Vall d’Hebron amplia el Programa d’Oncohematogeriatria a nous tipus de càncer

Pacients d'edat avançades amb càncer de còlon i recte, de pulmó i càncers hematològics com limfomes i mielomes rebran un abordatge multidisciplinari entre oncòlegs, hematòlegs i geriatres.

15/04/2024

El model de la consulta d’oncogeriatria per a pacients amb càncer de mama de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, que va començar el 2021, s'ha fet extensiu a més tipus de càncer: càncer de còlon i recte, càncer de pulmó, càncer de bufeta urinària i pròstata i càncers hematològics com limfomes i mielomes. El nou Programa d’Oncohematogeriatria respon al triple repte de l'envelliment de la població, la incidència creixent del càncer en pacients d'edat avançada i la complexitat afegida en el seu maneig. “Aproximadament la meitat dels nous càncers són diagnosticats en persones grans i preveiem que les xifres augmentin en un futur, com a hospital terciari hem de respondre a aquest repte assistencial”, exposa el Dr. Antonio San José, coordinador d’Oncogeriatria de Vall d'Hebron. “Intervenir sobre la fragilitat d'aquests pacients i ser conscients d'altres malalties associades que puguin presentar i el seu context social i familiar resulta fonamental per personalitzar al màxim el tractament oncològic, ajustar la seva toxicitat i millorar-ne l'eficàcia”, afegeix la Dra. Gabriela Carrizo, del servei de Geriatria de Vall d'Hebron.

Un total de 332 dones han passat per la consulta d’oncogeriatria per a pacients amb càncer de mama d’abril de 2021 al març de 2024. Només durant 2021, els professionals de Vall d'Hebron van fer 203 nous diagnòstics de càncer de còlon i recte, 156 nous diagnòstics de càncer de pulmó, 22 de mielomes i 25 de limfomes en pacients majors de 70 anys. “Amb l’ampliació del Programa d’Oncohematogeriatria de Vall d’Hebron seguim les recomanacions internacionals: que oncòlegs i geriatres treballin plegats és bàsic en els pacients oncològics d’edat avançada per tal d’avaluar la seva fragilitat i ajustar el tractament, que millora en termes d’adherència, tolerància i eficàcia”, exposa el Dr. Francesc Salvà, de la Unitat de Càncer de Colon de Vall d’Hebron. L’envelliment de la població és un dels factors determinants en l’augment del càncer de còlon dels últims anys. Tenir més edat també suposa un major temps d’exposició a factors externs desencadenants de la malaltia, com ara el tabac, l’alcohol, la manca d’exercici físic, l’obesitat i una dieta abundant en carns vermelles i productes processats.

Valoracions geriàtriques en tots els pacients oncològics majors de 80 anys

El nou Programa d'Oncohematogeriatria preveu que es facin valoracions geriàtriques en tots els pacients de 80 anys o més que pateixin càncer de còlon i recte, de pulmó, de mama, de bufeta urinària i de pròstata i càncers hematològics. En el cas dels pacients amb edats compreses entre 70 anys i 79 anys,  si donen positiu en un test de cribratge de fragilitat, si la infermera gestora de casos del tumor en qüestió ho creu convenient i a criteri del facultatiu responsable del pacient. A més, el nou Programa d’Oncohematogeriatria suposa la integració de l'equip de geriatria en els comitès de cadascun dels tumors seleccionats per tal de traslladar de primera mà la seva valoració abans que es decideixi el tractament oncohematològic de cada pacient i garantir que aquest es basi en la reserva fisiològica i no en l'edat cronològica del pacient. La valoració geriàtrica integral inclou el grau de fragilitat, el grau de comorbiditat, l'expectativa de vida sense càncer i el risc de complicacions pels tractaments de càncer. En funció de l'avaluació, el comitè de cadascun dels tumors seleccionats decideix si el pacient pot tolerar el tractament estàndard, necessita intervenció sobre dèficits reversibles i fer prehabilitació abans de rebre tractament oncològic o el tractament més adient és sobretot simptomàtic.

La infermera d'oncogeriatria, fonamental a la consulta

A les consultes d'oncogeriatria intervé un professional d'infermeria del Servei d’Oncologia Mèdica i facultatius del Servei de Geriatria i de cada especialitat oncològica. La primera visita del pacient la realitza la infermera, que fa una valoració geriàtrica integral que inclou diferents escales on s'avalua la seva situació en totes les esferes (funcional, cognitiva, social, nutricional...) no només en l'esfera mèdica. “La infermera realitza educació sanitària a partir d'un pla de cures individualitzat i tenint sempre en compte els interessos i prioritats del pacient. Fa especial incidència en qüestions com la nutrició i l'exercici físic, ja que és on és possible revertir la fragilitat. Igualment, fa seguiment de la tolerància als tractaments oncològics", resumeix Carolina Martínez, infermera d'Oncogeriatria. “Durant tot el procés es proporciona suport emocional a aquests pacients, que acostumen a arribar a la consulta molt angoixats. Quan es detecten dèficits que no podem tractar a la consulta els derivem als professionals que ens donen suport des de Treball Social, Psiconcologia, Suport Nutricional o Rehabilitació. D’aquesta manera intentem prevenir o recuperar una davallada relacionada amb el procés oncològic per pal·liar possibles dèficits”.

 “A partir de l'avaluació oncogeriàtrica perfilem millor els tractaments que reben els nostres pacients a partir dels 70 anys. Això resulta fonamental amb les síndromes limfoproliferatives i mielomes per tal de millorar la qualitat de vida i procurar la màxima efectivitat del tractament amb la menor toxicitat possible", exposa la Dra. Mercè Gironella, del Servei d'Hematologia i Hemoteràpia de Vall d'Hebron. La Unitat de Suport Nutricional, el Servei de Medicina Física i Rehabilitació, el Servei de Psiquiatria, Farmàcia Hospitalària, Treball Social i Cures Pal·liatives també donen suport al nou Programa d'Oncohematogeriatria.

Consultes a l'edifici Garbí

L'edifici Garbí, l'hospital polivalent de Vall d'Hebron situat al Parc Sanitari Pere Virgili, acull les consultes per pacients amb limfoma i mieloma, així com les consultes per a pacients amb càncer de pulmó, càncer de còlon i recte, càncer de pròstata i bufet urinària, mentre que la consulta d'oncogeriatria per a pacients amb càncer de mama està ubicada a la Unitat de Patologia Mamària, situada a l'Hospital de la Dona. L'edifici Garbí, dedicat a l'atenció de pacients amb COVID-19 de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron durant la pandèmia, s'ha dedicat ara en gran part a pacients oncològics: la planta dos acull pacients oncològics hospitalitzats i la tercera planta l'Hospital de Dia d'Oncologia d'Adults.

Vall d'Hebron és un centre de referència internacional en càncer amb uns serveis d'Oncologia Mèdica, Oncologia Radioteràpica, Hematologia Clínica i els diferents serveis de cirurgia amb una molt important part de la seva activitat centrada en càncer en pacients de 70 i més anys. També és l'únic de l'Estat acreditat per l'Organització d'Instituts Europeus del Càncer (OECI) com a centre integral d'atenció oncològica (Comprehensive Cancer Centre).

A les consultes d'oncogeriatria intervé un professional d'infermeria del Servei d’Oncologia Mèdica i facultatius del Servei de Geriatria i de cada especialitat oncològica.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.