MiMARK, una nova spin-off de Vall d’Hebron, obté 1,5M€ del programa Wild Card 2020 d’EIT Health per avançar en el diagnòstic del càncer d’endometri

El kit diagnòstic ha estat desenvolupat sota el lideratge de la Dra. Eva Colás i el Dr. Antonio Gil del grup de Recerca Biomèdica en Ginecologia del Vall d’Hebron Institut de Recerca i el Servei de Ginecologia de l’Hospital Vall d’Hebron.

02/02/2021

El grup de Recerca Biomèdica en Ginecologia i el Servei de Ginecologia, amb la Dra. Eva Colás i el Dr. Antonio Gil al capdavant, han desenvolupat WomEC, un kit per al diagnòstic molecular del càncer d’endometri que analitza l’expressió d’una signatura de biomarcadors proteics en el fluid uterí. Aquest projecte ha estat guardonat en diferents concursos d’innovació, seleccionat pel programa Caixa Impulse, i ara ha estat un dels dos projectes europeus guanyadors del programa Wild Card 2020 de l’EIT Health.

MiMARK Diagnostics S.L. neix per donar empenta al desenvolupament de WomEC amb els 1,5M€ de finançaments atorgats per EiT Health, per tal de que el producte arribi al mercat al 2023.

WomEC és un nou sistema de diagnòstic molecular del càncer d'endometri que simplifica el procés, accelera el resultat i redueix el cost. Permet fer un diagnòstic precís a la primera consulta augmentant així la capacitat d'anticipació, la qual cosa es tradueix en una reducció de la mortalitat de les pacients.

El càncer d'endometri és el quart tipus de càncer més freqüent en la dona i el sisè en mortalitat en països desenvolupats. Amb un diagnòstic precoç i adequat, la supervivència pot arribar al 95%. Actualment, el diagnòstic del càncer d'endometri es fa mitjançant una biòpsia endometrial, realitzada principalment per aspiració, que després se sotmet a un estudi histopatològic. Una de cada cinc pacients no serà diagnosticada amb aquest procediment donada la falta de representació de cèl·lules a la mostra. En aquests casos, es necessària una prova més invasiva, la histeroscòpia, associada en molts casos a dolor, estrès, tests preoperatoris, anestèsia, i possibles complicacions per les pacients.

"El diagnòstic realitzat en primera instància, amb una biòpsia d’endometri per aspiració, no proveeix d’un resultat en el 22% de les pacients, principalment donat per una falta de cel·lularitat a la mostra. No obstant, el fluid en aquesta mostra sempre hi és. Amb aquesta idea, vam iniciar una línia de recerca que ha esdevingut en la identificació de una signatura de biomarcadors proteics que permeten diagnosticar al 100% de les pacients amb un valor predictiu negatiu del 97%", afirma la Dra. Colás, investigadora principal del grup de Recerca Biomèdica en Ginecologia i cofundadora de MiMARK.

El Dr. Antonio Gil, cap de servei de Ginecologia del Hospital Vall Hebron i cofundador de MiMARK, afirma: “Amb el kit WomEC hem aconseguit un benefici per a les pacients, per als ginecòlegs i per a l’hospital. Millora el diagnòstic, simplifica el procés, redueix la necessitat de diagnòstic invasiu i accelera els resultats, a més de reduir el cost sanitari. I el més important, millorem la capacitat d'anticipació del metge, d’arribar a un diagnòstic el més aviat possible i a un bon tractament, la qual cosa pot impactar en la qualitat de vida i supervivència de les pacients".

 

EIT Health

EIT Health és un consorci format per més de 140 entitats de 14 països de la Unió Europea compromeses amb la innovació en salut i en el seu impacte en la millora de la qualitat de vida de la població.

En la tercera edició del programa Wild Card han seleccionat dos projectes europeus per a rebre finançament, mentoratge i tot el suport necessari perquè els projectes arribin al mercat. Juntament amb MiMARK ha estat seleccionat el projecte Orbit Health, d’Alemanya, que proposa l’ús de la realitat virtual per a millorar el tractament del Parkinson.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.