Una nova calculadora per predir la mortalitat en pacients amb endocarditis infecciosa podria salvar vides

L’eina està disponible online i permet ajudar a la presa de decisions mèdiques en pacients amb endocarditis infecciosa sotmesos a cirurgia cardíaca, una operació d’alt risc.

06/07/2021

Una nova calculadora de risc de mortalitat en pacients amb endocarditis infecciosa sotmesos a cirurgia cardíaca permet predir amb major precisió les possibles complicacions després de l’operació, gràcies a un treball liderat per investigadors del CIBER d’Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP) i de l’Unitat de Bioestadística Clínica de l’Hospital Universitari Ramón y Cajal (IRYCIS), que ha estat publicat a la revista Clinical Microbiology and Infection (CMI). L’estudi ha comptat amb la participació de Vall d’Hebron.

Aquesta calculadora es troba a disposició dels clínics a través d’una plataforma online de lliure accés i permet identificar pacients amb alt risc de mortalitat ajudant en la presa de decisions per a un millor control assistencial i quirúrgic d’aquests pacients.

Actualment, existeix un gran interès en conèixer el pronòstic dels pacients que poden ser sotmesos a una cirurgia per endocarditis infecciosa, una malaltia poc freqüent però associada amb una alta morbilitat i mortalitat i el maneig de la qual sovint és complex. El tractament d’elecció per a un percentatge elevat, entre 20% i 50%, dels pacients amb aquesta patologia és quirúrgic, però la mortalitat associada a la cirurgia cardíaca continua essent elevada.

Buscar l’equilibri entre el risc del procediment i el benefici

La cirurgia cardíaca de l’endocarditis infecciosa consisteix en l’exèresi i la resecció dels teixits afectats per la inflamació i infecció que permet la reconstrucció cardíaca de les àrees danyades, contribueix juntament amb el tractament antibiòtic a l’eradicació del microorganisme causal i redueix la morbilitat i mortalitat associades a la malaltia. Tanmateix, la decisió de realitzar una cirurgia en l’endocarditis infecciosa continua sent un repte en la pràctica clínica i ha de sorgir després d’un equilibri acurat entre el risc del procediment i el seu benefici. Tot i que la cirurgia pot ser el tractament definitiu de la  malaltia, aquest representa un repte per al cirurgià cardíac per la seva elevada complexitat.

Al treball actual, l’equip investigador va identificar 11 models de predicció per a mortalitat postoperatòria que han estat desenvolupats en l’última dècada. Van analitzar tant el disseny dels estudis inclosos en la revisió sistemàtica com la seva qualitat metodològica i el risc de proporcionar resultats poc fiables. Vuit dels 11 models van presentar carències en els mètodes estadístics o es van desenvolupar utilitzant una mostra de mida molt limitada. Això suggereix que aquests models poden ser poc fiables i que les seves prediccions no seran precises quan s’apliquin a nous pacients i, en conseqüència, poden conduir a decisions de salut incorrectes en la pràctica.

Al respecte, Núria Fernández Hidalgo, especialista del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i investigadora del grup de Malalties Infeccioses del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i Laura Varela, cirurgiana de l’Hospital Universitari Fundació Jiménez Díaz, indiquen: “L’estimació del risc als pacients que pateixen endocarditis infecciosa representa un dels punts més complicats en el maneig clínic d’aquests pacients complexos. Tot i que els models de risc poden no canviar el procés de decisió clínica quant a oferir una operació a un pacient, són molt útils a l’hora de prendre decisions als equips d’endocarditis, proporcionant una garantia de qualitat i informant als pacients i les seves famílies”.

Desenvolupament d’un meta-model utilitzant el registre nacional GAMES

Els investigadors d’aquest estudi van desenvolupar un meta-model aplicant tècniques de regressió que permeten agregar els resultats dels models existents utilitzant les dades del registre nacional d’endocarditis GAMES (Grup de Suport al Maneig de l’Endocarditis infecciosa a Espanya). Per al present estudi, es van seleccionar els 1.453 episodis infecciosos de pacients adults sotmesos a cirurgia cardíaca amb diagnòstic preoperatori d’endocarditis infecciosa activa de 34 hospitals de l’Estat durant el període 2008 a 2018.

El meta-model proposat utilitza informació que pot ser recollida de forma rutinària com edat, sexe, insuficiència renal, cirurgia cardíaca prèvia, malaltia pulmonar crònica, hipertensió pulmonar, fracció d’ejecció del ventricle esquerre, estat preoperatori crític, classificació de l’estat funcional de la New York Heart Association (NYHA), presència de complicacions paravalvulars (abscés i/o fístula), urgència del procediment, número de vàlvules/pròtesis tractades, ubicació de la vàlvula i l’etiologia de la infecció. Aquesta informació s’utilitza per estimar la probabilitat de que un pacient amb endocarditis infecciosa mori en els 30 dies posteriors a la cirurgia o en el període que dura l’ingrés.

Borja M. Fernández Félix, autor principal de l’estudi i investigador del CIBERESP, explica que “la calculadora online del meta-model és una eina que permet predir el risc de mortalitat postoperatòria en pacients amb endocarditis infecciosa. S’ha desenvolupat i validat internament seguint una metodologia robusta que ens ha permès agregar la millor evidència disponible utilitzant les dades del registre nacional d’endocarditis. Els resultats han mostrat que el meta-model té un millor rendiment predictiu que els models previs existents. La calculadora, a la qual s’hi pot accedir de forma gratuïta online, serà de gran ajuda per als clínics en la presa de decisions i permetrà conèixer el perfil de risc individual dels pacients”.

En aquest estudi han col·laborat investigadors de la Universidad Autónoma de Madrid, la Red Espanyola d’Investigació en Patologia Infecciosa (REIPI), el Grup de Suport al Maneig de l’Endocarditis infecciosa a Espanya (GAMES), el Departament de Cirurgia Cardiovascular de l’Hospital Universitari Fundación Jiménez Díaz i els serveis de Malalties Infeccioses de l’Hospital Universitario Ramón y Cajal i Hospital Universitari Vall d’Hebron, juntament amb investigadors de la Unitat d’Epidemiologia i Investigació Cardiovascular del Servei de Cardiologia i el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i del programa d’Epidemologia Clínica del CIBERESP dels hospitals universitaris Ramón y Cajal, Vall d’Hebron i Cruces.

La calculadora de risc està disponible online:

https://www.evidencio.com/models/show/2498

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.