Ricky Rubio visita l’Hospital Infantil de Vall d'Hebron per conèixer en persona els projectes de la seva fundació

El jugador de l’NBA compleix amb The Ricky Rubio Foundation una promesa que li va fer a la seva mare: acompanyar a pacients oncològics i les seves famílies. Ricky Rubio té tres iniciatives en actiu a Vall d’Hebron per empoderar els infants i millorar el seu benestar emocional: “I am ready”, una experiència de realitat virtual per reduir l’angoixa en els tractaments de radioterìapia, “Tot sobre mi”, unes pissarres per facilitar l’expressió d’emocions i la comunicació dels i les pacients amb els i les professionals i el Projecte Luca; amb el que acompanya a pacients d'oncologia i amb el que va néixer la seva fundació. 

15/06/2021

Ricky Rubio, estrella de bàsquet de l’NBA, va prometre a la seva mare, poc abans de morir d’un càncer de pulmó, que ajudaria a pacients oncològics i les seves famílies, així com a infants vulnerables. Aquella promesa agafaria embranzida. I dos anys després, el 2018, naixeria The Ricky Rubio Foundation,  amb la que l’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha col·laborat ja en tres projectes. Aprofitant que la temporada de l’NBA ha acabat, el jugador dels Minnesota Timberwolves ha volgut visitar l’Hospital Universitari Vall d’Hebron per conéixer en primera persona les iniciatives en què participa. Abans de parlar amb alguns dels i les pacients pediàtrics ingressats, el jugador de l’NBA ha intercanviat unes paraules amb el gerent de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, el Dr. Albert Salazar.

Realitat virtual per empoderar els i les pacients

El Projecte Luca, amb el que arrenca la seva fundació, no és l’únic que ha endegat The Ricky Rubio Foundation a Vall d’Hebron. Amb Nixi for Children, darrere la qual hi ha un jove dissenyador amb inquietuds solidàries, van crear “I amb ready”, un simulador de realitat virtual per reduir l’ansietat i la por dels pacients pediàtrics perquè la seva experiència a l’hospital sigui més natural i menys traumàtica.  El projecte compta amb tres experiències de realitat virtual per empoderar els i les pacients, que combinen imatges reals de 360 graus amb un personatge d’animació 3D, el Nixi. Aquest personatge pot acompanyar als infants durant un tractament de radioteràpia. També és el protagonista d’un vídeo de preparació d’una operació, en cas que el o la pacient hagi d’entrar al quiròfan. En el projecte “I am ready” també hi ha un entrenament amb el Ricky Rubio.  A més d’aquests tres vídeos, el kit de la iniciativa “I am ready” conté  les ulleres de realitat virtual, un peluix del Nixi i un llibret d’activitats per fomentar la comunicació de la família i el tractament.

Un dels grans objectius d’aquest projecte és evitar la sedació dels infants més petits que han de passar per radioteràpia. Les sessions de radioteràpia són un dels pocs moments on els nens i les nenes s’han de quedar sols amb l’afegit que han d’estar quiets. A través de la realitat virtual, el Nixi acompanya l’infant per l’espai on farà la sessió de radioteràpia, interactua amb professionals que expliquen com es realitza el TAC i com es fan els microtatuatges que marquen el cos o com és la zona que es tracten.

Pissarres per millorar el benestar emocional

En el darrer projecte que Ricky Rubio ha vist avui en persona, The Ricky Rubio Foundation col·labora amb HP i CPrinting Emotions. Es tracta d’unes pissarres desenvolupades pel Grup de Benestar Emocional de l’Hospital Infantil Vall d’Hebron que estan col·locades al costat dels llits perquè els infants puguin expressar lliurement les seves emocions, gustos, preferències i tot allò que consideren important. La iniciativa, batejada amb el nom “Tot sobre mi”, millora la comunicació amb els i les professionals sanitaris i les famílies. És un gest més per millorar el benestar emocional dels i les pacients pediàtrics i crear un hospital amable.

El primer projecte de la fundació va néixer d’una trucada d’un dels entrenadors que Ricky Rubio va tenir de petit, el Luis. A l’equip que entrenava a Mataró (Barcelona) hi havia un nen de 12 anys a qui acabaven de diagnosticar un càncer. Aquest nen es deia Luca de la Vega i Ricky Rubio era un dels seus ídols. L’entrenador va pensar que una trucada del jugador de l’NBA l’animaria. Però aquesta trucada va acabar convertint-se en un projecte de llarg recorregut en el qual han acabat implicats The Ricky Rubio Foundation, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya per acompanyar a pacients pediàtrics oncològics de Vall d’Hebron.

Aquella primera conversa entre Ricky Rubio i Luca va ser la primera de moltes. El  jugador de l’ NBA va acompanyar-lo a través de trucades i missatges durant el tractament. I en una de les converses va proposar al Luca que si es recuperava el convidaria a veure un partit de l’NBA.  El curtmetratge “Stronger together” narra la història de superació del Luca, que va acabar viatjant als Estats Units i fent amistat amb el seu ídol.

Aquesta experiència va ser tan positiva que Ricky Rubio va voler donar-li continuïtat. L’any 2019, a través de la seva fundació va crear el Projecte Luca per donar suport emocional a pacients oncològics pediàtrics. Cada any, tres infants participen en el projecte amb el qual Ricky Rubio fa un seguiment del seu tractament. Creen un grup de whatsapp on comparteixen experiències del dia a dia i fan videotrucades en grup.

La il·lusió, crear comunitat gràcies a una afició compartida com és el bàsquet i els valors de l’esport com la superació, el treball diari o cuidar-se són els motors d’aquest projecte que ja té tres anys.

 

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.