Les teràpies complexes i la recerca en medicina personalitzada destaquen en l’abordatge del Parkinson a Vall d’Hebron

La III Jornada de Parkinson de Vall d’Hebron s’ha centrat en l’evolució durant els 40 anys de la Unitat de Trastorns del Moviment de l’hospital i en el testimoni proper de pacients amb la malaltia.

06/06/2024

El 1984, va néixer a Vall d’Hebron la Unitat de Trastorns del Moviment de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron de la mà del Dr. Francesc Miquel. “Abans, a l’hospital, ja es tractaven pacients amb Parkinson, però des de fa 40 anys som una subespecialitat dins del Servei de Neurologia i això ens ha ajudat a treballar en equip de forma més estructurada i agrupant el coneixement per posar en marxa protocols de tractament i impulsar assaigs clínics amb teràpies innovadores”, assegura el Dr. Oriol de Fàbregues, metge adjunt del Servei de Neurologia de l’hospital i investigador principal del grup de Malalties Neurodegeneratives del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR). Un repàs històric a càrrec del Dr. de Fàbregues sobre l'atenció del Parkinson a Catalunya i, en especial, a Vall d'Hebron, ha donat el tret de sortida a la III Jornada de Parkinson de Vall d’Hebron, que enguany porta per títol '40 anys tractant i investigant la malaltia de Parkinson'.

Des de llavors, la Unitat de l’hospital ha anat creixent i actualment hi formen part dos metges, tres metgesses i una infermera de pràctica avançada (IPA). Entre elles es troben la Dra. Victoria González, metgessa adjunta, i Sara Belmonte, IPA del Servei de Neurologia, les quals han participat a la jornada destacant l’abordatge actual de la malaltia de Parkinson mitjançant teràpies complexes alternatives a l’ús de la levodopa oral. S’ha fet especial èmfasi en les bombes de levodopa, en el qual Vall d’Hebron és un referent, i que consisteix en l’administració a través del duodè de levodopa.

En la seva xerrada han explicat algunes d’aquestes teràpies que permeten oferir opcions a pacients amb estadis avançats de la malaltia, que no responen a les teràpies estàndard amb levodopa, o que presenten característiques personals concretes. Com han destacat, aquests tractaments no són òptims per tothom: depèn de cada pacient i és clau fer un acompanyament, suport i educació per part de les IPA per afavorir bons resultats.

En Libori Ruiz és un dels pacients de Parkinson que rep una teràpia complexa a Vall d’Hebron. En el seu testimoni dins la jornada, ha explicat els diferents tractaments que ha rebut des del seu diagnòstic i com la teràpia complexa que rep actualment ha suposat una millora en la seva qualitat de vida. També ha destacat la importància del suport diari per part dels cuidadors i familiars.

Impulsant la recerca en Parkinson per a una medicina personalitzada

Tot i que en els últims anys hi ha hagut molts avenços en teràpies per als pacients amb Parkinson, encara és necessària molta més recerca per identificar biomarcadors del diagnòstic i pronòstic de la malaltia, trobar noves dianes moleculars i desenvolupar estratègies terapèutiques que modifiquin el curs de la malaltia.

En aquest sentit, el Dr. Jordi Bové, investigador principal del grup de Malalties Neurodegeneratives del VHIR, ha explicat que actualment hi ha nombrosos assaigs clínics en marxa per desenvolupar teràpies personalitzades. Per això, ha destacat la necessitat de millorar la classificació els pacients en funció dels seus símptomes, mutacions o variants genètiques relacionades amb el risc de tenir la malaltia i amb la seva progressió, ja que el Parkinson és una malaltia neurodegenerativa en què intervenen múltiples factors. Si s’entenen els mecanismes moleculars de la malaltia en cada pacient, serà possible oferir teràpies dirigides a cada alteració particular.

No tots els tractaments són fàrmacs

La recta final de la jornada ha estat centrada en la necessitat del fet que les teràpies no se centrin només en fàrmacs o cirurgies, sinó que es tingui en compte el paper clau que juga la socialització o l’humor en la millora del benestar dels pacients. L’Anna Gómez, pacient de Parkinson que ha participat en alguns estudis de recerca del VHIR, és monologuista. Acompanyada de l’humor, ha explicat com fa front a la seva malaltia en el dia a dia.

La sessió ha acabat amb una taula rodona de reflexió sobre el present i futur de la malaltia de Parkinson, moderada per la Dra. Maria Teresa Buongiorno, metgessa adjunta del Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, on també ha participat Laura Morer, directora de l’Associació Catalana per al Parkinson.

En el marc de la jornada, a més, l’equip del grup de Malalties Neurodegeneratives del VHIR ha obert les portes per explicar als i les assistents com treballen des del laboratori per avançar en la recerca de la malaltia de Parkinson.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.