Elegància contra el càncer

Un ‘Somni de colors’, el mocador solidari que contribueix a la recerca del càncer de la dona al Campus Vall d’Hebron, es presenta coincidint amb la prèvia del Dia de la Dona. Els beneficis de la venda del mocador, que es pot comprar online i a les botigues Natura de tot l’Estat, es destinaran íntegrament a finançar beques per a joves investigadors en la recerca de càncer de la dona al Campus Vall d’Hebron.

07/03/2018

La model Judit Mascó i la nedadora Ona Carbonell han presentat avui, en la prèvia del Dia de la Dona, la segona edició de la campanya ‘Somni de colors’ per recaptar fons per a la investigació del càncer de la dona. Es tracta d’una iniciativa solidària que és el símbol de l’optimisme, la lluita i l’esforç de les dones que pateixen càncer.

El mocador solidari és el resultat de l’estreta col·laboració de Judit Mascó amb l’artista Clàudia Valsells. “Un any més em sumo a la campanya. Gràcies a la meva amiga i artista Clàudia Valsells hem pogut fer realitat aquest nou ‘Somni de Colors’, la segona edició del mocador solidari amb què volem animar i encoratjar les dones que pateixen càncer. Ens cal una major conscienciació de que la recerca ens ajudarà a millorar la qualitat de vida de les persones i que tots hem de contribuir a fer que els investigadors puguin continuar fent recerca”, ha comentat Judit Mascó.

Per la seva banda, Ona Carbonell ha afegit: “Em va semblar una excel·lent oportunitat de col·laborar en una causa que considero tan important com és el suport a la recerca contra el càncer de la dona. A casa meva he viscut des de ben petita en un entorn de ciència i medicina i sóc molt conscient d’aquesta realitat. Sé que el treball dels investigadors de Vall d’Hebron no s’atura per trobar solucions a aquesta malaltia”.

El Vall d’Hebron Barcelona Campus Hospitalariimpulsa aquesta iniciativa en col·laboració amb Natura, que s’encarrega de produir i distribuir el mocador solidari a totes les seves botigues i també online a la seva pàgina web. Els beneficis per la venda dels mocadors es destinaran íntegrament a finançar beques per a la formació de joves investigadors en la recerca en càncer de la dona.

Un Somni en Colors ‘A mi manera’

Enguany la campanya fa un pas més enllà i demana la col·laboració de la ciutadania perquè se sumi a la iniciativa. Així, es demana que tant homes com dones es posin el mocador de la manera que se sentin més còmodes, es facin una fotografia i la comparteixin a les xarxes socials amb les etiquetes #aMiManera i #ContraElCancer i comparteixin també la seva solidaritat.

Balanç de la primera edició

Durant el 2017 es van vendre 3.000 mocadors online i a23 botigues Natura, la majoria a Barcelona. Els més de 30.000 euros de beneficis recaptats serviran per finançar una beca predoctoral de recerca.Durant la presentació, el Dr. Joan Comella, director del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), ha explicat que “els recursos obtinguts es destinen al 100% a que grans professionals puguin seguir investigant. Contribuïm a acostar-nos al que diuen alguns estudis: que d’aquí a 15 anys cap dona morirà de càncer de mama”.

El Dr. César Velasco director de Gestió Integral de la Informació i la Innovació Assistencial de Vall d’Hebron ha destacat que “l’excel·lència en recerca, assistència i docència que caracteritza el Campus Vall d’Hebron ens ha d’apropar a la curació del càncer i també s’ha de reflectir en la vida de tots els ciutadans que ens visiten cada dia i especialment en les dones que han patit càncer”.

El càncer ginecològic en dades

Cada any 100.000 dones són diagnosticades de càncer a l’Estat. El càncer ginecològic representa el 15% de tots els càncers. Els més freqüents són el d’endometri, el 6%, el d’ovari, el 4%, i el de cèrvix, el 3%. Els de vulva i vagina representen l’1,2%. D’aquests, el d’ovari és el que presenta una taxa més alta de mortalitat, de gairebé 4/100.000 habitants/any, seguit del de cos uterí i el de cèrvix.

Vall d’Hebron tracta aquests casos a la Unitat de Ginecologia Oncològica i Patologia del Tracte Genital Inferior, formada per 8 professionals que cada any atenen prop de 9.000 pacients i realitzen mig miler d’intervencions quirúrgiques.

En aquest sentit, el Dr. Antonio Gil, cap del Servei de Ginecologia de Vall d’Hebron ha destacat que no només treballem per curar el càncer sinó que també volem que les nostres pacients tinguin la millor qualitat de vida. Amb la implantació de cirurgia mínimament invasiva o la reconstrucció en patologia mamària, el que pretenem és que les pacients puguin tornar a la normalitat en el seu dia a dia”.

Per la seva banda, el Dr. Martín Espinosa, coordinador del Centre de Càncer de Mama del Servei de Ginecologia, ha insistit en la importància de la recerca, ja que “sense investigació no es poden millorar els tractaments que rebran les pacients”.

Càncer de mama

Al Centre de Càncer de Mama del Vall d’Hebron Barcelona Campus Hospitalari  es tracten uns 700 nous casos de càncer de mama per any. Cal destacar que el 90% de les pacients diagnosticades d’aquesta patologia ho fan en un estadi en què la malaltia és curable gràcies als programes de detecció precoç i a la millora en els tractaments. Els projectes més destacats en Oncologia i Càncer de Mama a Vall d’Hebron són el tractament de les pacients amb fàrmacs innovadors, amb més de 50 estudis clínics, tant en pacients amb malaltia localitzada com en pacients amb metàstasi.

La Dra. Cristina Saura, cap de la Unitat de Mama del Servei d’Oncologia de Vall d’Hebron ha explicat que “cada any 200 pacients s’inclouen en assajos clínics que els ofereixen l’oportunitat de rebre tractaments innovadors amb inhibidors de ciclina, immunoteràpia, immunoconjugats o altres teràpies dirigides encara no aprovades i amb resultats molt prometedors”. Afortunadament la taxa de curació és molt alta, “però és molt important seguir treballant per conèixer quines pacients tindran una recaiguda i quins són els motius”, ha afegit.

Des del punt de vista de la cirurgia, la detecció precoç dels tumors permet el diagnòstic de lesions que fins i tot no són palpables. La incorporació de l’ecografia per a la localització durant la cirurgia d’aquestes lesions millora la qualitat de vida de les pacients ja que no necessitaran altres tècniques invasives.

Vall d’Hebron és, a més, un centre de referència en el tractament del càncer de mama durant l'embaràs. Gràcies a la implicació dels serveis de Ginecologia i Obstetrícia i de Cirurgia i Oncologia, ja s’han tractat més de 50 dones en aquesta situació en els últims anys amb resultats molt satisfactoris.

A la presentació, també han assistit les models i influencers Vanesa Lorenzo i Clara Mas, entre d’altres, i dues pacients que s’han tractat a Vall d’Hebron i que han superat un càncer de mama i un càncer d’ovari  respectivament i que han volgut agrair i donar suport a la iniciativa del mocador solidari. Són la  Gemma Baluenas i la Glòria San Nicolás qui ha volgut insistir en “la importància que totes les dones acudeixin a les revisions ginecològiques de forma periòdica”.

L’acte s’ha celebrat a la botiga Natura del carrer Pelai de Barcelona, i ha comptat amb la col·laboració dels càterings Arcasa i 21deMarzo Catering, que ha ofert un menú gastronòmic 100% Plant Based, i Tanaki, empresa de comunicació integral per a centres hospitalaris.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.