Inaugurem l’exposició de fotografies científiques de Vall d’Hebron al Palau Robert

L’exposició ‘L’altra mirada de la recerca’ es pot visitar al Palau Robert des del 13 de gener fins el 28 de febrer.

20/01/2021

El passat 19 de gener, el Director General de Recerca i Innovació en Salut, el Dr. Robert Fabregat i Fuentes, va inaugurar l’exposició ‘L'altra mirada de la recerca’ que acull el Palau Robert des del 13 de gener fins el 28 de febrer. En ella es presenta un recull de fotografies científiques finalistes del concurs que celebra el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) des del 2011. En la primera setmana, per l’exposició van passar més de 10.000 persones.

En el marc d’aquesta exposició, durant el mes de febrer es van celebrar un cicle de xerrades setmanals sobre ciència, art i COVID-19. A continuació pots recuperar-les:

 

2 de febrer, de 18h a 19h - Què hi ha al darrere de les imatges científiques?

Patricia Bogdanov, Investigadora Sénior del Grup de Recerca de Diabetis i Metabolisme del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR). CIBERDEM

Hugo Ramos Abellan, Estudiant predoctorat del Grup de Recerca de Diabetis i Metabolisme del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR)

Jordi Huerta, Tècnic de laboratori del Grup de Recerca de Diabetis i Metabolisme del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR)

Pots recuperar la xerrada aquí

 

9 de febrer, de 18h a 19h - Art i ciència

Victor Puntes, Cap del Grup de Recerca de Nanopartícules Farmacocinètiques del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR)

Jo Milne, Artista i Professora a les universitats: EINA. Centre Universitari de Disseny i Art adscrit a la UAB, i Universitat de Barcelona i Artista Resident IRB Barcelona

Pots recuperar la xerrada aquí

 

16 de febrer, de 18h a 19h - Art i Salut

Josep Antoni Ramos-Quiroga, Cap del Servei de Psiquiatria de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, Investigador Principal del Grup de Recerca de Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) i Director Científic del programa d’Arts en Salut de l’Institut Català de la Salut (ICS)

Guillem d’Efak, Director de Comunicació i Responsabilitat Social Corporativa de l’Institut Català de la Salut (ICS) i coordinador de l’Estratègia d’Arts en Salut de l’ICS

Sara Guila Fidel, psicòloga clínica, adjunta del Servei de Psiquiatria de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i professora d'Arts visuals

Pots recuperar la xerrada aquí

 

23 de febrer, de 18h a 19h - La recerca de la Covid a Vall d’Hebron: del microscopi a l’epidemiologia

Dra. Susana Otero, Metgessa adjunta del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i investigadora principal del Grup de Recerca en Epidemiologia i Salut Pública del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR). Parlarà sobre el Task Force Covid-19 de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron: unint esforços per avançar en el coneixement i la lluita contra la Covid-19.

Dr. Toni Soriano, Consultor en malalties infeccioses tropicals pediàtriques i Tuberculosi a la Unitat de Malalties Infeccioses i Immunodeficiències Pediàtriques de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron. Parlarà sobre la investigació de la Covid-19 en l’edat pediàtrica.

Dra. Alba Gómez, Metgessa adjunta de Rehabilitació cardiopulmonar de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron. Parlarà sobre les seqüeles de la Covid-19 a nivell cardiorespiratori.

Pots recuperar la xerrada aquí

  

Acte d’inauguració de l’exposició de fotografies científiques

L’acte del passat 19 de gener va començar amb la benvinguda al Palau Robert per part del Director General de Difusió, el Sr. Jordi del Rio, qui va reconèixer que “quan ens van presentar l’exposició, no vam dubtar en acollir-la ja que la ciència és clau per donar resposta a la incertesa que tenim en aquests moments de pandèmia”. A continuació, el Dr. Albert Salazar, gerent de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, va destacar l’èxit del concurs de fotografia, tant en la Categoria Científica com en la Categoria d’Hospital de les persones: “El concurs de fotografia és una mostra de com les persones evolucionen i de com fan avançar la ciència i la tecnologia”.

Per la seva banda, el Dr. Joan Comella, director del VHIR, en la seva intervenció va explicar l’origen del concurs de fotografia científica, iniciat fa 10 anys. “Vam començar pensant en com fer arribar la nostra recerca a la societat, aprofitant la part estètica associada a la feina del laboratori. Ara, aquesta exposició és també un reconeixement als nostres investigadors i investigadores, perquè és la recerca la que ens permet continuar endavant”, va afirmar.

La inauguració va comptar amb dos dels investigadors que més han participat en el concurs de fotografia al llarg dels anys. “L’art i la ciència haurien de treballar junts, no s’haurien de deslligar ja que tant artistes com científics exploren i investiguen per trobar solucions”, va emfatitzar el Dr. Víctor F. Puntes, cap del grup de recerca CIBBIM Nanomedicina, Nanopartícules Farmacocinètiques del VHIR, qui va explicar que l’emoció davant l’estètica de les imatges científiques ajuda els investigadors a persistir i mantenir la seva motivació davant la frustració que pot ocasionar el treball en ciència. Per la seva banda, la Dra. Patricia Bogdanov, investigadora del grup de recerca en Diabetis i Metabolisme del VHIR, considera que “aquesta exposició és una finestra que permet endinsar a la població en un món diferent: en una cèl·lula, un teixit, una nanopartícula...”. La Dra. Bogdanov va assegurar també que “darrere de cada imatge hi ha una història, una pregunta inicial que, mitjançant el mètode científic, intenta aconseguir curar una malaltia o millorar la qualitat de vida de les persones”.

Finalment, el Dr. Robert Fabregat i Fuentes, Director General de Recerca i Innovació en Salut, va voler transmetre la importància de l’exposició quant al reconeixement a la recerca i a la divulgació científica. “És un reconeixement a la tasca investigadora i, en especial, a la recerca capdavantera que es porta a terme a Vall d’Hebron. A més, esperem que aquestes imatges siguin capaces de despertar la curiositat dels que seran els futurs investigadors i investigadores”, va concloure.

Durant aquests 10 anys s’han presentat més de 600 fotografies realitzades per investigadors i personal de suport a la recerca. Cada any, un jurat format per personal del Campus Vall d’Hebron i professionals de la fotografia externs selecciona les 12 millors fotografies i mitjançant una votació popular es tria la imatge guanyadora. Les 12 fotografies finalistes s’utilitzen per il·lustrar un calendari anual i per decorar els diferents espais dels edificis de recerca de Vall d’Hebron.

*L'exposició es pot visitar de dilluns a dissabte de 9 a 20 hores i diumenges i festius de 9 a 14.30 hores.

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.