Vall d’Hebron celebra la setena edició del curs ECMOBARNA de formació en ECMO

El curs, dirigit pel Dr. Jordi Riera, compta amb la participació de prop de 30 docents especialistes en ECMO des de diferents disciplines.

16/11/2023

Entre el 6 i 17 de novembre, Vall d’Hebron ha organitzat a l’Hotel Alimara de Barcelona la setena edició del curs ECMOBARNA, una formació de referència nacional i internacional per a professionals sanitaris que treballen amb el dispositiu d’oxigenació per membrana extracorpòria (ECMO). El curs s’ha dut a terme en dos blocs principals, un en format virtual i un en format presencial, i té una idiosincràsia eminentment pràctica, amb xerrades, oportunitats de discussió i debat, tallers pràctics i simulació d’alta fidelitat.

L’ús d’ECMO ha mostrat en els últims anys beneficis notables en pacients adults crítics. Tot i això, és una tècnica complexa, i estudis previs han mostrat que una adequada formació dels professionals que atenen els pacients és imprescindible per aconseguir bons resultats. “Entrenar els professionals mèdics i d’infermeria implicats en el procés és clau perquè puguin identificar quins pacients se’n poden beneficiar d’aquest suport i quines són les recomanacions més importants del seu maneig, amb especial importància de la prevenció de complicacions. Els pilars de tot programa ECMO han de ser la seguretat de pacient, l'excel·lència assistencial i la participació en xarxes internacionals clíniques i de recerca”, comenta el Dr. Jordi Riera, director del programa ECMO d’adult de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i investigador principal del grup de recerca en Shock, Disfunció Orgànica i Ressuscitació (SODIR) al Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR).

Al mòdul virtual, celebrat entre el 6 i el 10 de novembre amb més de 200 persones, s’han dut a terme xerrades amb experts nacionals i internacionals, sempre amb una visió participativa i pràctica i amb oportunitats de discussió i debat amb els i les ponents. També s’han mostrat vídeos pràctics i l’alumnat ha tingut l'oportunitat de participar en casos clínics interactius amb votació.

Per altra banda, el bloc presencial, celebrat entre el 13 i 17 de novembre, s’ha dividit en diversos mòduls adaptats a les necessitats i interessos de cadascun dels participants. Aquest format ha iniciat amb l'organització de tallers amb diferents enfocaments, tant per metges i metgesses de diferents especialitats, com també per a infermeres. Posteriorment, també han tingut la possibilitat de conèixer de primera mà el Programa ECMO adult de l’Hospital Vall d’Hebron, per tal de veure el funcionament d’una unitat d’ECMO de referència que ha tractat ja més de 430 pacients amb diferents patologies mitjançant aquest suport. Finalment, també s’han celebrat sessions de formació amb el simulador d’ECMO d'alta fidelitat Hybrids-Vita i amb un model animal.

Un curs dirigit per experts de referència en ECMO

El curs ECMOBARNA compta amb la participació de prop de 30 docents especialistes en ECMO des de diferents disciplines i especialitats, com són la medicina intensiva, la cardiologia, la cirurgia cardíaca, la infermeria o la fisioteràpia. Es tracta d’una formació dirigida pel Dr. Jordi Riera.

El Dr. Riera, qui és també director del programa d’ECMO adult a Vall d’Hebron, forma part actualment de comitès de societats de referència internacional en ECMO: és membre del comitè científic i d’educació de l’ELSO (Extracorporeal Life Support Organization) i del comitè directiu i coordinador del grup de treball en infeccions de l’EuroELSO.

Recentment, el Dr. Riera ha participat en diversos esdeveniments internacionals. Per exemple, va participar en el Congrés Anual de l’ELSO, essent la primera persona de l’Estat espanyol que presenta en aquest congrés de referència mundial. També va presentar els avenços en ECMO en matèria de patologia infecciosa dins del Congrés d’Actualització en Sepsis a Weimar (Alemanya), i va participar en el Nordic ECPR Summit, organitzat per Getinge, sobre l’ús d’ECMO en aturada cardiorrespiratòria (ECPR per les seves sigles en anglès).

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.