Un nou projecte europeu concedit al CIBBIM-Nanomedicina converteix el Campus Vall d’Hebron en la institució sanitària amb més projectes actius de recerca en Nanomedicina d’Europa

Per primera vegada el Campus Vall d'Hebron compta amb un projecte FET Innovation (Future and Emerging Tecnologies) que ha estat concedit en el marc del programa Horitzó 2020 al grup de recerca CIBBIM-Nanomedicina. Direccionament i Alliberament Farmacològic que lidera el Dr. Simó Schwartz Jr. El projecte EVO-NANO pretén desenvolupar un simulador virtual, anomenat NanoDoc, que permetrà assajar el comportament de les nanopartícules dins d'un tumor i amb altres nanopartícules.

25/04/2018

Es tracta d'un projecte multidisciplinari que desenvoluparà un consorci de centres de recerca europeus amb l'objectiu de crear una plataforma a l'abast de tothom i a l'avantguarda de la Nanomedicina que faciliti el ràpid desenvolupament i testeig de nous tractaments contra el càncer. "Esdevindrà una plataforma evolutiva capaç d'oferir de forma autònoma solucions innovadores, eficients i adaptades que també es puguin traslladar a altres reptes biomèdics complexos", explica el Dr. Schwartz Jr.

Fins ara, es desconeix com és el comportament de les nanopartícules quan s'injecten en gran volum i entren en contacte, per exemple, amb el torrent sanguini. No se sap si fruit de les interaccions entre elles i amb els medis tindran una millor o pitjor eficàcia terapèutica. De la mateixa manera, tampoc es coneix la seva distribució en un entorn tumoral, si afecten més a un tipus de cèl·lules que a altres, el seu comportament davant les cèl·lules mare de càncer, etc.

"Aquest simulador ajudarà a entendre com interaccionen entre si i en un mitjà biològic les nanopartícules quan s'injecten, en gran volum, en un tumor o en qualsevol part de l'organisme", afegeix el Dr. Schwartz Jr. I així es podran aconseguir dissenys de nanopartícules que tinguin un comportament òptim que després s'estudiaran i validaran en models biològics in vitro i in vivo en cèl·lules mare de càncer de mama i de còlon.

A més a més, el projecte compta amb un partner de la indústria, Pro Chimia Surfaces, que promourà una estratègia de translació que possibiliti l'arribada de nous nanomedicaments als pacients.

Vall d'Hebron esdevé el referent Europeu en Nanomedicina

Gràcies a l'obtenció d'aquest projecte, Vall d'Hebron es converteix en el campus sanitari amb més projectes europeus en actiu en Nanomedicina d'Europa amb sis grans projectes H2020 i tres projectes ERA-NET.

Els projectes que s'emmarquen en el Programa Marc de Recerca i Innovació de la Unitat Europea H2020 són:

-          Multimodal nanoparticles for structural and functional tracking of stem cell therapy on muscle regeneration​ (nTRACK)

-          Innovative Nanopharmaceuticals: Targeting Breast Cancer Stem Cells by a Novel Combination of Epigenetic and Anticancer Drugs with Gene Therapy (INNOCENT)

-          A framework to respond to the regulatory needs of future nanomaterials and markets (Future nanoneeds)

-          Nanomedicine Upscaling for Early Clinical Phases of Multimodal Cancer Therapy (NoCanTher)

-          Smart multifunctional GLA-nanoformulation for Fabry disease (Smart-4-Fabry)

-          Evolvable platform for designing cancer treatment strategies using nanoparticles (EVO-NANO)

Els tres projectes ERA-NET són:

-          Targeting combined therapy to cancer stem cells (NANOSTEM)

-          (Nano) systems with active targeting to sensitize colorectal cancer stem cells to anti-tumoral treatment (Target4Cancer)

-          Targeted delivery of therapeutic siRNA to Ewing sarcoma junction oncogene by traceable diamondnanocrystal / Antibody conjugate (DIAMESTAR)

Destaquen també altres projectes de rellevància que no pertanyen al CIBBIM-Nanomedicina

-           Berenice (BEnznidazol and triazol REsearch group for Nanomedicine and Innovation on Chagas diseasE), del grup de recerca en malalties infeccioses.

-           New Magnetic Biomaterials for Brain Repair and Imaging after Stroke" (MAGBBRIS), del grup de recerca en malalties neurovasculars.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.