Les infermeres de la Unitat d’Infeccions de Transmissió Sexual Drassanes-Vall d’Hebron reben el premi Bona Pràctica 2018 del Col·legi d’Infermeres

Es tracta d’un guardó atorgat pel Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona, que reconeix la visió i capacitat organitzativa de la UITS Drassanes-Vall d'Hebron

09/04/2019

La Unitat d’infeccions de transmissió sexual (UITS) Drassanes-Vall d’Hebron ha recollit aquesta tarda el Premi Infermeria i societat a la Bona Pràctica 2018, que atorga el Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB). Amb aquest guardó s’ha reconegut la seva visió i capacitat organitzativa, que ha permès donar resposta l’augment de la incidència de les infeccions de transmissió sexual. Es tracta del principal centre d’atenció a aquest tipus de patologia de Catalunya i compta amb un equip infermer altament qualificat i amb un rol autònom en la prevenció, detecció precoç i assistència.

Les infermeres i infermers de la UITS, que integren un equip multidisciplinar format per quatre metges i cinc infermeres, atenen pràcticament el 50% de les 10.000 visites anuals que rep el centre. A través de les funcions de cribatge, seguiment i control dels usuaris, especialment en col·lectius d’alt risc, aquest equip ha contribuït a millorar la salut sexual de les persones i a interrompre la cadena de transmissió d’aquestes patologies a la comunitat. “A més de l’atenció al pacient promovem l’educació sanitària relacionada amb la prevenció de pràctiques sexuals de risc”, destaca Montserrat Llinas, supervisora d’infermeria a Unitat d’infeccions de transmissió sexual (UITS) Drassanes-Vall d’Hebron. La feina diària de la unitat els ha convertit en un model de referència i pioner, reconegut ara pel COIB.

L’equip infermer de l’UITS també desenvolupa en aquesta unitat tasques de recerca i de docència: forma alumnes d’infermeria, residents de diferents especialitats  i futurs referents en infeccions de transmissió sexual d’altres centres d'atenció primària. Les infeccions de transmissió sexual s’aborden des d’una atenció holística que té en compte els aspectes emocionals i psicològics. Es treballa per aconseguir una actitud que afavoreixi una relació terapèutica, especialment a l’abordatge de nous diagnòstics de VIH.

La Unitat d’infeccions de transmissió sexual Drassanes-Vall d’Hebron també es caracteritza per l'estudi de contactes o la cerca activa de persones potencialment exposades. Es tracta d’assegurar un diagnòstic precoç i un tractament efectiu immediat.“Una de les principals característiques que potencia la nostra unitat és afavorir l’accessibilitat a l’assistència i cobertura de proves diagnòstiques de VIH i altres ITS, amb independència dels recursos i la procedència de l’usuari”, resumeix Montserrat Llinas. En la detecció d’aquestes malalties, el paper de la infermeria és crucial.

Davant la gran demanda d’usuaris i el nou escenari epidemiològic s’ha aplicat en l'últim any un redisseny del model organitzatiu a través de la metodologia LEAN amb el suport de la Unitat de Processos de l'Hospital. El nou model implantat inclou les agendes d’infermeria de triatge, atenció immediata, atenció programada i l'agenda de diagnòstic ràpid que fomenta la detecció d’ITS en usuaris asimptomàtics d’alt risc.

* Foto cortesia de Fundació Infermeria i societat

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.