Una investigadora de Kènia fa una estada de recerca al VHIR a través d’una beca de la Fundació Mujeres por África

La Dra. Elizabeth Echoka proposa una plataforma digital per controlar els riscos obstètrics en les dones embarassades a poblacions desateses.

03/07/2024

La Dra. Elizabeth Echoka, investigadora en salut materna a l’Institut de Recerca Mèdica de Kènia, es troba a Barcelona fent una estada de recerca de sis mesos al Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) acollida pel  grup de Medicina Materna i Fetal. La beca és gràcies a Science By Women de la Fundació Mujeres por África.

Durant el període de la beca, la Dra. Echoka col·laborarà amb l'equip del VHIR en el desenvolupament d'un protocol per identificar embarassos d'alt risc en dones que viuen en països de baixos ingressos i procurar el seu enllaç amb l'atenció a la salut. A més de la proposta de recerca, la Dra. Echoka participarà en diverses activitats del VHIR que li permetran aprendre millors pràctiques en salut materna.

La fundació Mujeres por África treballa pel desenvolupament del continent a través de les seves dones. I en concret, amb aquest programa fomenta l’accés de les dones africanes a la ciència i la tecnologia, donant-les suport en les seves investigacions i donant-les visibilitat dins de la comunitat científica internacional. La Dra. Echoka també participa en altres activitats de capacitació organitzades per la fundació per a establir xarxes amb altres científics i compartir idees. Això inclou la participació en el 1r Congrés Science by Women, que es va celebrar del 24 al 25 de juny de 2024 a la UNED VITORIA-GASTEIZ. Ella presentà una proposta titulada "Examinant el maltractament obstètric d'adolescents i dones joves des d'una perspectiva d'interseccionalitat en el sistema de salut a Kenya", que s'està desenvolupant en col·laboració amb l'equip del VHIR.

Un protocol per identificar embarassos d'alt risc i procurar l’enllaç amb l'atenció primària per prevenir complicacions obstètriques a Kènia

Kènia continua experimentant altes taxes de mortalitat materna. Moltes d’aquestes morts són resultants de causes previsibles com hemorràgies, trastorns d’hipertensió, infeccions i treball de part obstruït. Abordar aquestes causes previsibles és fonamental per millorar els resultats de salut materna i assolir els objectius globals de salut.

Inicialment, la idea de la Dra. Echoka era desenvolupar, implementar i avaluar una plataforma digital per a la detecció precoç dels signes de risc obstètric descrits anteriorment. No obstant això, després de consultar amb l'equip del VHIR, i malgrat ser una gran idea, la sostenibilitat de la plataforma no es pot garantir perquè les dones necessitarien un telèfon mòbil per enviar l'alerta i la plataforma requereix recursos per llançar-la i mantenir-la.

Ara, la idea reformulada és desenvolupar un protocol per identificar embarassos d'alt risc i procurar l’enllaç de les dones amb l'atenció primària a Kenya, com es fa a Vall d'Hebron. Enfortint la capacitat d'atenció primària i assegurant un enllaç oportú, l'estudi pot reduir potencialment i significativament les morts maternes previsibles a Kenya.

El VHIR, referent per a les investigadores del programa Science by Women

La investigació es durà a terme durant sis mesos en col·laboració amb el VHIR, en concret, amb el grup de recerca en Medicina Maternal i Fetal. Es tracta d’un grup multidisciplinari que integra diferents àrees d’expertesa. D’una banda, identifica noves eines diagnòstiques i terapèutiques de la patologia materna i fetal, i d’altra trasllada aquestes eines a l’activitat assistencial.

“El VHIR és el centre que més s’alinea amb els interessos de la meva recerca a Kènia. A més, gràcies a la mentoria i el suport que estic rebent com a científica, podré implementar noves idees i invencions a la meva proposta, a partir de l’exemple d’aquí”, afirma la Dra. Echoka.

Aquesta no és la primera vegada que el VHIR acull una investigadora africana dins el programa Science by Women. El cas més recent va ser l’any passat, quan la Dra. Enam Motto va realitzar la seva investigació sobre complicacions renals associades a la diabetis dins el grup de Nefrologia i Trasplantament Renal del VHIR.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.