Vall d’Hebron demostra efectes negatius del confinament en pacients amb epilèpsia

Determinats factors relacionats amb el confinament, com l’insomni, l’ansietat o la falta de recursos econòmics poden empitjorar el control de les crisis epilèptiques.

15/09/2020

La COVID-19 està causant efectes negatius en els pacients amb epilèpsia, especialment relacionades amb les mesures de confinament durant el pic de la pandèmia. Així ho demostra un estudi portat a terme per la Unitat d’Epilèpsia del Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i el Grup de Recerca en Epilèpsia del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), que ha observat que l’insomni, l’ansietat o la falta de recursos econòmics dificulta el control de les crisis epilèptiques.

El treball, publicat a la revista Acta Neurologica Scandinavica, va consistir en la realització d’enquestes telefòniques a 255 pacients amb epilèpsia durant les seves visites de control que es van portar a terme entre el 16 de març i el 17 d’abril de 2020. En l’enquesta es pretenia esbrinar l’impacte que estava tenint la pandèmia de la COVID-19 i el confinament en aquests pacients. Durant el mes de durada de l’estudi, els investigadors van detectar que el control de les crisis epilèptiques va empitjorar en 25 dels pacients participants.

Per una altra banda, prop de la meitat dels enquestats va tenir ansietat i/o depressió durant l’època del confinament, i un alt percentatge de pacients va experimentar canvis en les seves pautes del son, sobre tot insomni. Aquesta troballa es correspon amb treballs previs que relacionen la privació del son amb l’aparició de crisis epilèptiques. A més, prop d’un terç dels pacients va explicar que els ingressos econòmics del seu entorn familiar s’havien reduït a causa de la pandèmia. “Amb aquest estudi hem observat que aquests factors associats al confinament es relacionarien amb un pitjor control de les crisis epilèptiques en els pacients”, explica la Dra. Elena Fonseca, investigadora clínica del Grup de Recerca en Epilèpsia del VHIR, adjunta en Neurologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i primera autora del treball.

En relació a l’origen de l’epilèpsia, existeixen alguns tipus que suposarien un major risc en situació de confinament, com per exemple aquelles epilèpsies causades per un tumor. “De per si, aquests casos acostumen a ser més greus i és més probable que tinguin un empitjorament per diverses causes. Són pacients més vulnerables i acostumen a patir més ansietat o depressió”, argumenta la Dra. Fonseca. Els investigadors destaquen que conèixer el perfil de casos més vulnerables és important per ajudar els clínics a orientar les visites mèdiques i millorar la seva atenció cap a cadascun dels pacients.

Amb la idea de millorar l’atenció dels pacients, l’enquesta incloïa també preguntes sobre la percepció de l’atenció rebuda a través de la telemedicina durant el confinament. En aquest sentit, la gran majoria dels enquestats estaven satisfets amb aquestes visites. Per tant, aquesta eina podria ser d’ajuda per als professionals sanitaris per tenir un major contacte durant la pandèmia amb els seus pacients, especialment amb aquells que tenen un major risc o que són més vulnerables.

L’epilèpsia no sembla augmentar el risc de COVID-19 

En relació a la COVID-19, cinc dels pacients enquestats van ser diagnosticats amb COVID-19 mitjançant una prova PCR, dos dels quals van morir. “Totes les persones del nostre estudi que van ser diagnosticades amb COVID-19 presentaven altres factors de risc importants, com l’edat avançada, que predisposen a patir símptomes greus. Encara que el disseny de l’estudi no permet extreure conclusions definitives en aquest sentit, aquestes dades estan en línia amb l’idea de que l’epilèpsia en sí mateixa no augmentaria el risc de desenvolupar COVID-19 greu”, assenyala la Dra. Fonseca. En base a altre estudis, la infecció per SARS-CoV-2 tampoc sembla relacionar-se amb complicacions de l’epilèpsia.

 Aquestes troballes haurien de confirmar-se en nous estudis ja que en aquest cas únicament es van analitzar les dades dels pacients amb un resultat positiu en la PCR, prova que, en el moment del treball, no es realitzava de manera rutinària en la majoria de casos lleus de COVID-19. De la mateixa manera, seria necessari un estudi prospectiu per conèixer en major profunditat els efectes del confinament i de la COVID-19 en l’epilèpsia.

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.