Vall d’Hebron acull la presentació del documental sobre MPOC ‘La bicicleta d’Esther’

La malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) afecta un 11,8% de la població major de quaranta anys a l’Estat i té el tabaquisme com a causa principal

20/02/2020

Vall d’Hebron ha acollit la presentació del documental ‘La bicicleta d’Esther’, que retrata la vida d’una pacient amb malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), Esther, i el seu marit Antonio. Engegat per la farmacèutica GSK amb la col·laboració de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR), el documental vol conscienciar de l’existència de l'MPOC, una patologia respiratòria que continua sent desconeguda malgrat afectar un 11,8% de la població major de quaranta anys.

“És una malaltia crònica molt prevalent que té el tabaquisme com a primera causa, tot i que també es pot desencadenar per causes laborals, exposició a la contaminació o estar predisposat genèticament”, explica el Dr. Jaume Ferrer, cap del Servei de Pneumologia de Vall d’Hebron i del grup de Pneumologia del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR). L'MPOC, que té com a símptomes la dispnea, la tos crònica i l’expectoració, ja és la quarta causa específica de mortalitat a l’Estat, per davant del càncer de pulmó.

Vall d’Hebron és centre d’excel·lència en el tractament de l'MPOC i forma part de la Xarxa Europea de Recerca Pulmonar. El 2018, el Dr. Marc Miravitlles, del Servei de Pneumologia de Vall d’Hebron, va liderar la guia oficial europea de la malaltia pulmonar per dèficit de la proteïna alfa-1 antitripsina, que augmenta el risc de patir emfisema i MPOC.

No fumar, crucial per a la prevenció

“Com a consell preventiu, és fonamental conscienciar dels riscos de fumar, sobretot a la gent jove”, reflexiona el Dr. Jaume Ferrer: “I cal insistir en la importància d’un diagnòstic precoç a aquelles persones que presentin ofec en caminar i símptomes que poden ser indicatius d’MPOC, per tal de millorar la seva qualitat de vida i donar l’impuls necessari que abandonin el tabac, en cas que encara fumin”.  

Dirigit per Ander Duque, La bicicleta d’Esther narra en primera persona el dia a dia d’una persona que pateix MPOC. Un total de 2,9 milions de persones pateixen malaltia pulmonar obstructiva crònica a l’Estat, una patologia que afecta cada vegada més a dones en les darreres dècades de la vida a causa del seu augment en l’hàbit del tabaquisme.

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.