Vall d'Hebron es reafirma en el seu compromís amb l'atenció integral i la recerca en el Dia Internacional del Càncer Infantil

Vall d’Hebron atén cada any uns cent nens, nenes i adolescents amb un nou diagnòstic de càncer i porta a terme unes 70 visites més de pacients oncològics pediàtrics que continuen amb el seu tractament.

15/02/2024

A Catalunya, es diagnostiquen cada any entre 170 i 200 casos de càncer a nens i nenes de zero a catorze anys: els més freqüents són les leucèmies (25%), seguides de les neoplàsies del sistema nerviós central (20%) i els limfomes (14%). El càncer infantil abasta diferents tipus de tumors que, tot i representar una baixa prevalença, continuen sent la primera causa de mort entre nenes i nens de 5 a 14 anys i la segona causa dels 15 als 24 anys, després dels accidents. "A través de la tasca assistencial i la recerca, treballem dia a dia per millorar l'eficàcia dels tractaments oncològics infantils i minimitzar la repercussió que tenen sobre la vida dels nostres pacients, així com per millorar el seu estat emocional", exposa el Dr. Lucas Moreno, cap del Servei d'Oncologia i Hematologia Pediàtriques de Vall d'Hebron i cap del grup de Recerca en Càncer i Malalties Hematològiques Infantils del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), coincidint amb el Dia Mundial del Càncer Infantil.

Vall d'Hebron atén cada any uns cent nens, nenes i adolescents amb un nou diagnòstic de càncer i porta a terme unes 70 visites més de pacients oncològics pediàtrics que continuen amb el seu tractament. Som el primer centre de l'Estat acreditat per l'OECI (Organització d'Instituts Europeus del Càncer, en les seves sigles en anglès) com a centre integral d'atenció oncològica, després d'una exhaustiva avaluació externa que va acreditar el compliment de 85 estàndards i 343 subestàndards, tant qualitatius com quantitatius, d'atenció integrada multidisciplinària del càncer i de recerca desenvolupada tant a través de l'Hospital com del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) i el Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO). En l'assistència als nens, nenes i adolescents amb càncer, destaca el paper de les Infermeres de Pràctica Avançada (IPA), amb un enfocament especialitzat, capacitat i coneixement per prendre decisions complexes i una pràctica àmplia. "En una àrea d'alta complexitat com les malalties oncohematològiques, és fonamental aquest perfil d'infermera experta que dona una atenció directa i especialitzada al pacient i la família, aporta continuïtat i seguiment en el procés d'atenció, mesura indicadors d'impacte per al pacient, aporta una pràctica clínica àmplia i diferenciada i genera coneixement en cures", exposa Esther Diaz, supervisora d'Infermeria d'Oncologia i Hematologia Pediàtriques.

Aquest perfil d’infermera experta ofereix una atenció directa al pacient i família i dona continuïtat i seguiment al procés d'atenció. És a dir, la seva feina no es limita a l’assistència dels pacients, sinó que és referent docent, investigador i aporta innovació a la institució sanitària on treballa. Vall d’Hebron disposa d’Infermeres de Pràctica Avançada en oncologia i hematologies pediàtriques, així com en trasplantament de progenitors hematopoètics.

L’acreditació de l’OECI va tenir en compte l’estreta col·laboració existent a Vall d’Hebron entre els equips professionals a càrrec dels pacients oncològics pediàtrics i adults, amb especial atenció en la transició durant  l’adolescència. En el decurs d’aquests anys, especialment sensibles, és important parar atenció a les necessitats assistencials i psicosocials dels joves: ja el 2021, Vall d’Hebron va posar en marxa el Programa de Transició de l’Adolescència a l’Edat Adulta, amb l’objectiu específic d’acompanyar en aquest procés els pacients d’un sistema de salut centrat en l’infant i la família a un altre orientat a l’adult. En aquest context s’emmarquen iniciatives com Obrint Portes, una intervenció terapèutica d’Arts en Salut de l’ICS amb el MNAC per a pacients de 12 a 17 anys d’Oncologia i Hematologia Pediàtriques de Vall d'Hebron, que a través del gaudi de l’art i la creació artística millora la gestió de l’estrès i ajuda en estats depressius.

L’Hospital també és centre estatal de referència per al trasplantament de progenitors hematopoètics o cèl·lules mare, un programa liderat per la Dra. Cristina Díaz de Heredia, que va posar-se en marxa el 1984. A més, Vall d’Hebron és membre de les Xarxes Europees de Referència (ERN) en càncer, hematologia i trasplantaments pediàtrics i centre de referència a nivel estatal (Centre, Servei i Unitat de Referència (CSUR) en trasplantament de progenitors hematopoètics al·logènics infantil, sarcomes en la infància, neuroblastoma, eritropatologia i fallada medul·lar congènita.

Realitat Millorada, més a prop de fer-se realitat

Per tal millorar l'estada hospitalària dels pacients oncològics pediàtrics, Vall d'Hebron està culminant Realitat Millorada, el projecte de reforma integral de l'Àrea d'Hospitalització d'Oncologia i Hematologia Pediàtriques, que transformarà un espai de 2.646 m² per fer-ho més ampli i lluminós, separant les zones de pacients i familiars de les zones de treball dels professionals i de les àrees d'oci, joc i descans, que tenen un impacte directe en l'estat anímic dels pacients i les seves famílies. Aquesta reforma és possible gràcies a un acord la col·laboració que Vall d'Hebron va signar el 2021 amb la Fundación Aladina, la Fundació A. Bosch i la Fundación Small per posar en marxa una campanya de recaptació de fons per dur a terme la remodelació. Les obres van començar l'abril de 2023 i està previst que finalitzin el 2025.

Líders en recerca

Dins l'àmbit de la recerca, les teràpies gèniques i les teràpies avançades han protagonitzat els avenços en els tractaments oncològics dels darrers anys. Vall d'Hebron treballa dia a dia per tal d'accelerar l'arribada de nous fàrmacs als pacients oncològics i disposa de 60 assajos clínics oberts en l'actualitat. Recentment, l'assaig clínic BEACON, amb participació de Vall d'Hebron, ha demostrat que la combinació de fàrmacs antitumorals a la quimioteràpia millora la resposta al tractament i la supervivència en pacients amb neuroblastoma en situació de recaiguda o refractarietat, un tipus de càncer infantil molt agressiu. Els resultats de l'estudi, liderat per la Universitat de Birmingham, han estat publicats a la revista Journal of Clinical Oncology. Els resultats mostren que, al grup que rebia Bevacizumab juntament amb la teràpia convencional. Un 26% de pacients de la cohort de pacients que van rebre Bevacizumab addicionalment al tractament oncològic convencional van presentar una reducció en la mida del tumor.

Una de les línies de recerca del Grup de Càncer i Malalties Hematològiques Infantils del VHIR està focalitzat a trobar noves dianes terapèutiques moleculars i biomarcadors basats en el coneixement de la biologia dels tumors pediàtrics. Implementar l'Oncologia de Precisió en Pacients Adolescents i Adults Joves amb Càncer destaca entre els projectes en marxa per aquest 2024.

Hub de recerca pediàtrica

A més, Vall d'Hebron ha posat en marxa un Hub de Recerca Pediàtrica per promocionar la recerca en pediatria i adolescència, visibilitzar-la i agrupar esforços i capacitats dels professionals del campus. Actualment, formen part del Hub 30 grups de recerca del VHIR, dos serveis clínics de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i un grup de recerca del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO).

Dins dels objectius estratègics del hub de recerca pediàtrica destaca el de fomentar la participació activa del pacient, molt important amb els pacients pediàtrics oncològics.

Som el primer centre de l'Estat acreditat per l'OECI (Organització d'Instituts Europeus del Càncer, en les seves sigles en anglès) com a centre integral d'atenció oncològica.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.