Som un campus sanitari de referència que comprèn tots els camps de la salut: l'assistència, la recerca, la docència i la gestió.
La professionalitat, el compromís i la recerca dels professionals del Campus són elements clau per poder oferir una assistència excel·lent.
Apostem per la recerca com a eina per aportar solucions als reptes que ens trobem dia a dia en el camp de l’assistència mèdica.
Generem, transformem i transmetem coneixement en tots els àmbits de les ciències de la salut per formar els futurs professionals.
La vocació de comunicació ens defineix. T’obrim la porta a tot el que passa al Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus i t’animem a compartir-ho.
Donació per a hospital
Donació per a recerca
El cirurgians han fet una duodenopancreatectomia cefàlica mitjançant el robot Da Vinci, que permet que aquesta operació sigui mínimament invasiva ja que l’accés a l’abdomen és laparoscòpic i no cal obrir al pacient
El Servei de Cirurgia Hepatobiliopancreàtica i Trasplantaments de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, dirigit per el Dr. Ramón Charco, ha realitzat una duodenopancreatectomia cefàlica mitjançant el robot Da Vinci per primera vegada a Catalunya. Es tracta d’una intervenció quirúrgica d’alta complexitat realitzada a un home de 59 anys que patia un tumor situat al cap del pàncrees. La intervenció l’han portat a terme el Dr. Joaquín Balsells, cap clínic de Cirurgia Pancreàtica i investigador del grup de Trasplantaments Digestius del VHIR i la Dra. Elizabeth Pando, del Servei de Cirurgia Hepatobiliopancreàtica i Trasplantaments i també investigadora del grup de Trasplantaments Digestius del VHIR.
En concret, els cirurgians han fet una resecció del cap del pàncrees (duodenopancreatectomia cefàlica) mitjançant el robot Da Vinci, que permet que aquesta operació sigui mínimament invasiva ja que l’accés a l’abdomen és laparoscòpic i no cal obrir al pacient. Això suposa un postoperatori menys dolorós i una recuperació més ràpida que amb una cirurgia oberta, la tècnica estàndard. Vall d’Hebron ja va convertir-se a finals de 2017 en el primer hospital de l’Institut Català de la Salut (ICS) en realitzar aquesta intervenció per laparoscòpia amb una càmera de tres dimensions. Des d’aleshores, ha realitzat un total de deu duodenopancreatectomies cefàliques per laparoscòpia.
Segons explica la Dra. Pando, la duodenopancreatectomia cefàlica amb el robot Da Vinci “ha durat deu hores entre la fase de resecció i la de reconstrucció. Hem tret el tumor, el cap del pàncrees, el duodè, la vesícula i la part final del conducte biliar. Finalment, hem hagut d’unir el budell amb l’estómac, el budell amb el conducte biliar i el budell amb la part del pàncrees que quedava. La intervenció ha estat satisfactòria i el pacient es troba en bon estat”.
Per tal de poder fer aquesta intervenció mitjançant el robot Da Vinci cal que el pacient presenti “un tumor localitzat, que no estigui en contacte amb estructures venoses ni arterials importants, que no tingui obesitat ni hagi patit episodis d’inflamació del pàncrees o de la vesícula o intervencions prèvies que ho dificultin”, exposa el Dr. Balsells. Aquesta tecnologia aporta millor visibilitat pel professional sanitari de la cavitat abdominal i accés al lloc de treball. En permetre més amplitud de moviments facilita l’anastomosi, part final de l’operació un cop s’ha extret el tumor.
Robot Da Vinci Xi
El robot Da Vinci Xi compta amb tres elements principals. Una consola quirúrgica des d’on el cirurgià controla els instruments quirúrgics a través de dos comandaments i pedals. El carro del pacient, amb quatre braços mòbils que intervenen directament sobre aquest i executen els moviments que ordena el cirurgià, ampliant el rang de moviments de l’instrumental. I la torre de visió, que permet visualitzar la cirurgia mitjançant càmeres que ofereixen una imatge en alta definició.
El robot Da Vinci d’última generació que s’ha fet servir també incorpora un sistema d’imatge fluorescent anomenat Firefly, que permet una localització molt precisa de la correcta vascularització del teixit, de gran utilitzat en la confecció de les anastomosis.
El Servei de Cirurgia Hepatobiliopancreàtica i Trasplantaments de la Vall d'Hebron, liderat pel Dr. Ramón Charco, està organitzat en dues seccions: una secció dedicada fonamentalment a la cirurgia hepatobiliar i al trasplantament hepàtic, i una altra dirigida a la cirurgia del pàncrees. Totes dues desenvolupen tècniques mínimament invasives avançades.
L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD". Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca. Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat. Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament. Procedència: El propi interessat.