Més de 500 professionals en les XIV Jornades de Gestió i Avaluació en Salut

Fundación Signo i Vall d’Hebron Barcelona Campus Hospitalari han organitzat les XIV Jornades de Gestió i Avaluació en Salut en col·laboració amb el Departament de Salut. Una cita a la qual han assistit més de 500 professionals de l'entorn sanitari per reflexionar, debatre i compartir experiències amb el lema: “Cap a resultats en salut” com a leitmotiv del Congrés.

07/06/2018

Els experts han intercanviat coneixements i experiències sobre diversos temes d'actualitat com lideratge, resultats en salut, col·laboració públic-privada, transformació digital, nous rols professionals, gestió per processos, big data, retenció del talent, benchmarking, intel·ligència artificial, lean healthcare o design thinking entre altres temes.

En aquest sentit, el Dr. Vicenç Martínez Ibáñez, Gerent de l'Hospital Vall d’Hebron i president del Comitè Organitzador i Comitè Local de les jornades, ha afirmat que “la XIV Edició de les Jornades Signo ha estat un èxit de continguts i assistència, amb més de 500 participants i ponents de primer nivell nacional i internacional, que han gaudit durant tres dies d'un gran programa interactiu, del que han sorgit conclusions que, sens dubte, serviran per millorar la gestió i els resultats de centres i agents de salut de l'Estat. Tot això centrat en el pacient i amb una expectativa de contínua transformació i innovació”. 

Per la seva banda, el Dr. Pep Pomar Reynés, Director Gerent de l'Hospital Son Espases de les Illes Balears i vicepresident de la Fundación Signo, ha destacat “els debats sobre terciarisme i la millora dels resultats com a efecte de la seva concentració; les noves conclusions d'estudis a favor que una gestió menys administrativista aconsegueix major eficiència; la necessitat de captar talent i fomentar un lideratge distribuït, i, finalment, la rellevància de la mesogestió en la gestió dels canvis i en els resultats en salut, que precisament és el lema d'aquestes XIV Jornades”.

A més de les taules de debat, tallers i symposium, en les XIV Jornades s'ha pogut assistir a dues conferències magistrals. Una del Dr. Jens Deerberg-Wittram, Director Executiu del Boston Consulting Group de Munic, qui ha apuntat que l'exemple de l'accident cerebrovascular serveix de paradigma perquè "està molt protocolitzat, és a dir, no són necessàries més guies clíniques, sinó analitzar què falla dins del procés i com es pot millorar, fet que no s'aconseguirà sense benchmarking i transparència en els resultats".



Transformar el model assistencial


Per la seva banda, el Dr. Rafael Bengoa, Co-Director de l’Institute for Health and Strategy(SI-Health), ha clausurat les XIV Jornades reflexionant: “Si no es vol mantenir un sistema públic de salut que sigui de qualitat i sostenible cal seguir fent el que estem fent ara. Mantenir aquest model assistencial. Si es vol mantenir el sistema públic de salut cal transformar el model assistencial. Per afrontar la transformació de la sanitat s'han de desenvolupar línies d'actuació que són inevitables i que ja coneixem tots”.

En aquesta línia, el Dr. Bengoa ha apuntat que “entre les actuacions es troben: reconfigurar el model de prestació cap a un més proactiu i preventiu; articular una gestió més eficaç dels pacients crònics i complexos; prioritzar la qualitat i la seguretat clínica i apoderar als pacients i a la comunitat, i accelerar l'agenda de salut digital i coordinar els serveis socials i la sanitat. Cap d'aquestes intervencions pot fer-se sense els professionals i els pacients”. A més, el Dr. Bengoa ha afegit que “per això la intervenció més important és canviar l'estil de lideratge en el sector a tots els nivells. Aquest és el factor que representa el major obstacle o major facilitador per avançar en la transformació de la sanitat. Seguim en un model de lideratge que no és compatible amb la complexitat, les reformes i la velocitat de canvi que es necessita. El millor model de lideratge seria aquell que barreja un impuls estratègic alliberador nou des de dalt”.



Durant les jornades s'han atorgat premis a les millors comunicacions i pòster


Premi Especial Comunicació Oral:

-“Model de processos avançats a l'Hospital Vall d´Hebron: un model basat en el valor des del punt de vista del pacient. María Soledad Romea Lecumberri. Hospital Vall d´Hebron, Barcelona.

Accésit Comunicació Oral:

-“Metodologia Lean Sis Sigma en la millora del circuit de dispensació de medicaments”. José Manuel Caro Teller. Hospital Universitario 12 de Octubre. Madrid.

-“Sistema de gestió moviment pacients”. José Manuel Francos Martínez. Hospital Universitari de Bellvitge, Sant Boi de Llobregat. Barcelona.

Premi Especial Comunicació Pòster:

-“Primers resultats del cost per malaltia en una organització sanitària integrada”. Elisa Gómez Inhiesta. Osi Ezkerraldea Enkarterri Cruces, Barakaldo.

Accésit Comunicació Pòster:

-“Atenció integral al pacient amb discapacitat i necessitats especials”. Gema Sánchez Gómez. Hospital Infanta Elena, Valdemoro. Madrid.

-“Resultats d'una experiència formativa en línia massiva d'autoaprenentatge dirigida a l'atenció integrada a pacients amb malalties cròniques”. Diana Gonsálvez Prats. Escola Andalusa de Salut Pública (EASP), Granada. Servei Andalús de la Salut, Sevilla. Hospital Universitario Virgen del Rocío, Sevilla.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.