Experts de Vall d’Hebron publiquen un editorial sobre la relació entre asma i contaminació ambiental

Experts de Vall d’Hebron publiquen un editorial a la revista de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (Separ), Arxius de Broncopneumologia, sobre la relació entre l'asma i la contaminació ambiental.

28/08/2018

L'editorial signat per la Dra. Maria Jesús Cruz, cap del Grup de Pneumologia del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), i els doctors Christian Romero-Mesones i Xavier Muñoz, del Servei de Pneumologia de l'Hospital Vall d’Hebron, assenyala que tots els professionals de la salut estan d'acord que els nivells elevats de partícules dièsel, ozó, anhídrid sulforos i òxid nitrós poden precipitar l'aparició de símptomes en pacients asmàtics que causen consultes, visites a urgències i hospitalitzacions. 

L'asma és una malaltia de gran impacte a nivell mundial, i en les últimes dècades, ha experimentat un increment de prevalença als països industrialitzats que oscil·la entre el 8% i 10% de la població. Aquest creixement es deu a una millora de les tècniques i criteris diagnòstics, però també a la influència de la contaminació ambiental ja que aquesta pot agreujar la malaltia en els pacients amb asma i fins i tot ser la causa de la malaltia. 
D'una banda, en persones amb asma, l'exposició a altes concentracions de contaminants produeix canvis en la funció pulmonar alterant i incrementant la resposta inflamatòria i irritativa. D'altra banda, en persones que no pateixen aquesta malaltia, s'ha evidenciat que la contaminació pot actuar de tres formes que incrementen el risc de produir respostes asmàtiques: provocant canvis genètics, causant canvis epigenètics o alterant determinats mecanismes immunològics.


Les conseqüències de l'increment de pacients amb asma es tradueixen en un elevat cost socioeconòmic en termes en absentisme laboral, escolar, de recursos sanitaris (consultes, hospitalitzacions i urgències) i morts.

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.