Som un campus sanitari de referència que comprèn tots els camps de la salut: l'assistència, la recerca, la docència i la gestió.
La professionalitat, el compromís i la recerca dels professionals del Campus són elements clau per poder oferir una assistència excel·lent.
Apostem per la recerca com a eina per aportar solucions als reptes que ens trobem dia a dia en el camp de l’assistència mèdica.
Gràcies al nostre potencial assistencial, docent i de recerca treballem per incorporar nous coneixements per generar valor als pacients, als professionals i a la mateixa organització.
Generem, transformem i transmetem coneixement en tots els àmbits de les ciències de la salut per formar els futurs professionals.
La vocació de comunicació ens defineix. T’obrim la porta a tot el que passa al Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus i t’animem a compartir-ho.
Donació per a hospital
Donació per a recerca
La crisi sanitària de la COVID-19 ha donat una empenta al sistema de salut per preparar-se per al futur. En el context complex i desestabilitzador de la pandèmia, la tecnologia digital ha fet de contrapès oferint una certa estabilitat i continuïtat a les cures. L'Hospital Universitari Vall d'Hebron participa en una taula rodona de la Mobile Week on destaca com la telemedicina va ser el fil que va mantenir units a metges i pacients durant la primera onada i com la digitalització s'ha accelerat per quedar-se.
La COVID-19 ha accelerat tendències, ha trencat tabús i desestigmatitzat la relació digital entre metge i pacient. Enguany, la relació de la pandèmia i la telemedicina és el fil conductor de la Mobile Week Barcelona, que un any més s’ha celebrat amb un format híbrid dins del marc del Mobile World Congress (MWC). L’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha estat el protagonista d’una de les taules rodones: “Telemedicina: la relació pacient-professional en les consultes virtuals”.
El Dr. Josep Antoni Ramos Quiroga, cap del Servei de Psiquiatria de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha moderat la xerrada en la qual han participat la Dra. Judith Sánchez-Raya, cap del Servei de Medicina Física i Rehabilitació; la Lídia Àgueda, mare d’una de les seves pacients, l’Ona, que té un limfedema primari i ha fet tractament telemàtic d’alta complexitat durant la pandèmia; Eva Aurin, cap de la Unitat d’Innovació i Salut Digital de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, i Núria Pastor, CEO de humanITcare, amb una àmplia experiència en ciències i negocis clínics.
Les seves reflexions han ajudat a repassar algunes de les solucions tecnològiques creades per fer visites telemàtiques.
La Dra. Sánchez Raya ha començat recordant que l’arribada de la COVID-19 els va agafar desprevinguts. “Teníem alguna eina digital, però no resolia el problema per connectar-nos amb els nostres pacients”, ha admès. “D’un dia a un altre, van tancar els gimnasos. I no podíem deixar sense atendre als nostres pacients. A nens com l’Ona, la filla de la Lídia, que tenen un linfodema i necessitaven unes cures”, ha recordat. “Un tractament de linfodema és un massatge, però com vens un massatge a una nena de quatre anys?”, ha plantejat aquesta pregunta la Dra. Sánchez-Raya. Abans de seguir amb el relat, la CEO de humanITCare, Núria Pastor, i la cap de la Unitat d’Innovació i Salut Digital de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, han donat algunes respostes.
Núria Pastor ha explicat que la plataforma humanItCare, que ha desenvolupat el seu equip, precisament permet connectar al metge amb els seus pacients a distància. Durant la pandèmia, van rebre peticions de diferents equips mèdics i van desenvolupar sistemes de videotrucades i xats per facilitar la relació amb els pacients, sobretot, amb pacients crònics. Abans de la pandèmia, la seva startup tenia 5 treballadors. Ara, són 15 empleats i treballen amb 20 centres sanitaris. Un d’aquests centres és l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. Amb l’equip del Dr. Ramos Quiroga, per exemple, han desenvolupat plataformes específiques que s’adapten a les necessitats de patologies concretes com pacients amb alcoholisme crònic.
La intel·ligència artificial i la impresió 3D
La cap de la Unitat d’Innovació i Salut Digital de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha explicat que a l’inici de la primera onada van oferir la seva experiència a tots els professionals. “La telemedicina ja existia, no hem inventat la roda, però la conclusió d’aquests mesos és que es pot innovar i transformar ràpidament quan és necessari”, recorda. Al marge de la telemedicina, destaca dues tecnologies amb un futur prometedor dins de la salut: la intel·ligència artificial i la impressió en 3D. Amb intel·ligència artificial es van desenvolupar algoritmes que van servir per avançar si un pacient amb COVID-19 podia desenvolupar una forma greu de la malaltia. I amb les impressores 3D es van imprimir pantalles quan no hi havia mascaretes o peces per intubar als pacients.
La Dra. Sánchez Raya ha recuperat el fil per explicar que van començar per definir què era la telemedicina. “Més enllà de trucar als pacients i fer teleconsultes, els nostres professionals -fisioterapeutes, terapeutes ocupacionals, logopedes- van gravar vídeos amb exercicis amb els pacients per poder implementar-los a través d’una plataforma”, explica.
La Lídia Àgueda, la mare de l’Ona, recorda que al principi els hi va sobtar fer fisioteràpia online, però després l’experiència ha estat “molt positiva”. “Perds el factor humà, però els professionals van ser capaços de transmetre aquest afecte al qual estem acostumats”, assegura.
Ara, el repte és no improvitzar i planificar un canvi estratègic i pressupostari al país que avanci cap a un model més preventiu
Medicina Física i Rehabilitació, Hospital Traumatologia, Rehabilitació i Cremats
L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD". Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca. Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat. Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament. Procedència: El propi interessat.