Som un campus sanitari de referència que comprèn tots els camps de la salut: l'assistència, la recerca, la docència i la gestió.
La professionalitat, el compromís i la recerca dels professionals del Campus són elements clau per poder oferir una assistència excel·lent.
Apostem per la recerca com a eina per aportar solucions als reptes que ens trobem dia a dia en el camp de l’assistència mèdica.
Generem, transformem i transmetem coneixement en tots els àmbits de les ciències de la salut per formar els futurs professionals.
La vocació de comunicació ens defineix. T’obrim la porta a tot el que passa al Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus i t’animem a compartir-ho.
Donació per a hospital
Donació per a recerca
El VHIO proposa un procediment no invasiu per identificar limfòcits T killer en pacients amb tumors gastrointestinals amb poques alteracions genètiques que són refractaris a les immunoteràpies aprovades. La identificació de cèl·lules T killer en la sang que reconeixen mutacions que s'expressen únicament en les cèl·lules tumorals permet desenvolupar una possible alternativa terapèutica personalitzada.
La immunoteràpia en monoteràpia o, més probablement, en combinació ha suposat un dels avenços terapèutics més recents en l'arsenal contra el càncer. No obstant això, no tots els pacients responen de la mateixa manera ni tenen la mateixa sensibilitat a aquests tractaments.
En particular, els pacients amb tumors amb un nivell de mutacions genètiques baix, també anomenats tumors freds, suposen un repte per a aquest tipus de teràpies. Les teràpies cel·lulars basades en l'administració de cèl·lules T Killer, que reconeixen el tumor d’una manera altament específica, han demostrat eficàcia en alguns casos de pacients amb tumors freds. Aquests resultats són encoratjadors i han promogut el desenvolupament d'aquestes teràpies cel·lulars per a pacients amb tumors metastàtics que no responen a altres immunoteràpies.
Per primera vegada, un treball d'investigació internacional, la primera autora del qual és la Dra. Alena Gros, investigadora principal del Grup d’Immunoteràpia i Immunologia de Tumors del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), descriu un mètode no invasiu a partir de la sang per identificar limfòcits dirigits als neoantígens produïts pel tumor en pacients amb càncers gastrointestinals avançats, incloent-hi el de pàncrees, gastroesofàgic, de conducte biliar, de còlon i de recte.
Aquest treball, publicat aquesta setmana a la revista Journal of Clinical Investigation, és fruit d'una col·laboració estreta entre la Dra. Gros del VHIO i el Dr. Steven A. Rosenberg del National Cancer Institute, NIH –un dels pioners en el camp de la immunoteràpia del càncer–, juntament amb investigadors del Robert W. Franz Cancer Center (EUA) i del Karolinska Institute (Suècia).
Destacant els punts més nous d'aquest estudi, la Dra. Gros comenta: “Tot i que no esperaríem trobar limfòcits T killer en aquests pacients amb tumors freds, amb un nivell de mutacions baix, hem demostrat que podem detectar i seleccionar aquests limfòcits de la sang, la qual cosa ens permetrà en el futur desenvolupar teràpies cel·lulars personalitzades per a aquests pacients a partir d’una biòpsia líquida”. Al VHIO, gràcies a la col·laboració de la Fundació BBVA, hem llançat el Programa Integral d'Immunoteràpia i Immunologia del Càncer (CAIMI). Un dels objectius principals d'aquest programa és generar teràpies cel·lulars per al tractament de pacients amb càncer”.
Aquest estudi facilitarà la identificació de limfòcits T específics de neoantígens en sang perifèrica per, eventualment, oferir un nou ventall d’immunoteràpies personalitzades i prometedores.
Aquest treball ha estat possible gràcies al suport de la Fundació BBVA en el marc del Programa CAIMI del VHIO, així com de l'Institut de Salut Carles III, i la Fundació FERO. També s'agraeix a la Fundació CELLEX el fet de poder disposar d'instal·lacions i equipaments d'última generació.
L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD". Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca. Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat. Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament. Procedència: El propi interessat.