Vall d’Hebron participa en dos assaigs clínics contra el coronavirus amb el fàrmac Remdesivir

Els dos assajos clínics estan indicats per a pacients amb malalties respiratòries greus i moderades i coordinats pels doctors Benito Almirante y Ricard Ferrer.

22/03/2020

El Campus Vall d'Hebron juntament amb altres quatre hospitals de l'Estat s'uneixen a dos assaigs clínics ja en marxa per a tractar casos de coronavirus amb Remdesivir, un fàrmac que es va utilitzar durant el brot d'Ebola de l'any 2014.

Aquests dos assaigs clínics estan indicats per a pacients amb malalties respiratòries greus i moderades. El promotor dels assaigs és l'empresa farmacèutica Gilead, especialitzada en fàrmacs antivirals per al VIH, l'hepatitis B i C i la grip). Per una banda s'estudiaran els pacients amb afectació respiratòria moderada (ARDS, de l'anglès Acute Respiratory Distress Syndrome) sota la coordinació del Dr. Benito Almirante, cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Vall d'Hebron i cap del grup de recerca en Malalties Infeccioses del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR). Per l'altra, s'estudiaran els pacients amb afectació severa i el responsable serà el Dr. Ricard Ferrer, cap del Servei de Medicina Intensiva de Vall d'Hebron i cap del grup de recerca en Shock, Disfunció Orgànica i Ressuscitació (SODIR) del VHIR.

Segons va indicar el ministre de Sanitat, Salvador Illa, els processos d'anàlisi poden durar unes setmanes i el resultat conèixer-se en uns mesos.

Els hospitals que participen són: l'Hospital Clínic de Barcelona, l'Hospital de Cruces de Bilbao i La Paz de Madrid. El Campus Vall d'Hebron i els hospitals d'Alcalà de Henares, el Ramón y Cajal i 12 de Octubre de Madrid i el Carlos Haya de Màlaga s'uneixen de forma immediata.

Remdesivir és un medicament antiviral que actua inhibint la replicació de les cèl·lules infectades i per tant evitant que el virus es multipliqui. Es va desenvolupar com a tractament contra el virus de l'Ebola i les infeccions causades pel virus de Marburgo. Posteriorment es va descobrir que mostra una activitat antiviral raonable contra altres virus, entre ells el virus sincitial respiratori, el virus Junín, el virus de la febre de Lassa i possiblement el coronavirus que causa la MERS (síndrome respiratòria de l'Orient Mitjà).

A banda, el ministre de Sanitat també va explicar que l’Agència Espanyola del Medicament també n’ha autoritzat un altre assaig promogut per la Fundació de Lluita contra la Sida per tractar casos confirmats no greus que podria ser efectiu com a estratègia de prevenció per a persones que hagin estat a prop de pacients positius. De la mateixa manera, Illa va anunciar que també s’està col·laborant amb l’OMS i s’està preparant un assaig de prevenció en professionals sanitaris.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.