Ens sumem al Dia Mundial de l’Esclerosi Múltiple

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron acull en el Cemcat l’atenció al pacient amb esclerosi múltiple, convertint-se en un hospital capdavanter en el diagnòstic i tractament d’aquesta patologia.

30/05/2022

El 30 de maig se celebra el Dia Mundial de l’Esclerosi Múltiple, una malaltia neurodegenerativa i crònica del sistema nerviós central, sovint generadora de discapacitat, que a Catalunya pateixen 139 pacients per cada 100.000 habitants. Els estudis epidemiològics apunten que els factors ambientals i d’estil de vida se sumen a una possible predisposició genètica: uns nivells baixos de vitamina D, la infecció per Virus d’Epstein-Barr (VEB), l’obesitat i el tabaquisme augmenten la susceptibilitat de patir esclerosi múltiple. L’esclerosi múltiple acostuma a afectar persones d’entre 20 i 40 anys. Les persones que estan més involucrades en la gestió de la pròpia salut tenen una millor qualitat de vida, per la qual cosa el seu coneixement de la malaltia i la presa de consciència respecte als hàbits de salut i l’autocura resulta fonamental. L’edifici actual del Cemcat es va inaugurar el 2012. 

Amb motiu del Dia Mundial de l’Esclerosi Múltiple, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, el Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya (Cemcat), que forma part del Campus Vall d’Hebron, i la Fundació Esclerosi Múltiple va celebrar el passat 26 de maig la conferència: Podem prevenir l’esclerosi múltiple?, per tal d’empoderar els pacients d’esclerosi múltiple, tot destacant el seu rol actiu i la responsabilitat en la presa de decisions referents a la seva salut, en temes com tractaments, hàbits saludables i altres aspectes que afecten la seva qualitat de vida. L’Hospital Universitari Vall d’Hebron acull en el Cemcat l’atenció al pacient amb esclerosi múltiple, convertint-se en un hospital capdavanter en el diagnòstic i tractament d’aquesta patologia: cada any, més de 3.000 pacients amb esclerosi reben atenció mèdica, amb 500 primeres visites i 7.000 visites successives, i més de 350 pacients fan neurorehabilitació. A més, l’Hospital de Dia de Vall d’Hebron porta a terme més de 2.500 tractaments anualment. 

En aquesta jornada van participar el Dr. Albert Salazar, director gerent de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron; el Dr. Xavier Montalban, cap del servei de Neurologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i director del Cemcat; Rosa Masriera, directora executiva de la Fundació Esclerosi Múltiple; la Dra. Íngrid Galan, coordinadora assistencial de la Unitat de Rehabilitació del Cemcat; l’infermer i fisioterapeuta Samuel Sánchez; i Patrícia Portillo, pacient amb esclerosi múltiple.  

El Dr. Albert Salazar va destacar la importància de comptar amb un centre de referència en l’àmbit mundial de l’esclerosi múltiple com és el Cemcat, fruit de la col·laboració entre l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, la Fundació Esclerosi Múltiple i el CatSalut. 

En els darrers anys s’han produït avenços importants en esclerosi múltiple, una malaltia que cada cop es diagnostica més eficaç i ràpidament, va posar en relleu el Dr. Xavier Montalban. “El següent pas és prevenir l’aparició de la malaltia i disminuir el fenomen neurodegeneratiu. En aquest sentit, s’estan realitzant més de 140 assajos clínics amb noves molècules i estratègies diferents, especialment de les formes progressives de la malaltia”, va destacar el Dr. Xavier Montalban. El Dr. Montalban va avançar la incorporació de tres nous tractaments per l’esclerosi múltiple que són d’alta eficàcia i comporten menys efectes adversos. “El més important és que comencem a poder utilitzar fàrmacs d’alta eficàcia com a primera línia de tractament de la malaltia. Això, molt clarament, ens apropa cada vegada més a la medicina personalitzada”, va explicar el Dr. Montalban. 

Noves línies de recerca en esclerosi múltiple al VHIR

Al Campus Vall d’Hebron, la recerca en esclerosi múltiple es duu a terme per part del grup de Neuroimmunologia Clínica del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR). Es tracta d’un equip multidisciplinari focalitzat en la recerca bàsica i clínica en aquesta patologia amb l’objectiu últim de millorar la qualitat de vida dels i les pacients amb esclerosi múltiple.

Les seves línies de recerca se centren a conèixer en profunditat els mecanismes que produeixen la malaltia i el desenvolupament de tractaments nous i més efectius. Durant 2021, el grup va trobar nous biomarcadors associats a la progressió de la malaltia. A més, es va treballar per millorar el diagnòstic primerenc de la malaltia, la qual cosa es relaciona amb un menor risc de discapacitat, i per estudiar la seva relació amb la menopausa o la infecció per SARS-CoV-2.
 

Les persones amb esclerosi múltiple que estan més involucrades en la gestió de la seva salut tenen una millor qualitat de vida: el seu  coneixement de la malaltia resulta fonamental. 

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.