La vacunació protegeix contra les complicacions de l’embaràs causades per la variant Òmicron de la COVID-19

Les vacunes ofereixen una alta protecció davant la simptomatologia greu de la COVID-19, amb una efectivitat de fins al 91% entre les dones infectades que havien rebut la pauta de vacunació completa i una dosi de reforç.

23/01/2023

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron i l’Hospital Clínic Universitari Lozano Blesa de Saragossa han participat en l’estudi INTERCOVID 2022, el qual ha demostrat que la infecció per la variant Òmicron del SARS-CoV-2 incrementa el risc de complicacions durant la gestació i que la vacunació és efectiva per oferir protecció a les dones embarassades. El treball, coordinat des de la Universitat d’Oxford, ha estat publicat a la revista The Lancet.

El projecte s’ha portat a terme en 41 hospitals de 18 països per avaluar l’impacte de la variant Òmicron de la COVID-19 durant l’embaràs en la mare i el fetus i també en els nounats. L’abril de 2021 ja es va confirmar que el risc de complicacions augmentava en les dones embarassades que s’infectaven per SARS-CoV-2 i, en aquesta ocasió, s’aporta evidència sobre l’efecte d’Òmicron i l’eficàcia de la vacunació davant aquesta variant.

Els investigadors van estudiar 1545 dones embarassades diagnosticades amb la variant i 3073 embarassades sense diagnòstic de COVID-19. L’estudi es va portar a terme entre novembre de 2021 i juny de 2022, període durant el qual la variant Òmicron era considerada com a predominant.

Els resultats van mostrar que la variant Òmicron durant l’embaràs s’associava amb un increment de complicacions, com ara part prematur, i d’ingressos en l’hospital. “El treball ens aporta evidència sobre l’increment del risc durant l’embaràs a causa d’aquesta variant, especialment entre les dones simptomàtiques i no vacunades”, afirma la Dra. Nerea Maiz, especialista del Servei d’Obstetrícia de l’Hospital Vall d’Hebron i investigadora del grup de Medicina Materna i Fetal del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR). Els símptomes greus apareixien entre un 4-7% de les dones no vacunades diagnosticades amb la variant Òmicron, i era especialment elevat en dones amb obesitat o sobrepès. En particular, entre les dones amb simptomatologia greu, augmentava el risc de preeclàmpsia (hipertensió arterial durant la gestació).

Per una altra banda, es va observar que la vacunació oferia una alta protecció davant els símptomes greus de la COVID-19 i les complicacions de l’embaràs, i les dones vacunades tenien un baix risc de necessitar ingrés en les unitats de cures intensives. L’efectivitat de la vacuna enfront del desenvolupament de símptomes greus en dones amb COVID-19 va ser del 74% en dones amb la pauta de vacunació completa i arribava al 91% en les que havien rebut una dosi de reforç. “L’estudi clarament indica la necessitat d’una vacunació completa, preferiblement amb dosi de reforç, per oferir protecció a les dones embarassades”, destaca la Dra. Maiz. “Les dones embarassades no vacunades infectades per la variant Omicron encara tenen un risc important de presentar complicacions. Afortunadament, en el nostre entorn s’ha aconseguit una àmplia cobertura de vacunació durant els últims anys, però hem de continuar insistint sobre els beneficis de rebre la dosi de record, d’acord amb el calendari que marquin les autoritats sanitàries”, afegeix la Dra. Marta Fabre, investigadora del grup ‘Placental pathophysiology and fetal programming’ del Instituto de Investigación Sanitaria Aragón i facultativa del Servei de Bioquímica Clínica de l’HCU Lozano Blesa de Saragossa.

Respecte al tipus d’immunització rebuda, les vacunes d'mRNA (com ara les de Pfizer-BioNTech i Moderna) van ser més efectives en la prevenció de símptomes greus de la COVID-19 i de complicacions durant com a mínim 10 meses des de l’última dosi. Les vacunes basades en vectors virals (com les d’AstraZeneca i Janssen) també oferien una protecció adequada si s’havia administrat una dosi de reforç.

En relació amb els efectes secundaris de la vacunació, no es van observar ni a la mare ni al fetus o nounat, tot i haver rebut la vacuna durant la gestació.

INTERCOVID 2022 és un exemple d’estudi col·laboratiu internacional que aporta evidència robusta per millorar la salut de les mares i els bebès arreu del món. Les troballes d’aquest estudi i dels resultats previs han contribuït a canviar la pràctica clínica i les recomanacions per a les dones embarassades.

L’estudi ha confirmat que la variant Òmicron de la COVID-19 augmenta les complicacions durant la gestació, especialment entre les dones amb símptomes greus i sense vacunar.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.