Infermeres de Vall d’Hebron guanyen un premi MSD punt de trobada VIH 2019

El projecte, una consulta per detectar comorbilitats en pacients de VIH majors de 50 anys, vol garantir una atenció compartida amb els Centres d’Atenció Primària, ha obtingut un guardó que distingeix els millors projectes de l’Estat d’assistència mèdica en pacients amb VIH/SIDA

28/05/2019

“El VIH s’ha convertit en una malaltia crònica, els nostres pacients estan envellint i són fràgils”, resumeix Rosa Badia, infermera de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron. Amb l’objectiu de donar la millor resposta assistencial possible a aquesta realitat el gener passat va posar en marxa –juntament amb les infermeres del VHIR Ariadna Torrella i Bibiana Planas i sota la supervisió de Vicenç Falcó, cap de secció de Malalties Infecciones– un projecte de detecció, abordatge i seguiment de les comorbilitats en pacients majors de 50 anys que conviuen amb el VIH. Ara el projecte d’aquesta consulta d’infermeria ha obtingut el segon premi MSD punt de trobada VIH 2019 , amb què la farmacèutica distingeix els millors projectes de l’Estat d’assistència mèdica en pacients amb VIH/SIDA.

Les comorbilitats més freqüents que pateixen els malalts de VIH són la diabetis, la hipertensió, l’osteoporosi i la dislipèmia, enumera Bibiana Planas, però s’atén qualsevol  altra malaltia associada al VIH. L’abast de la consulta d’infermeria que han posat en marxa no es limita a Vall d’Hebron: “L’objectiu és donar una atenció compartida i continuada al pacient entre els Centres d’Atenció Primària i nosaltres que garanteixi la continuïtat de les cures”, explica Vicenç Falcó.

Des que va posar-se en marxa a principis d’any, han passat per aquesta consulta 44 pacients, que han estat derivats als CAP en cas necessari. També es treballa en la formació dels professionals dels Centres d’Atenció Primària: cada setmana es convida a un metge d’atenció primària i un infermer per tal que coneguin el projecte de Vall d’Hebron. “Volem sensibilitzar als professionals que estan en primera línia sobre aquesta malaltia i acabar amb l’estigma, sovint els pacients que pateixen VIH no ho diuen en un primer moment”, valora Ariadna Torrella.

Els impulsors del projecte defensen que és necessari un canvi en l’abordatge del pacient amb VIH a mesura que es fa gran cap a un enfocament multidisciplinar que garanteixi que aquelles persones amb més risc de patir altres patologies es detectin i siguin tractades. La consulta d’infermeria per a l’abordatge de comorbilitats en pacients majors de 50 anys amb VIH de Vall d’Hebron també estarà present en el 1er Congrés Virtual Iberoamericà VIH&SIDA, tot participant en una xerrada el proper 10 de juny.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.