L’Institut Català de la Salut presenta a Vall d’Hebron el Programa d’expertesa de lideratge en femení

Vint-i-cinc dones i professionals dels hospitals de l’ICS han estat les seleccionades per participar en la formació amb l’objectiu de potenciar i millorar les seves capacitats de lideratge, així com perquè esdevinguin referents dins l’entorn hospitalari. La formació fa una clara aposta per fer valer el lideratge femení de la institució i dona les eines necessàries a les dones perquè l'exerceixin.

13/09/2021

L’Hospital Universitari Val d’Hebron ha acollit aquest dimecres la presentació del Programa d’expertesa de lideratge en femení, de l’Institut Català de la Salut, un projecte que té com a objectiu potenciar l’accés de les dones a càrrecs de responsabilitat i assessorar-les en temes de lideratge dins l’entorn hospitalari.Aquest Programa va dirigit a 25 dones dels hospitals de l’ICS que han passat un procés de selecció previ i que busquen potenciar i millorar les seves capacitats de lideratge, així com esdevenir referents dins l’entorn hospitalari. Com en la primera edició —que va tenir lloc l’any 2019— el Programa preveu mentories de directives de l’ICS, que acompanyaran les participants en el procés de capacitació. 

L’acte de presentació ha comptat amb la presència del conseller de Salut, Josep Maria Argimon; de la secretària d'Atenció Sanitària i Participació del Departament de Salut, Meritxell Budó, i de la directora gerent de l’ICS, Yolanda Lejardi. “Mitjançant actuacions proactives com les d’avui volem promoure el lideratge femení i promocionar el lideratge en femení", ha explicat Yolanda Lejardi. "El curs, que avui inicia la seva 2a edició, és el primer Programa d’aquestes característiques de l’àmbit públic que impulsa el col·lectiu mèdic femení dels hospitals cap a funcions de lideratge i gestió”, ha afegit.

Per la seva banda, Xavier Saballs, director de Persones de l’ICS, ha explicat el Programa i ha fet també referència a les polítiques actives per assolir la igualtat efectiva entre homes i dones que s’han impulsat des de la institució. “El Programa s’ha plantejat com un viatge on les diferents participants estaran acompanyades per les seves mentores i que comença amb una motxilla buida que intentarem omplir amb totes les eines i els recursos per revertir febleses, potenciar els lideratges i crear referents”, ha comentat abans les doctores Elena Carrerras, cap d’Obstetrícia de l’Hospital Vall d’Hebron, i Ana Belén López, cap del Servei de Cirurgia Plàstica de l’Hospital Universitari de Bellvitge, que han posat veu a l’experiència. La primera ha parlat de la se va vivència com a mentora del programa. I la segona, com a alumna i futura mentora. La Dra. Carreras, que repeteix experiència com a mentora, ha destacat que "aquest programa ens ofereix models i eines a les dones per no imposar-nos límits, tenim talent, però en el passat ens han mancat models". Des del punt de vista personal, ha comentat que “el Programa em va descobrir els cursos de mentoratge, un mètode molt útil per crear relacions estables, d’equip, de col·laboració, de coneixement personal”. Per la seva part, la Dra. Ana Belén López, que s'incorpora en aquesta edició com a mentora, ha recordat els aprenentatges com a alumna i ara que passa a ser mentora ha destacat la importància de tenir un programa que ofereix eines per empoderar les dones a no imposar-se autolímits. Aquesta edició incorporarà quatre alumnes de Vall d'Hebron: la Dra. Cristina Berastegui (Pneumologia); la Dra Patricia Pozo (Neurologia); la Dra. María Goya (Obstetrícia y Ginecologia), y la Dra. Andrea Ciudin (Endocrinologia). 

A l’ICS, l’any 2019, set de cada deu professionals eren dones i les xifres no han fet altra cosa que augmentar. Tot i que l'entorn sanitari està cada cop més feminitzat, quan observem els llocs de comandament aquest percentatge s'inverteix i és més complicat trobar dones que ocupin càrrecs directius. Des d’aquest punt de vista, el projecte és una clara aposta per fer valer el lideratge femení i fomentar, i donar les eines necessàries a les dones perquè l'exerceixin. 

El programa també ha estat reconegut per la Unió Consorci Formació en la categoria d'experiències de formació i desenvolupament del lideratge i s’emmarca dins l’estratègia transversal de la Comissió d’Igualtat, que queda reflectida en el recentment presentat II Pla d’Igualtat de l’ICS.

 

 

 

 

 

 

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.