Vall d’Hebron, Eurecat i Medical Simulator presenten un simulador innovador per aprendre a fer puncions guiades per ecografia

El dispositiu, anomenat Winco USG, és una plataforma de simulació per a una formació holística i integrada de professionals que realitzin aquest tipus de procediments.

28/06/2024

La formació i pràctica dels professionals sanitaris és essencial per assegurar els millors resultats i garantir la seguretat dels pacients, especialment quan es tracta de procediments invasius. Amb la finalitat d’ajudar a aquest aprenentatge, Vall d’Hebron, juntament amb el centre tecnològic Eurecat i Medical Simulator, han desenvolupat un simulador d’alta precisió, Winco USG, per ensenyar a fer puncions sota control ecogràfic, el qual espera oferir grans millores en multitud d’especialitats mèdiques, infermeria, recerca bàsica i veterinària. El dispositiu ha estat ideat pel Dr. Xavier Serres, radiòleg intervencionista del Servei de Diagnòstic per la Imatge de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i investigador principal del grup d’Imatge Mèdica Molecular del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR).

Cada cop més, la medicina aposta pels procediments intervencionistes guiats per ecografia pel fet que són poc invasius. "Són tècniques que requereixen gran precisió i és per això que és important tenir bones eines d'entrenament per adquirir la traça necessària abans que un professional sanitari faci la primera punció guiada per ecografia a un pacient", destaca el Dr. Xavier Serres. Per això, actualment s'utilitzen sistemes basats en òrgans d'animals, gelatines o models professionalitzats de silicona. Tot i ser útils, presenten limitacions: es deterioren ràpidament i no permeten mesurar la qualitat del procediment ni l'evolució de la tècnica del professional.

Winco USG: un simulador de gran precisió ideal per a l’aprenentatge

Per oferir noves opcions per als professionals en formació, Vall d'Hebron, Eurecat i Medical Simulator han ideat un simulador que evita les limitacions trobades pels sistemes habituals. "Winco USG és una nova plataforma tecnològica única al món que permet aprendre a realitzar puncions sota control ecogràfic amb una precisió mil·limètrica, en temps real i amb infinites possibilitats, sense la necessitat d'un equip d'ultrasons", assegura el Dr. Serres.

A més, gràcies a uns algoritmes interns, és possible avaluar la qualitat de les puncions i obtenir-ne una qualificació a l'instant. "Així, els professionals en formació poden conèixer el grau d'adquisició de les habilitats mínimes indispensables abans de fer els procediments en pacients reals", afirma el Dr. Serres.

Una eina amb gran potencial en medicina, infermeria, investigació i veterinària

El sistema en què es basa Winco USG permet una gran versatilitat en diferents camps de la salut. D'una banda, aquest simulador pot ajudar en la formació en multitud d'especialitats mèdiques que utilitzin procediments intervencionistes mínimament invasius guiats per ecografies, com biòpsies, drenatges, anestèsia per a bloquejos de plexes nerviosos, tractaments administrats dins dels tumors guiats per ecografies, amniocentesis, etc. A més, també té potencial en infermeria, per exemple, si cal l'ecografia per guiar una extracció sanguínia en casos en què les venes no són palpables a causa d'alguna patologia. I no només per a la pràctica de procediments en humans, sinó que també podran utilitzar-lo veterinaris o investigadors que treballin amb models experimentals, per refinar els procediments i per fer puncions guiades per ecografia en animals.

L'equip que ha desenvolupat el dispositiu també destaca que, tot i que ha estat dissenyat per practicar puncions, Winco USG també és útil per a la formació en procediments amb ecografia en què no es requereix una punció, per millorar la psicomotricitat fina, per poder ser ambidextres i aprendre a fer ecografies i interpretar imatges ecogràfiques.

“En l'àmbit de la formació de professionals sanitaris de diferents disciplines, categories i rols, hi ha una necessitat cada vegada més gran de sistemes i entorns de simulació. En aquest sentit, ens enorgulleix haver contribuït al desenvolupament de Winco USG, que facilitarà l'aprenentatge de les tècniques ecogràfiques a les generacions futures”, conclou el Dr. Manel Escobar, director clínic de Radiologia i Medicina Nuclear de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i investigador del grup d'Imatge Mèdica Molecular del VHIR.

De la creació d'un dispositiu innovador fins a la seva incorporació al dia a dia de la formació

El simulador Winco USG neix de l’impuls de la recerca i la innovació tecnològica en docència del VHIR duta a terme des de fa més de 10 anys, quan encara no hi havia aquesta determinació ferma pel foment de la simulació mèdica. Aquest simulador és un exemple de l'aposta del VHIR, en col·laboració amb entitats com Eurecat i Medical Simulator, per la innovació com a motor de transformació per generar impacte al sector salut. En aquest sentit, en els darrers anys el VHIR s'està convertint en un referent global dels nous ecosistemes de salut a través de projectes com aquest.

La creació del Vall d'Hebron Centre de Simulació Clínica Avançada ha estat clau per acabar de donar una empenta al desenvolupament de Winco USG. Avui dia, Winco USG ja és al mercat i el Vall d'Hebron Centre de Simulació Clínica Avançada és el primer centre que disposarà d’aquest simulador a tot el món i a partir d’ara, començarà a oferir la formació amb aquest simulador a tots els residents de l'hospital i a altres professionals que facin puncions guiades sota control ecogràfic.

Rephrase with Ginger (Ctrl+Alt+E)

L’adequat entrenament dels professionals sanitaris en aquest tipus de tècniques és clau per millorar els resultats i garantir la seguretat dels pacients.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.