Professionals de Vall d'Hebron creen la primera app sobre administració de fàrmacs en neonatologia

Infermeres del Servei de Neonatologia i professionals del Servei de Farmàcia de l'Hospital Infantil i de la Dona de Vall d'Hebron han desenvolupat una app que és una guia de fàrmacs, fiable i de ràpida consulta, pensada per a professionals que atenen pacients en Neonatologia.

16/01/2019

Infermeres del Servei de Neonatologia, juntament amb el Servei de Farmàcia de l'Hospital Infantil i de la Dona, han creat la primera guia d'administració de fàrmacs en el període neonatal per a professionals sanitaris disponible per a dispositius iOs i Android. L'aplicació NEOinph VH té com a objectiu proporcionar una eina fiable i de ràpida consulta que unifica els criteris de preparació i garanteix la seguretat en l'administració de fàrmacs. Gràcies a ella, es disminueix la possibilitat d'error i les seves conseqüències, especialment greus quan es tracta de nounats.

Segons explica Alba Quesada, una de les infermeres responsables de la iniciativa juntament amb Olga López, Elisabet Jiménez i la farmacèutica María José Cabañas, "des de 2002 treballem amb la idea, vam fer una primera edició en 2009 de la guia de farmacologia neonatal en paper i en el 2015 la vam posar al dia". La seva versió app té els avantatges d'una actualització de continguts molt més àgil. També incorpora una calculadora per a garantir la màxima precisió amb els volums i la concentració de cada dosi de medicament.

Elaborar i administrar fàrmacs en període neonatal no és fàcil a causa de la falta de preparacions comercials dissenyades per a aquesta població. Per exemple, les dosis no estan ben definides perquè s'extrapolen de les de l'adult o s'ajusten en funció del pes o la superfície corporal. A més, la necessitat de ser precisos en el càlcul de les dosis obliga a diluir els fàrmacs abans de la seva administració parenteral, la qual cosa obliga a minimitzar el risc d'error quant al càlcul, el diluent triat, la concentració final o l'estabilitat de la mescla. "És una eina que ajudarà els professionals d'infermeria al fet que l'administració de fàrmacs es faci d'una manera segura. Aquest és el principi que ha guiat el nostre treball: el pacient sempre primer, el lema del nostre hospital", afirma María José Cabañas.

 

Referents en neonatologia

El Servei de Neonatologia de Vall d'Hebron, encapçalat pel Dr. Félix Castillo, és el que concentra un major nombre de professionals d'infermeria de tot l'hospital, amb uns 120 professionals. És referent en diverses tècniques per a millorar la vida dels bebès com la teràpia fetal, les necessitats de ventilació i assistència respiratòria invasiva específica, intervencions quirúrgiques i malformacions cardíaques. A més, és un centre acreditat per a la formació NIDCAP (Neonatal Individualized Development Care and Assessment Program), que valora el paper actiu dels pares acompanyats pels professionals del servei.

 

Amb tu, com a casa


D'altra banda, Vall d'Hebron ha posat en marxa la campanya Amb tu, com a casa, que pretén habilitar habitacions d'ús exclusiu amb tot l'equipament necessari per a la inclusió de les famílies com un agent més de l'equip de cures del nounat. L'objectiu de la campanya és aconseguir 880.000 € gràcies a l'aportació solidària de les persones, empreses i institucions per a convertir l'actual Servei de Neonatologia en un gran centre de referència per a nounats.

L'app NEOinph VH es pot descarregar en l'App Store i en Google Play Store.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.