La Dra. María José Soler, distingida per la Societat Europea de Nefrologia

Es tracta de la Societat de Nefrologia més important d’Europa, amb més d’11.000 socis entre metges especialistes en nefrologia, diàlisi i trasplantaments renals

15/03/2019

La Dra. María José Soler, del grup de Nefrologia del Servicio de Nefrologia de Vall d’Hebron, ha estat guardonada com a membre distingit de la prestigiosa Societat Europea de Nefrologia (FERA), ERA-EDTA (European Renal Association – European Dialysis and Transplant Association). Es tracta de la Societat de Nefrologia (metges especialistes en nefrologia, diàlisi i trasplantaments renals) més important d’Europa, que consta amb més d’11.000 socis.  

El reconeixement li arriba després d’haver estat escollida, l’estiu passat, com a membre electe de la Junta de la mateixa associació (Council member de l’ERA-EDTA). Es reconeix així el seu compromís i activitat a la Societat, a la qual, a més de ser part de la selecta Junta Directiva, exerceix el càrrec d’editora en cap de l’ERA-EDTA flash, el noticiari de l’associació. Addicionalment, ha estat nomenada presidenta del comitè encarregat de la selecció d’abstracts del programa del pròxim congrés de l’ERA-EDTA. Una cita anual per a especialistes en nefrologia de tot el món que aquest any se celebrarà a Budapest.

Va ser precisament a l’últim congrés de 2018 quan va presentar com a aspirant a una de les tres vacants de la junta. “Els càrrecs de la junta es renoven cada tres anys”, explica la Dra. Soler, “és un procés electiu, al qual tots els socis de l’associació poden votar i escollir entre els diferents candidats”. Va ser a través dels vots dels associats que va accedir a formar part de la junta, conjuntament amb la Dra. Kate Stevens i el Professor Christoph Wanner.

La Dra. Soler té un dilatat historial com a nefròloga, ha centrat la seva activitat de recerca en el camp de la nefropatia diabètica. Una recerca imprescindible que pot repercutir en millorar la vida de molta gent. La diabetis mel·lites, que implica una concentració elevada de glucosa a la sang, afecta en l’actualitat a 415 milions de persones al món. En vint anys, la Federació Internacional de Diabetis calcula que la xifra pugi fins als 642 milions.

La diabetis s’està convertint en epidèmica en tot el món i, amb ella, una epidèmia secundària de malaltia del ronyó. La principal causa de la insuficiència renal, és la diabetis. Quasi un de cada tres pacients amb diabetis desenvolupa al llarg de la seva vida una malaltia renal diabètica, ocasionant disfuncionalitats que, en el pitjor dels casos, pot desembocar en una insuficiència renal crònica.    

Fins fa poc, des de 1991, el bloqueig del sistema renal angiotensina era l’única eina per reduir la progressió de la insuficiència renal dels diabètics”, diu la Dra. Soler, “ara, després de molts anys, estudis recents han demostrat el benefici d’uns fàrmacs nous per bloquejar la progressió de la insuficiència renal”. Els fàrmacs han demostrat la seva eficàcia en assajos clínics, però es desconeixen els seus mecanismes d’actuació.

La recerca de la Dra. Soler aprofundeix en els mecanismes del sistema per, amb aquest coneixement, poder entendre el funcionament i facilitar així en el futur el desenvolupament de nous fàrmacs. “Estem investigant per poder identificar si els mecanismes del fàrmac són simplement fisiològics o si tenen també una acció molecular”. L’objectiu final és trobar solucions que puguin ajudar als pacients a preservar la seva funció renal i prevenir així que arribin a la diàlisi o al trasplantament de ronyó.

Una activitat de recerca que integra amb les seves funcions assistencials a l’Hospital Vall d’Hebron, així com amb el seu càrrec electe de la junta de la Societat Europea de Nefrologia. 

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.