia Patològica de l’Hospital Vall d’Hebron, ha explicat  que “DigiPATICS serà un avenç en el diagnòstic perquè permetrà aplicar algorismes per a la quantificació de biomarcadors i fer consultes entre patòlegs de centres de l’ICS”.

El projecte començarà a funcionar a partir d’aquest setembre i es preveu que, al llarg d’aquest any 2021 i principis del 2022, pugui estar ja implementat en tots els centres. Després de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron serà el primer hospital en el qual es desplegarà, seguit de l’Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta, l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa i l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, l’Hospital Germans Trias i Pujol, l’Hospital de Bellvitge i, finalment, l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova.

El projecte ha estat finançat amb els Fons europeus de desenvolupament regional (FEDER) de 4 milions d’euros que aposten per àrees clau i que tenen el propòsit d'enfortir la cohesió socioeconòmica dins la Unió Europea, corregint els desequilibris entre regions. DigiPATICS està inclòs en el Projecte ARGOS de SSII de l’ICS i 15 hospitals mes del SISCAT i que te com a principal objectiu, portar la informació necessària als professionals, en els diferents moments assistencials de l’atenció als pacients.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.