Vall d’Hebron llança una campanya per impulsar la investigació de les cardiopaties infantils

La campanya #VHTocaElCor vol sensibilitzar la societat sobre les cardiopaties infantils a través de les xarxes socials, ja sigui fent una fotografia amb les mans en forma de cor o donant un like a Facebook i Instagram 

25/01/2019

Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus ha llançat avui la campanya #VHTocaElCor,que té com a objectiu conscienciar sobre la importància de les cardiopaties infantils i impulsar la recerca en aquest camp. El projecte vol tocar el cor de la societat sobre aquestes patologies i destacar el paper del Servei de Cirurgia Cardíaca i Cardiologia Pediàtrica de Vall d’Hebron com el centre de Catalunya que atén pacients d’una major complexitat. Vall d’Hebron és l’únic hospital amb programa d'insuficiència cardíaca i trasplantament cardíac pediàtric de Catalunya. El programa de trasplantament va iniciar-se l’any 2006, amb més de 50 trasplantaments realitzats en nens amb uns resultats excel·lents de supervivència i qualitat de vida. Cada any atenem uns 7.000 pacients, tenim més de 500 ingressos hospitalaris i realitzem més de 200 cirurgies cardíaques, més de 200 cateterismes cardíacs i més de 100 procediments d'arrítmies.

 “Sensibilitzar la ciutadania sobre les cardiopaties infantils i contribuir al fet que la recerca avanci en aquest camp són els objectius fonamentals de la campanya”, resumeix el Dr. Ferran Rosés, cap clínic de Cardiologia Pediàtrica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. És tan fàcil com entrar a Facebook o Instagram, buscar #VHTocaElCor i regalar un like. També es pot contribuir a fer que la iniciativa s’estengui a les xarxes socials fent una fotografia amb les mans en forma de cor, amb el mateix hashtag. Una altra manera de col·laborar és a través de donacions, que s’invertiran en la recerca de nous tractaments i materials. Aquestes poden realitzar-se a través de la web http://tocaelcor.vallhebron.com/ i poden tenir caràcter periòdic o puntual. La campanya #VHTocaElCor es fa gràcies a la col·laboració solidària de l’agència Beagency, el compromís de tot el seu equip i, a més, la implicació personal del Director General Creatiu, Rafa Ferrater, pare d’una nena amb una cardiopatia congènita pacient de Vall d’Hebron. “Volia agrair a Vall d’Hebron el servei i la qualitat humana que han dedicat a la nostra filla, i, per això, volia retornar amb aquesta campanya tot el que ens han donat”, explica Rafa Ferrater. A més, el Dr. Ferran Gran, del Servei de Cirurgia Cardíaca i Cardiologia Pediàtrica, i el seu grup Les Faranduliers han creat la música de la campanya.

Cardiopaties congènites, les més freqüents

Les cardiopaties poden estar ja presents al néixer (cardiopaties congènites) o bé desenvolupar-se al llarg de la vida. Les cardiopaties congènites són les majoritàries: a Catalunya neixen cada any al voltant de 600 nens que les pateixen (la incidència és d’entre 5 i 12 per cada 1.000 nounats), dels quals al voltant d’un 25% necessita una intervenció quirúrgica. Dins d’aquest grup de malalties del cor, les més freqüents són, en aquest ordre, la comunicació interventricular (CIV), la comunicació interauricular (CIA), el ductus permeable, l’estenosi pulmonar, la coartació aòrtica, l’estenosi aòrtica,  la tetralogia de Fallot, la transposició de grans artèries, el canal atrioventricular i la síndrome del cor esquerre hipoplàstic. Aquestes malalties poden posar en risc la vida dels infants. 

La majoria de les malalties del cor en nounats es diagnostiquen durant la vida prenatal: es poden detectar ja amb només 12 setmanes de gestació i, fins i tot, algunes poden operar-se durant la vida fetal des de la setmana 20. No obstant això, és essencial que la persona que fa l’ecografia tingui un entrenament correcte per poder sospitar de la seva presència i derivar el pacient a centres referents en cardiologia fetal, com Vall d’Hebron.

 La majoria de nens que neixen amb una cardiopatia congènita s’operen abans de l’any de vida, però d’altres s’operen de més grans i fins i tot d’adults. Fa 30 anys la mortalitat era molt elevada: la majoria de nens amb una malaltia de cor no superaven la infància. Actualment, gràcies als avenços del diagnòstic i del tractament, la mortalitat s’ha reduït dràsticament, fins a només l’1-3%. “La majoria de nens i nenes amb malalties del cor poden fer una vida totalment normal, tot i que han de seguir controls amb els cardiòlegs de per vida”, explica el Dr. Ferran Rosés.

Atenció integral des del naixement a l’edat adulta

“Som un grup plenament dedicat als nens amb malalties del cor; el nostre objectiu és l’excel·lència, tractar molt bé les famílies i fomentar la recerca per donar-los una vida millor” resumeix el Dr. Ferran Rosés. L’Hospital Vall d’Hebron és l’únic centre de Catalunya que disposa d’un equip de professionals que atén les cardiopaties congènites des de la vida fetal a l’adulta i realitza una assistència integral al mateix centre. Això ofereix continuïtat i assegura la millor atenció durant la fase de transició de l’edat pediàtrica a l’adulta, un període sensible. 

 Promoció de la recerca

 El Servei de Cirurgia Cardíaca i Cardiologia Pediàtrica de Vall d’Hebron ha participat, només en els últims cinc anys, en més de cent projectes de recerca. Entre les investigacions que porta a terme destaca l’estudi de les repercussions neurològiques dels fetus i nounats amb cardiopaties congènites;  noves tècniques de cirurgia cardíaca; el programa en intervencionisme i hemodinàmica pediàtrica amb utilització de nous dispositius per a tractament percutanis; el desenvolupament de nous fàrmacs per a la insuficiència cardíaca i la hipertensió arterial pulmonar greu i de nous dispositius d’assistència ventricular per al tractament pont al trasplantament cardíac; la creació d’un sistema de monitorització domiciliaria pels nens amb malalties al cor i la creació de noves tècniques d’imatge amb ecocardiografia cardíaca. A més, en el camp dels estudis genètics, els professionals del servei participen en investigacions internacionals  de les malalties hereditàries de l’aorta (com l’aorta bicúspide, on Vall d’Hebron és líder a l’Estat en aquest camp de recerca) i les malalties cardíaques hereditàries que tenen risc de mort sobtada.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.