Una tesi doctoral estudia les formes de violència dels fulls de reclamació cap els professionals sanitaris

La Sra. Gloria Gálvez, cap de la Unitat d’Atenció a la Ciutadania i Treball Social de l'Hospital General Vall d’Hebron, va llegir la seva tesi de psicologia social el passat 6 de novembre a la facultat de Psicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona. 

03/01/2018

La investigació de la Sra. Gloria Gálvez té l’objectiu d’identificar, descriure i definir les diferents formes de violència manifestades als fulls de reclamació dels usuaris dels sistema sanitari públic vers els professionals. Per a fer la investigació es van seleccionar 201 expedients de reclamació amb manifestacions de violència, entre el gener del 2012 i el juny de 2017. Després es va dur a terme un anàlisi descriptiu i un anàlisi dels continguts dels textos escrits.

Amb l’estudi es va poder arribar a la conclusió que la violència verbal cap als professionals sanitaris queda escrita als fulls de reclamació. En un 50% dels casos, l'escenari on van passar els fets van ser les consultes ambulatòries, seguit per les unitats d’hospitalització. El perfil psicològic de les persones agressores va ser el d’un pacient frustrat que no va veure assolides les seves expectatives respecte el resultat de l’assistència. Només un 1% dels professionals objecte de la reclamació violenta va notificar l'agressió a la Unitat de Riscos Laborals. 

La tesi va ser qualificada amb un excel·lent Cum Laude.

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.