Vall d’Hebron ha assolit una xifra rècord d’assaigs clínics, malgrat la pandèmia

L’any 2020 va tancar amb la xifra més alta d’assaigs clínics registrada al Campus Vall d’Hebron, que inclou el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO): 1.365 actius i 319 de nous.

19/05/2021

El dia 20 de maig està dedicat a recordar la importància dels assaigs clínics i de l’evidència científica que aporten per millorar la salut de milers de persones arreu del món. L’OMS defineix “assaig clínic” com a “qualsevol estudi d’investigació que assigna de manera prospectiva participants humans o grups humans una o més intervencions sanitàries amb la finalitat d’avaluar els efectes en els resultats sanitaris”. La recerca és clau per augmentar el coneixement científic i fer arribar noves teràpies que beneficiïn els i les pacients. La celebració del Dia Internacional de l’Assaig Clínic pren com a data simbòlica el dia de 1747 en què el doctor James Lind va completar el primer assaig clínic reeixit de la història, dalt del navili Salisbury, quan va descobrir amb les seves investigacions que la manca de vitamina C era la causa de l’escorbut dels mariners britànics.

La pandèmia ha suposat un repte en molts sentits. Dins del camp del assaigs clínics, la recerca contra la Covid-19 ha esdevingut un dels eixos dels grups d’investigació del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR). Mostra d’aquesta activitat científica és la publicació de més de 300 articles sobre la COVID-19 amb la participació de professionals de Vall d’Hebron des de l’inici de la pandèmia i, sobretot, la creació d’un entorn de treball multidisciplinari (una Task Force formada per més de 190 investigadors) que té entre els seus objectius principals coordinar els esforços de tots els professionals implicats i facilitar la tasca dels investigadors en la publicació de treballs COVID-19 i en la consecució de projectes competitius. Aquests professionals pertanyen a 28 grups de recerca (27 del VHIR i un del VHIO), 31 serveis assistencials de l’Hospital, Serveis Científico-Tècnic del VHIR (la Unitat d’Estadística i Bioinformàtica i el Biobanc), la Direcció dels Sistemes d’Informació de l’Hospital i el Centre d’Atenció Primària IDIAP Jordi Gol. Els investigadors estan organitzats en 22 subgrups de treball multidisciplinaris i cadascun d’ells s’enfoca en un aspecte concret de la Covid-19.  

Entre els nombrosos estudis recents, a tall d’exemple, Vall d’Hebron ha estat el primer centre d’Europa en començar un assaig clínic amb un nou sistema per filtrar la sang i millorar l’evolució de la COVID-19; ha format part del reclutament de voluntaris per a participar en l'assaig clínic en fase III de la vacuna contra la Covid-19 de la farmacèutica Janssen (Johnson & Johnson); i a finals de l’any passat es convertia en el primer centre a nivell mundial en incloure un pacient (un nen de 5 anys) en l'assaig clínic de teràpia gènica en fase 3 de Pfizer per a la distròfia muscular de Duchenne.

A més de l’aposta per a la investigació contra la Covid-19, a tot el Campus Vall d'Hebron  (que inclou com a centres d'investigació el VHIO i el VHIR), durant el 2020 es va arribar a la xifra rècord en assajos clínics actius (1.365) i en assajos clínics nous (319). El 2019 hi havia 1.313 assajos clínics actius i se'n van posar en marxa 317 de nous.

 Per àrea de recerca, un 62% correspon al VHIO. L’altre 38% es du a terme en el VHIR, repartida de la següent manera: un 7% a l’àrea de Biologia Vascular i Metabolisme, un altre 7% a Neurociències, un 6% a Malalties Immunomediades i Teràpies Innovadores, un 5% a recerca en Oncohematologia Pediàtrica  un 4% a Malalties Infeccioses, un 4% a Malalties Digestives i Hepàtiques, un 2% a l’àrea d’Obstetrícia, Pediatria i Genètica i un 3% a d’altres línies de recerca.

 EU-PEARL, la plataforma d’assaigs clínics adaptatius del futur

D’altra banda, cal destacar el projecte EU-PEARL (EU Patient-cEntric clinicAl tRial pLatforms), una aliança estratègica públic-privada única per conceptualitzar i liderar el disseny d'una plataforma d'investigació integrada i centrada en el pacient per al desenvolupament de nous medicaments a Europa. EU-PEARL aglutina 36 institucions líders mundials entre hospitals universitaris europeus, centres de recerca, grups de pacients, empreses sense ànim de lucre i companyies farmacèutiques s'uneixen, sota el lideratge de Vall d’Hebron i Janssen, per donar forma a la plataforma d'assaigs clínics adaptatius del futur.

EU-PEARL pretén que les plataformes d'investigació integrades (IRP) esdevinguin el nou model per fer assaigs clínics fugint del model actual, en què només es testa un sol compost en cada assaig. Aquestes plataformes de col·laboració compten amb la participació de múltiples empreses, estan centrades en els interessos dels pacients i específicament creades per al desenvolupament de nous fàrmacs.

D’aquesta manera es dissenyaran assaigs clínics més amigables per al pacient (patient friendly), tant pel disseny com per la metodologia centrada en els resultats. En un primer moment, EU-PEARL se centra en quatre malalties: el trastorn depressiu major, la tuberculosi, l’esteatohepatitis no alcohòlica i la neurofibromatosi, però la voluntat és que, en aquest marc de treball, es puguin establir les bases per dissenyar i executar més plataformes d'investigació integrades per a altres malalties. En aquest enllaç es pot trobar més informació sobre EU-PEARL.

La recerca clau del VHIO

A Vall d’Hebron, 6 de cada 10 assaigs clínics es duen a terme en el Vall Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), que va establir la seva Oficina d'Assaigs Clínics l’any 1997. Aquesta se subdivideix en els equips de Start-up i Aliances, Coordinació i Gestió de dades, que donen suport a assaigs clínics de fase I, II, III i IV, provinents de la indústria o de grups acadèmics, incloent-hi estudis promoguts pels propis investigadors i investigadores del VHIO. L’any 2020, l’oficina ha gestionat 791 assajos clínics (211 de fases 0-I, 245 de fases II, 272 de fases III i 63 de fases IV) en els quals han participat 1.435 pacients. Malgrat la pandèmia i gràcies a l'esforç de tots els i les professionals implicats, es va mantenir l'activitat d'assaigs clínics en les àrees d'Oncologia, Hematologia i Radioteràpia. Cal destacar també que més de la meitat dels assaigs clínics són de fases precoces i es realitzen en la Unitat de Recerca de Teràpia Molecular del Càncer (UITM) – CaixaResearch, una Unitat de referència a Europa que es dedica a efectuar assajos clínics complexos amb fàrmacs en etapes inicials de desenvolupament, centrant-se en nous blancs moleculars específics.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.